dokumentarni film/ režija: Udi Aloni / 98 min / ZDA, Izrael / 2006

9. aprila 1948 je judovska milica vstopila v palestinsko vas Deir Yassin in pobila več kot 100 vaščanov. Kmalu zatem je bila na ruševinah zgrajena psihiatrična bolnišnica. Prvi pacienti, ki so bili tja sprejeti, so bili preživeli v holokavstu. Legenda pravi, da slednji vse do danes komunicirajo z duhovi iz izbrisane vasi. Odpuščanje (Forgiveness) pripoveduje zgodbo Davida Adlerja, 20-letnega ameriškega Izraelca, ki se odloči preseliti nazaj v Izrael, kjer se znajde hospitaliziran v psihiatrični bolnišnici, ki zaseda ruševine palestinske vasi Deir Yassin. Prizori, ki nas popeljejo tako v preteklost, kot tudi v prihodnost, razkrijejo dogodke, ki so vodili do njegove hospitalizacije. Uganko skriva tudi duh 10-letne deklice. Šele ko je skrivnost enkrat razkrita, lahko ta najde spokoj in počitek ter da tudi Davidu možnost, da prekine nenehno ponavljajočo se usodo.

Dr. Itzhik Shemesh, psihiater v bolnišnici, vbrizga Davidu kemično-tehnološko zdravilo, s katerim poskuša preseči travmo, kar bi Davidu omogočilo normalno življenje. Čeprav dvomi v etične posledice svojega dejanja, uporaba zdravila vendarle odraža njegovo osebno globoko zanikanje.

Dovoljenje za uporabo zdravila je dr. Shemeshu dana s strani Davidovega očeta, Henryja Adlerja, preživelega v holokavstu. Ta je, preden je postal eden najuglednejših glasbenikov v Ameriki, kratek čas preživel tudi v Izraelu. Prežet z aroganco Ojdipa, Henry verjame v zdravljenje travme z razumom in konkretnimi dejanji ter ne razume razlogov, zaradi katerih je bil njegov sin hospitaliziran. A Henry zaradi sle po življenju in velike želje po normalnosti živi v popolnem zanikanju preteklosti, kar pa je neznosno za Davida, čigar nemirna duša nenehno išče odgovore. A ko resnica končno pride na dan, se bo Henry moral soočiti z nepredstavljivo grozo.

Slep pacient v bolnišnici po imenu Muselmann, ki je prav tako preživel holokavst, svetuje Davidu, naj le posluša duhove, ki ga preganjajo, saj mu imajo za povedati nekaj pomembnega. Kot slep prerok Tiresias, se Muselmann zaveda, da resnica ne prinaša odrešenja, zaradi česar tudi sam nikoli ni poskušal ponovno sestaviti svojega življenja po času, preživetem v taboriščih. Živi med svetovoma živih in mrtvih, zaradi česar lahko deluje kot vod med duhovi umorjenih in Davidom. Podobe iz preteklosti in prihodnosti iz psihiatrične bolnišnice tudi skozi Davidovo življenje razkrijejo zgodbo večnega vračanja travm in usode, za katero se zdi nemogoče, da bi se spremenila.