Pogovor s priznanim umetnikom Seijijem Kimotom pred odprtjem razstave Moč in nemoč v okviru 2. Festivala strpnosti v Ljubljani

OB RAZSTAVI MOČ IN NEMOČ V OKVIRU 2. FESTIVALA STRPNOSTI V LJUBLJANI INTERVJU Z AVTORJEM RAZSTAVE SEIJIJEM KIMOTOM

V četrtek, 25. februarja, se bo v okviru 2. Festivala strpnosti v Ljubljani ob 18.00 v ljubljanski Mestni hiši (Mestni trg 1) z razstavo Moč in Nemoč predstavil svetovno priznani in uveljavljeni japonski umetnik Seiji Kimoto. Kimoto, ki se je leta 2012 že predstavil tudi v Zagrebu (v okviru 6. Festivala tolerancije - JFF Zagreb), v sklopu 2. Festivala strpnosti Ljubljani pa bo predstavil tudi z novimi skulpturami, pripravljenimi posebej za pričujočo razstavo. Razstava bo v Ljubljani na ogled do 28. marca 2016.

2. Festival strpnosti v Ljubljani poteka v organizaciji Mini teatra in Judovskega kulturnega centra Ljubljana v sodelovanju z nosilcem projekta Festival of tolerance in lastnikom blagovne znamke Udruga Festival suvremenog židovskog filma Zagreb.

Seiji Kimoto je vsestranski umetnik japonskega izvora, ki že desetletje živi in dela v Neunkirchnu, Nemčija.  Njegovo delo pripoveduje o zgodovinskih problemih na sodoben način. S skulpturami, slikami, stenskimi umetninami, Zen kaligrafijo, grafikami in risbami je zavzel ugledno pozicijo na umetniški sceni, kjer je aktiven že od začetka 70. let.

Razstavo Moč in nemoč raziskuje človeško svobodo in ujetništvo, njegove skulpture predstavljajo različne metode mučenja in zlorabe ljudi. Seiji Kimoto skozi svoje delo raziskuje človeške vrednote, njegovo umetniško ustvarjanje pa predstavlja srečanje tradicionalnega in sodobnega, enostavnega in poezije. Njegove skulpture, ki bodo na ogled na pričujoči razstavi, odlikujejo svetle barve in intenziven izraz, preizprašujejo človekovo svobodo in ujetništvo. Kažejo nam, kako lahko iz nemoči vznikne odpor, in kako lahko ljudje tudi v situacijah popolne nezmožnosti in največjih ponižanj ohranijo dostojanstvo. Kimoto Skulpture izdeluje iz lesa, vrvi, kovine in kamna.

V nadaljevanju si preberite kratek pogovor s Seijijem Kimotom pred njegovim prihodom v Ljubljano:

Kaj vas je navedlo v vaših delih na temo o človekovih pravicah in konfliktih?

Že od vsega začetka svoje umetniške ustvarjalnosti sem se trudil postaviti ČLOVEKA z njegovimi osebnimi in socialnimi odnosi v opozicijo fenomenom kot so MOČ in NEMOČ, se trudil svoja opažanja pretvoriti  v PRISPODOBE, se pravi, se umetniško izraziti. Izhajal sem iz pračloveške simbioze med ljudmi, ki izvajajo moč in tistimi, ki se s pozicije neke slabosti, neke nemoči, počutijo le-tej izročeni.

Izrazito je to opazno v političnih sistemih, ki iz ideoloških ali rasističnih razlogov ali preprosto zaradi vladavine moči, izločijo posameznike ali kar cele skupine, jih zasledujejo in/ali  uničijo. Prepričan sem, da umetnost nima zgolj estetskega, ampak tudi politično poslanstvo.  Kratenje človekovih pravic mora stopiti iz anonimnosti dejstev ter prestopiti v svet NAZORNOSTI. Neizogibno je bil holokavst - vrhunec človekovega zaničevanja nečlovečnosti - ozadje mojih kiparskih del. Zame pa je pomembno tudi, da poudarim MOČ, ki je izražena v UPORU proti samovolji, MOČ tistih, ki se zdijo NEMOČNI.

Opišite prosim dela, ki jih boste razstavili v času Festivala strpnosti.  Kateri dogodki so vas ob tem navdihnili?

Dela, ki jih bom razstavil v Ljubljani, sodijo v skupino skulptur, ki predstavlja v okviru zlorabe moči,  trpljenje posameznika;  skupino skulptur, ki v posameznih kiparskih elementih vedno znova poudarja dostojanstvo posameznika, ki ga več kot očitno ni mogoče uničiti. Vrv je vedno znova ponavljajoč se element na vseh skulpturah. VRV, s  svojim dvojnim pomenom: zvezati (vkleniti)  in povezati. Torej očitno reševalna ali rabljeva vrv.

Posebni »dogodki« so bistvo  mojih del samo še okrepili, oz. potrdili. Žal se grozovitosti nehumanosti  ponavljajo vedno znova in znova na različnih mestih v različnih zgodovinskih obdobjih. O tem ozavestiti človeka, oz. izraziti dostojanstvo človeških žrtev nasilja v svojih skulpturah, to sem si zastavil kot svoje umetniško poslanstvo.

Kako so vaše ideje o človekovih pravicah in konfliktih prevedene v medij  velikih kamnitih skulptur?

Skulpture »govorijo same zase«, neposredno nagovarjajo opazovalca. So »sence« storilcev in žrtev, so »sledi«, ki bi se morale vtisniti v opazovalca.

Kaj vam pomeni strpnost?

Zame je strpnost: sprejeti drugega človeka z njegovo osebno, zgodovinsko, kulturno in etično identiteto, ga spoštovati in mu priznati njegovo dostojanstvo. Prepričan pa sem, da ima strpnost tudi svoje meje, se pravi, lastna prepričanja (tudi verska) vsiljevati drugim; sem sodijo tudi vsakršne oblike zlorabe moči.

 

Vprašanja postavil: Nathanael Andreini

Odgovarjal: Seiji Kimoto

 

Organizatorji 2. Festival strpnosti v Ljubljani: Mini teater in Judovski kulturni center Ljubljana v sodelovanju z nosilcem projekta Festival of tolerance in lastnikom blagovne znamke Udruga Festival suvremenog židovskog filma Zagreb.

2. Festival strpnosti v Ljubljani je sofinanciran iz programa Evropske unije „Evropa za državljane“. Podpora Evropske komisije pri izdelavi te publikacije/komunikacije ne pomeni tudi podpore vsebin, ki odražajo mnenja avtorjev. Evropska komisija ni odgovorna za nadaljnjo uporabo informacij, navedenih na tem mestu.

2. Festival strpnosti v Ljubljani poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja

Častni pokrovitelj razstave Moč in nemoč Seijija Kimota ter videokonference "Pomanjkanje prostora spomina – zakaj Ljubljana in Zagreb nimata spomenika žrtvam holokavsta?”: Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana

Več o programu festivala si lahko preberete tudi na spletni strani Mini teatra ali na spletni strani festivaloftolerance.com/ljubljana.