FESTIVAL STRPNOSTI V LJUBLJANI LETOS V VEČ DELIH! ZAČETEK Z DOGODKOM OB 2. SEPTEMBRU, KO SE SPOMINJAMO 70-LETNICE ZAKLJUČKA DRUGE SVETOVNE VOJNE

V OKVIRU FESTIVALA STRPNOSTI V LJUBLJANI OBELEŽITEV KONCA 2. SVETOVNE VOJNE

DOGODEK OB 2. SEPTEMBRU, KO SE SPOMINJAMO 70-LETNICE ZAKLJUČKA DRUGE SVETOVNE VOJNE

Po izjemno uspešni izvedbi 1. Festivala strpnosti v Ljubljani, ki je sprožil velik odziv tako splošne kot strokovne javnosti ter velik obisk tako filmskih projekcij kot izobraževalnih juter in pogovorov kot tudi ostalih zanimivih spremljevalnih dogodkov, JE letošnji, 2. Festival strpnosti v Ljubljani, sestavljen iz več delov. Festival strpnosti v Ljubljani, ki sta ga Mini teater in Judovski kulturni center Ljubljana skupaj s partnerjem in vodjo projekta JFF Zagreb (Udruga Jewish Film Festival Zagreb) organizirala februarja 2015, je sproži namreč velik odziv tako splošne kot strokovne javnosti in medijsko pokritost ter velik obisk tako filmskih projekcij kot izobraževalnih juter in pogovorov ter ostalih zanimivih spremljevalnih dogodkov, zato  v novi ediciji festivala zastavljeno le še nadgrajuje.

Prvi del letošnjega, 2. Festivala strpnosti, smo tako izvedli že v 2.  septembra 2015 ob uradnem zaključku 2. svetovne vojne. Po lutkovni predstavi Mini teatra, Jurček in trije razbojniki, ob 10. uri smo v okviru Festivala strpnosti zato pripravili tudi kulturni dogodek in pogovor na temo: Konec druge svetovne vojne. Osnovno vprašanje je, zakaj nismo zmožni 70 let po osvoboditvi praznovati dneva zmage vsi skupaj, ampak je praznovanje tako veličastnega dogodka podvrženo dnevnopolitičnim temam in trenutnim odnosom med državami in voditelji. Pogovor pod vodstvom novinarke Ksenije Horvat sta usmerjala zgodovinarja dr. Jože Pirjevec in dr. Blaž Vurnik, ki je pogovor tudi sklenil s predstavitvijo stripa Spomini in sanje Kristine B. Ljubljana 1941-1945. V diskusiji in pogovoru ob sedemdesetletnici konca vojne in ob številnih temah, ki nas še vedno razdvajajo, se se nam pridružili zgodovinarji, politiki in strokovnjaki, med njimi tudi častni predsednik Festivala strpnosti ter svetovno znani producent in oskarjevec Branko Lustig, ki grozote holokavsta in koncentracijskega taborišča izkusil na lastni koži, zgodovinarka mag. Monika Kokalj Kočevar, muzejska svetovalka v Muzeju novejše zgodovine Slovenije in članica mednarodnega odbora za Mauthausen ter hrvaški red. prof. Tihomir Cipek s Fakultete političnih ved, ter zainteresirana javnost.

 

JURČEK IN TRIJE RAZBOJNIKI

NAJNOVEJŠA REŽIJA ROBERTA WALTLA

SREDA, 2. SEPTEMBER 2015, OB 10.00

LOKACIJA: MINI TEATER, DVORANA BERNARD-MARIE KOLTÈS, KRIŽEVNIŠKA 1

 

Razdiralnemu gibanju zgodovine, ki je skoraj uničilo evropsko civilizacijo in kulturo, njene dežele pa spremenilo v prostor mučilnic in ječ, smo se Slovenci uprli in se nadejali boljših časov tudi skozi podobe, kot jih ustvarja gledališče. Parodija Jurček in trije razbojniki, igra za marionete v štirih dejanjih, iz katere je vela vesela slutnja skorajšnjega konca krvave vojne, ni navduševala le po bojiščih, temveč še v prvih mesecih svobode.

Alenka Gerlovič

Režija: Robert Waltl

Igrajo: Vesna Vončina, Tadej Pišek, Tines Špik, Marko Ujc

Glasbena oprema in igranje: Marko Brdnik

Dramaturgija: Simon Belak

Svetovalec za animacijo lutk: Brane Vižintin

Scenografija po originalnih skicah Alenke Gerlovič: Ana Rahela Klopčič

Izdelava: Anže Kreč, Ana Rahela Klopčič, Rosana Knavs

Kostumografija za igralce: Rosana Knavs

Lektura: Mateja Dermelj

Asistent scenografije: Anže Kreč

Mini teater v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije in Lutkovnim gledališčem Ljubljana

 

Lutkovna predstava

Trajanje: 40 min

Vstopnice: Število mest je omejeno, zato prosimo za predhodne rezervacije po elektronski pošti info@mini-teater.si.

 

KULTURNI DOGODEK IN POGOVOR NA TEMO: KONEC DRUGE SVETOVNE VOJNE

POGOVOR IN DISKUSIJA OB OBELEŽITVI KONCA 2. SVETOVNE VOJNE

SREDA, 2. SEPTEMBER 2015, OB 11.00

LOKACIJA: MINI TEATER, DVORANA BERNARD-MARIE KOLTÈS, KRIŽEVNIŠKA 1

Logotipi