Režiser, avtor koncepta in adaptacije, scenograf in kostumograf:
Yonatan Esterkin

Prevajalka:
Katja Šmid

Igra:
Miha Rodman

Glasovi na posnetkih:
Miha Rodman
Robert Waltl

Dramaturginja:
Anja Krušnik Cirnski

Oblikovalec videa in zvoka:
Vid Hajnšek

Lektorica:
Mateja Dermelj

Koprodukcija:
Mini teater
Prešernovo gledališče Kranj
Judovski kulturni center Ljubljana

Posebej se zahvaljujemo Asherju Kravitzu.

Premiera v Mini teatru:
27. januar 2017 (slovenska)
8. februar 2017 (angleška)

Premiera v Prešernovem gledališču Kranj:
10. februar 2017

Predstava traja 80 minut

27. jan
Četrtek
20:00
Križevniška 1
Svetovni dan spomina na žrtve holokavsta. Prevzem brezplačnih vstopnic na blagajni Mini teatra.
27. jan
Četrtek
09:00
Dom krajanov
12. maj
Četrtek
19:30
KD Kamnik

O predstavi

Judovski pes (The Jewish Dog, Yediot Books, 2007) je avtobiografija psa Kira, ki se rodi nemško-judovski družini Gottlieb sredi tridesetih let 20. stoletja. Kir je poseben pes, izjemno občutljiv za človeška čustva in trdno odločen, da bo popolnoma razumel človeški govor. Roman sledi njegovemu življenju in različnim premislekom, medtem ko se prebija skozi čas druge svetovne vojne. Priča je vzponu nacizma in holokavstu, ljubezen izkusi samo pri svoji družini.

Zaradi nacizma so Gottliebovi prisiljeni zapustiti dom, nesrečen splet dogodkov pa jih loči od Kira. Tega pot pelje od ljubeče judovske družine do potepuštva, divjega pasjega krdela in celo do nacističnega psa čuvaja v koncentracijskem taborišču Treblinka. Večkrat mu spremenijo ime, v vedno bolj nevarnih situacijah se mora znajti kot ve in zna, žene ga le neustavljiv gon po preživetju, ves čas pa hrepeni po ponovni združitvi z družino Gottlieb.

Kravitz jezikovno spretno in s srhljivo domiselnimi podobami in metaforami opisuje zgodovinske dogodke druge svetovne vojne, kot jih doživlja nenavadno občutljiv in pronicljiv judovski pes. Rezultat je močna in pretresljiva pripoved, Kir pa je ganljiv in nepozaben lik.

O avtorju

Asher Kravitz je rojen v Izraelu leta 1969. Študiral je elektrotehniko in fiziko, kasneje se je pridružil izraelski policiji, kjer je delal kot preiskovalec na oddelku za resne zločine. Trenutno na več šolah in univerzah poučuje matematiko, fiziko in literaturo. Prvi roman je izdal leta 2002, za roman Judovski pes pa je leta 2007 prejel nagrado »Diamond Citation«, ki jo podeljuje združenje izraelskih založnikov (Book Publishers Association of Israel).

Gostovanja

Mednarodni gledališki festival, Kalkuta, Indija, 2017

Festival sodobnega gledališča WTF?!, Liberec, Češka, 2018