Premierna uprizoritev predstave CHAGALL v režiji Ivana Peternelja

Vabimo vas, da se v sredo, 16. novembra 2016 ob 20.00 v Mini teatru na Križevniški 1 v Ljubljani udeležite premierne uprizoritve predstave CHAGALL v režiji Ivana Peternelja, ki nastaja v koprodukciji Društva za umetnost AVGUS, Društva ŠKUC, Mini teatra in Zavoda Projekt Atol.


Ponovitve: 20., 21. in 27. november 2016 (Mini teater, Križevniška 1)

O predstavi

Gledališka predstava CHAGALL črpa navdih iz življenja in ustvarjanja znamenitega belorusko-francoskega slikarja Marca Chagalla, ki je eno največjih slikarskih imen 20. stoletja. Pri petintridesetih letih je napisal avtobiografijo Moje življenje (Študentska založba, 2005, prevedla Suzana Koncut), ki je nastajala v turbulentnem času, ko je Chagallova umetniška zvezda žarela v silnem vzponu, kraji njegovega otroštva in mladosti pa so nepovrnljivo izginevali v vrtincu zgodovine. Marc je živel v razburljivem in umetnosti naklonjenem času. Menil je, da mora likovna umetnost – tako kakor knjige – pripovedovati, gledalcem pa posredovati izkušnje, spomine in doživetja. Življenje je preroško dojemal kot cirkus: da bi preživel, moraš biti klovn, akrobat, glasbenik, slikar ...

Ustvarjalce predstave, ki nastaja v prepletu gledališča in likovnosti, zanima predvsem raziskovanje odnosa med besedo, pripovedjo in barvo, abstraktnim, gledališka govorica uprizoritve pa se navdihuje (tako v dramaturškem kot režijskem smislu) v neizmerni zakladnici Chagallove ikonografije, v njegovem sanjskem, nadrealističnem svetu, v erupciji njegovega ustvarjalnega opusa.

Ivan Peternelj je osvojil Borštnikovo nagrado za najboljšega mladega igralca, sodeloval pri ustanovitvi Pograjčevega plesnega gledališča Betontanc, nabitega z revolucionarnim, svobodomiselnim nabojem, in z njim prepotoval ves svet, medtem pa nizal številne vloge, igralske, plesne, koreografske, režiserske... Do danes je razvil svoj avtorski podpis, ki ga osmišlja predvsem v vlogi režiserja na neodvisni umetniški sceni. Oziroma kot je zapisano v utemeljitvi Župančičeve nagrade (2013): »Dramski igralec Ivan Peternelj je z umetniškimi kreacijami zadnjih let potrdil, da je vsestranski odrski umetnik, ki v pravem pomenu besede uteleša potrebe sodobnega časa, interdisciplinarnost scenskih umetnosti in s tem omogoča povezave različnih zvrsti odrskih umetnosti, saj udejanja vrline in veščine izjemno širokega spektra.

Adaptacija in režija: Ivan Peternelj
Igrajo: Blaž Šef, Liza Marija Grašič, Ravil Sultanov, Nataša Sultanova, Ivan Peternelj
Kostumografka in scenografka: Ljubica Čehovin – Suna
Dramaturginja: Jana Pavlič
Oblikovanje in fotografija: Matej Peternelj
Lektorica: Mateja Dermelj
Tehnični vodja: Gašper Tesner
Oblikovalec luči: Jaka Šimenc
Šivilja: Slavica Janošević
Izvršna producentka: Barbara Hribar

Produkcija: Društvo za umetnost Avgus
Ko-produkcija: Društvo ŠKUC, Mini teater, Zavod Projekt Atol
Projekt so finančno podprli: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana - Oddelek za kulturo

Zahvaljujemo se Študentski založbi, Slovenskemu mladinskemu gledališču, Iztoku Vadnjalu, Marijani Johnson, Miri Jarni, Alli Abramovi, Anji Banko, Aphri Tesla, Gaji Naji Rojec.

Dodatne informacije:  
Nakup vstopnic je mogoč na spletni strani www.mojekarte.si, v Mini teatru na Križevniški 1 (vsak delavnik med 10. in 15. uro), na Petrolovih črpalkah in na informacijski točki Ljubljanskega gradu.