Režija:
Veronika Szabó

Igrata:
Alida Bevk, Yvette Feuer

Scenografija in kostumografija:
Hedvig Palánki

Glasba in zvok:
Dávid Somló

Produkcija:
Horizon Group

Trajanje:
80 minut

Predstava ima angleške nadnapise

Predstava za odrasle

O predstavi

Odrešitelj je predstava, ki je bila premierno uprizorjena 22.9. 2018 v galerijsko-gledališki hiši B32 v Budimpešti na Madžarskem. Tragikomedija obravnava zgodbo dveh sester v nizu realističnih in absurdnih prizorov v katerih sestri predstavita svoj družinski portret.

Besedilo Réka Kincses, ki živi in dela kot filmska režiserka in pisateljica, pedagoginja v Berlinu (po rodu iz Transilvanije), je tragikomična družinska zgodba, ki se odvija skozi 2 sestri, ki se po dolgem času zopet snideta in skupaj preživita nekaj dni. Skozi spomine skušata razumeti svoje starše, njun odnos do njih, svoje vzorce ter odnos, ki ga imata druga do druge. Še obstaja možnost gradnje odnosa zdaj, ko sta odrasli? Lahko končno začneta sprejemati sebe ter druga drugo, taki kot sta? Čeprav sta si nasprotni, čudni, drugačni? Lahko sprejmemo nekoga, za katerega si vedno želimo, da bi bil drugačen kot je?

Predstava nagovarja vsakega posameznika, ki ima brata ali sestro, ali si je morda to vedno želel, pa ni dobil ter vsakega, ki je izkusil kako zagonetna je pot ljubezni in sprejemanja.

V predstavi se pojavi 8 karakterjev, oseb, ki jih odigrata 2 igralki. Realistični prizori sedanjosti so umeščeni v objem absurda in groteske spominov iz preteklosti in otroštva.

Odzivi publike

"Temelj zgodbe je v sedanjosti, a motivi in korenine se skrivajo v globoko preteklosti. Zelo se me je dotaknilo. Zgodba Nane in Malvin me je opomnila, da moram premisliti o sprejemanju in razumevanju. Nikoli zares ne veš, kaj se dogaja v glavi drugega." György Ligeti, gledalec, 22.9.2018, B32

"Včeraj sem gledala predstavo. Močno doživetje. Igralki menjata vloge v samem hipu, resnično in avtentično. Predstava provocira, sili k razmišljanju, hkrati pa je tudi lahkotna in komična. Priporočam!" Johanna Singer, gledalka, 22.9.2018, B32

Press:
https://vs.hu/magazin/osszes/egesz-eletemben-csak-arra-vagytam-hogy-szeress-0925

Predstava ima angleške nadnapise.