Začenja se enajsti Exodos- Trilogija Mini teatra

Ljubljana - Z gostovanjem kanadskega režiserja Roberta Lepagea s predstavo Poulična opera po motivih Beraške opere Johna Gayja se bo ob 20. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma (CD) pričel 11. mednarodni festival sodobnih odrskih umetnosti Exodos.

Predstava iz zakulisja glasbenikov, pevcev, producentov, pri kateri CD sodeluje kot producent, je prava "show opera" od jazza, rocka in bluesa do vkomponiranih songov iz Weillove Opere za tri groše. Festival bo letos programsko bogatejši in tudi časovno daljši. Potekal bo do 23. maja, pretežno v Cankarjevem domu (CD), spremljal pa ga bo obsežen teoretski del Umetnost in svoboda, ki bo odmerjen vprašanjem o vlogi umetnosti v sodobni družbi, njeni svobodi ter razmerju do politike in ekonomije. Umetniška voditeljica festivala je Uršula Cetinski.

Trilogija režiserja Ivice Buljana

Slovensko neinstitucionalno gledališče bo zastopala trilogija režiserja Ivice Buljana iz ljubljanskega Mini teatra, namen je "prikazati razpon nekega režiserja in nekega teatra". Na ogled bodo predstave Schneewittchen After Party, Medeja material in Dan umorov v zgodbi o Hamletu. Četrta slovenska predstava je nastala v produkciji Škuc gledališča, to je predstava Draga Elena Sergejevna ruske dramatičarke Ljudmile Razumovske.

Nastop slovenskih zasedb All Stars ter New Born Crew

Plesni del Exodosa bo naznanila večkrat nagrajena francoska hip hop in breakdance skupina Wanted Posse s predstavo Hud ritem in nastop slovenskih zasedb All Stars ter New Born Crew. Na Exodosu bodo našli priložnost tudi profesionalni plesalci, da se izpopolnijo pod vodstvom skupine Ultima vez in njenega vodje Wima Vandekeybusa ali da se udeležijo avdicije D.A.N.C.E., ki jim bo, če bodo uspešni, odprla vrata na dveletno interdisciplinarno izpopolnjevanje z vrhunskimi evropskimi koreografi.

Ponovno gostovanje Marka Tompkina

V Ljubljani bo s plesnim monologom Pesem in ples ponovno gostoval Mark Tompkins; Gilles Jobin se bo na Exodosu predstavil s plesno interakcijo med nastopajočimi in prostorom "Steak House", izpod peresa Daniela Leveillea prihaja drugačna kanadska plesna ponudba, kot sta jo v preteklosti prikazali skupina La la la human steps in koreografinja Marie Chouinard.

Lydia Lunch bo nastopila 14. maja v sodelovanju z Ropotom

Glasbenica, pesnica, fotografinja, performerka in še kaj že desetletja sooblikuje newyorško sceno, kamor je pribežala kot 16-letno dekle. Sodelovala je v zasedbah Sonic Youth, Birthday Party, Foetus in z Nickom Caveom. V 90-ih se je posvetila interpretaciji avtorske poezije in literature ob prav tako avtorski glasbi.