Zasedba:
Ajda Stina Turek (vokal)
Gerson Eguiguren (vokal, viola)
Marko Čepak Maki (kitara)
Vid Ušeničnik (tolkala)

Slovenija in Ekvador na zmenku z Brazilijo

Slovenska jazz pevka Ajda Stina Turek, ki trenutno živi in ustvarja v New Yorku in odličen ekvadorski pevec violinist, violist in Gerson Eguiguren bosta izvajala brazilske skladbe najbolj priznanih avtorjev kot so Djavan, Tom Jobim in Antonio Carlos Jobim, za popestritev pa dodala še kakšno v slovenskem in španskem jeziku. Odločila sta se, da za spremembo ne bo pesmi v angleščini, saj se strinjata, da je teh že povsod dovolj, in da se včasih prav prija prepustiti melodiji drugih jezikov.

Za projekt brazilske glasbe sta se odločila, ker ju je ta močno povezovala skozi šolanje na Berklee College of Music v Bostonu, kjer sta oba diplomirala. Vsakič, ko sta se srečala na šoli, in si želela skupaj nekaj zapeti, sta nekako pristala na brazilskih pesmih, saj so te tako pozitivne in sproščujoče, tako kot je tudi njun prijateljski odnos. Portugalščina je zelo topel jezik in to ju je spravilo v dobro voljo ob napornih dnevih.

AJDA STINA TUREK, letnik 1994, je z najvišjimi ocenami – Summa Cum Laude leta 2018 diplomirala iz Vocal performance na Berklee College of Music v Bostonu, ZDA.

Sedaj mlada jazz pevka in skladateljica je leta 2013 na Poletni šoli Berklee Jazz Clinics v okviru Jazz festivala Umbria v Perugi edina med 60 mladimi pevci iz 29 držav prejela posebno priznanje, delno štipendijo za vsa štiri leta študija na Berklee College of Music v Bostonu. Omogočila ji je začetek študija, s katerim je začela po maturah na Gimnaziji Jožeta Plečnika v Ljubljani in na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, kjer jo je glavni predmet, jazz petje poučevala prof. Nada Žgur. Še pred pričetkom študija v ZDA je bila kot najmlajša udeleženka finalistka festivala Riga Jazz Stage 2014 v Latviji.

Med študijem je bila v vseh semestrih uvrščena na Dean´s list, lestvico najboljših študentov na Berklee College of Music v Bostonu. Je tudi edina študentka prejemnica prestižne nagrade »Outstanding Jazz Vocalist Award 2017«, ki jo je v hudi konkurenci odličnih vokalistov prejela na predlog številnikh profesorjev na Berkleeju. Prav tako je imela v okviru dela, ki ga je zadnji dve leti opravljala na oddelku za organizacijo dogodkov na Berkleeju priložnost sodelovati z glasbeniki kot so Kurt Elling, Sheila Jordan, Kevin Mahogany, Ellis Marsalis, Delfeayo Marsalis, Jason Marsalis, Rita Moreno, Lionel Richie, Kenny Werner in Lucinda Williams in pa Peter Eldridge, ki pa je bil nekaj časa tudi njen profesor.

Ajda Stina Turek je marca 2018 izdala avtorski album Sonder, je avtorica glasbe in besedil v angleščini. Žanrsko se giblje od latino jazza, RnB-ja do bluesa. Na snemanju je sodelovalo 25 glasbenikov iz Združenih držav Amerike, Izraela, Južne Koreje, Japonske, Ekvadorja, Hrvaške, Poljske itd. Promocijsko turnejo je imela marca 2018 v Sloveniji z glasbeniki, ki jih je pripeljala iz Bostona. Na Radiu Slovenija so koncert snemali v živo, posnetek pa so kot slovensko predstavnico, predvajale evropske radijske postaje na Mednarodni dan jazza 30. aprila 2018. Nastopili so še na Max klub Jazz festival Velenje 2018, na promocijskem koncertu z gosti v Domžalah in na Festivalu slovenskega jazza na Ravnah. Decembra se je vrnila v Ameriko, kjer trenutno nastopa in ustvarja v New Yorku.

GERSON EGUIGUREN je pevec, violinist in violist, rojen 2. decembra 1992 v Quit-u, glavnem mestu Ekvadorja. Pri enajstih letih je bil solist pri Polyphinic Children’s Choir pri OPAM in z njimi nastopal po Evropi in predstavljal Ekvador na Olympics Choir Competition, Bremen -Germany" 2005). Ko se je vrnil s tekmovanja, je Gerson postal zelo poznan pevec tradicionalne latinsko-ameriške folklore v Quitu. Temu so se vrstili nastopi s priznanimi glasbeniki, pel pa je tudi na inauguraciji ekvadorskega predsednika Rafaela Correa leta 2013 in pa na sprejemu sedanjega predsednika Lenina Morena, ko je ta obiskal Boston leta 2018.

Gerson je na Berklee College of Music v Bostonu leta 2017 diplomiral iz Performance and Professional Music. Bil je prejemnik Berklee štipendije, ki krije celotno šolnino, ki jo dobijo le redki študenti. Gerson je v mednarodnem okolju nastopal in snemal kot pevec, violinist in violist na pomembnih prireditvah ob boku najbolj priznanih glasbenikov iz Ekvadorja, Kolumbije, Mehike, ZDA, Grčije, Nemčije, Indije, Francije, Anglije, med njimi so Susana Baca, Joyce Moreno, Milton Nascimento, Pablo Zeigler, Jacob Collier, Bill Whelan, A.R. Rahman, Patrick Doyle, Tugran Hamasyan, Toninho Horta, Beyonce’s first band, Kenny Werner, Peter Eldridge, Maysaa Karaa itd., prav tako pa je sodeloval na prvencu Ajde Stine Turek, Sonder, kjer je igral violo.

Vse te izkušnje so Gersonu dale odlilčno podlago, kjer se je učil različnih glasbenih stilov. Gerson je prav tako ustanovitelj in umetniški direktor “Vocal Acapella Quartet Muzu”, glasbene skupine, ki organizira po svetu workshope osnovane na vokalni improvizaciji in spontani kompoziciji.

Gerson: “Mislim, da je glasba najmočnejše orodje, ki lahko prinaša sporočila, deli zgodbe, spreminja politiko, pomaga tistim, ki potrebujejo pomoč, ljudje se z njeno pomočjo povezujejo, spoznavajo druge kulture in države in so tako sposobni bolje razumeti druge in z njimi sočustvovati.”