Maja letos - štiri gledališke uspešnice Planet Arta v Mini Teatru

Zagrebško Gledališče Planet Art (Kazalište Planet Art)

Eno najbolj uspešnih zasebnih gledališč na Hrvaškem, Gledališče Planet Art (Kazalište Planet Art), bo od 12. do 19. maja gostovalo v Ljubljani v Mini teatru s svojimi štirimi gledališkimi uprizoritvami, ki sodijo med najbolj gledane gledališke predstave na Hrvaškem v nekaj zadnjih sezonah.

Gledališče Planet Art že petnajst let uspešno neguje sodoben dramski repertoar, ki načenja aktualne teme in probleme v današnji družbi, za svoje stvaritve pa je prejelo več kot trideset pomembnih gledaliških domačih in tujih nagrad.

Ustanovitelj in umetniški ravnatelj Gledališča Planet Art je igralec in režiser Marko Torjanac.

Trenutno so na repertoarju Planet Arta štiri dramske uprizoritve z aktualnimi temami, vsaka pa je imela več kot sto izvedb.

Zadnja Freudova seansa

Prva bo na sporedu v soboto, 11. maja - gledališka uprizoritev Zadnja Freudova seansa ameriškega avtorja Mark St.Germaina, ki nas pelje v leto 1939, v dan britanske objave vojne Nemčiji. Svet se pogreza v kaos, mi pa smo priče srečanja Sigmunda Freuda, očeta psihoanalize in ateista ter C.S. Lewisa, avtorja 'Zgodb iz Narnije' in spreobrnjenega vernika ter njune intrigantne razprave o obstoju Boga, pri tem pa vstopamo tudi v njuni zasebni življenji, ki sta izhodišči njunih prepričanj.

Uprizoritev je dobila kar nekaj nagrad, med katerimi tudi tisti Marku Torjancu in Franju Dijaku kot najboljšima igralcema na Mednarodnem gledališkem festivalu 'JoakimInteFest' v Kragujevcu leta 2017, Marko Torjanac pa je v istem letu dobil tudi nagrado 'Fabijan Šovagović' za najboljšo vlogo na 23. Festivalu igralca v Vinkovcih (Festival glumca u Vinkovcima). Uprizoritev je režiral Marko Torjanac.

Velika Zverina

Naslednjega dne, 12. maja, bo na sporedu drama/komedija Velika Zverina (Velika Zvjerka), ki je do sedaj imela več kot 180 ponovitev ter je zaradi tega ena najbolj izvajanih uprizoritev na Hrvaškem v zadnjih dvajsetih letih. To je zgodba o treh različno starih nenavadnih trgovskih potnikih, ki poskušajo narediti življenjski posel in rešiti svoje podjetje pred pogubo. Izjemno duhovita in zabavna predstava zastavlja resna vprašanja o našem obstoju in preudarja zakoreninjene vrednosti in predsodke.

V predstavitvi igrajo Slavko Juraga, Marko Torjanac in Luka Dragić, uprizoritev pa je po besedilu Rogerja Reuffa režirala Slavica Knežević.

Uprizoritev je nagrajena z 'Zlato murvo' za najboljšo predstavitev na festivalu Pod murvo 2011, Marko Torjanac pa je dobil enako nagrado za najboljšo moško vlogo.

Za umret od smeha

V naslednjem vikendu, v soboto, 18. maja, bo na sporedu predstava Za umret od smeha (Za umrijet od smijeha), ostra satira o današnji družbeni situaciji na Hrvaškem. Predstava je nastala v koprodukciji Planet Arta in Teatra Rugantino na podlagi besedila Cristoperja Duranga, režiral jo je Mario Kovač, adaptiral pa Marko Torjanac.

V predstavi spremljamo dva, ki zaradi njune potrebe po avtentičnosti povsod naletiva na probleme v današnjem svetu, zlasti pa v hrvaški družbi. Ona in On, Gordana Gadžić in Marko Torjanac, nas v tem nenavadnem in zabavnem potovanju skozi osebno in družbeno zavest peljeta med drugim tudi v prihodnost Hrvaške, v leto 2132.

Uprizoritev je dobila nagrado 'Zlati zob' na Festivalu komedije in smeha v Rovinju leta 2017, Marko Torjanac pa je v istem letu dobil tudi nagrado 'Zlata murva' za najboljšo moško vlogo na festivalu Pod murvo v Skradinu.

Ljubezenska pisma Stalinu

Zadnja predstava Ljubezenska pisma Stalinu bo na sporedu v nedeljo, 19. maja. Gre za najnovejšo premiero Planet Arta, ki je nastala na podlagi besedila španca Juana Mayorge, ki govori o odnosu umetnika in diktatorja skozi fiktivno srečanje Josifa Visarionoviča Stalina in Mihaila Bulgakova, inspirirano z dejanskim dogodkom.

Nahajamo se v Moskvi v letih 1930. Mihailu Bulgakovu, pisatelju legendarnega romana 'Mojster in Margareta', je prepovedano izdajanje in objavljanje svojih del, zaradi česar se je obrnil na Stalina. Nekega dne popolnoma nepričakovano nekdo pokliče po telefonu. Pri telefonu, kmalu pa tudi v Bulgakovljevi sobi, je Stalin osebno.

Uprizoritev je režirala Saša Broz, igrajo pa Franjo Dijak, Marko Torjanac in Anastasija Jankovska.

 


Nakup vstopnic je mogoč:

- preko spletne strani Mini teatra
- v Mini teatru na Križevniški 1 (vsak delovnik med 10. in 15. uro - le z gotovino)
- na Petrolovih črpalkah

Dodatne informacije na 01/425 60 60 ali 041/314 414 ali info@mini-teater.si

Vsem, ki kupite vstopnice za komplet vseh 4 predstav, 4. vstopnico podarimo!!! Nakup kompletov je možen samo na sedežu Mini teatra!