Najavljamo premiero Srednjeveška Ljubljana / Mehanične lutke, 25. decembra ob 17h

Srednjeveška Ljubljana / Mehanične lutke - Stara Ljubljana

Mehanične lutke so stare že stoletja, z robotizacijo in novimi tehnologijami pa ta romantična tehnološka izmišljija dobiva nove razsežnosti. Na tekste Janeza Lombergarja in Roberta Waltla, ki so nastali po Valvasorjevih zapisih (legende o Ljubljani), zgodovinske tekste o srednjeveški Ljubljani ter ob pesmih Nika Grafenauerja in Franceta Prešerna, katere premiera bo 25. decembra v Mini teatru. Ob sodelovanju igralca in glasbenikov v mehanični strukturi, ki deluje sama in proizvaja najrazličnejše prizore in scene, nadgrajena z živimi animiranimi lutkovnimi scenami, bomo poskušali ujeti utrip srednjeveške Ljubljane.

V predstavi, ki jo je režiral Robert Waltl, nastopa igralec Tadej Pišek in glasbeniki skupine Noreia, ki so tudi komponirali glasbo za predstavo in songe po pesmih Nika Grafenauerja.

Osredotočamo se na Ljubljano 16. stoletja, ko je bilo srednjeveško življenje v mestu zelo burno in dinamično. Tukaj so bolj ali manj složno prebivali katoliki, protestantje in Judje, mesto so večkrat oblegali Turki. Skozi mesto se je po poroki s špansko princeso s prvim slonom sprehodil sam cesar Maksimilijan II in so tako Ljubljančani še pred Dunajčani videli slona. Ljubljana je bilo cvetoče pristanišče, kjer se je trgovalo. Tukaj pa je bil seveda tudi center družabnega življenja. Prirejale so se srednjeveške pasijonske igre. Prihajali so italijanski ulični lutkarji. Ob Trubarju in njegovimi pristaši se je razvijal nov jezik in knjiga, Judje so mestu dajali posebno živahnost, v Ljubljanico so namakali goljufive peke, po legendi pa je v Ljubljanici prebival tudi Povodni mož, ki je na Starem trgu pod lipo ugrabil lepo Urško. Se je takrat po reki pripeljal tudi prvi zamorec, ki je odpeljal Lepo Vido? Kako je bilo z vampirji in čarovnicami? Na grajskem hribu so se urili vitezi, plesale grajske gospodične, hrabri sv. Jurij se je boril z zmajem ga premagal, ostale zmaje pa okamenil za kasnejši Zmajski most. Scenografija je izrezljana maketa srednjeveške Ljubljane.

Premiera bo 25. decembra  ob 17h in je namenjena družinam z otroci starejšimi od 5 let, vabljeni. Predstava je nastala ob finančni pomoči Ministrstva za kulturo in Mestne občine Ljubljana.

Niko Grafenauer, Janez Lombergar, Robert Waltl

Stara Ljubljana - mehanične lutke

Režiser:
Robert Waltl

Lutke in scena:
Robert Smolik

Glasba:
Ansambel Noreia

Igra:
Tadej Pišek

Glasbeniki:
Ana Novak
Robert Bone
Anej Ivanuša

Premiera:
25. december 2019

Družinska predstava za starejše od 4 let