Avtorica dramatizacije:
Alena Ivanušenka

Režiser:
Aleksander Januškévič

Oblikovalka lutk in kostumov:
Ljudmila Skitovič

Scenografa:
Aleksander Januškévič
Ljudmila Skitovič

Skladatelj:
Andrej Jevdakimav

Igrajo in animirajo:
Lina Akif
Tadej Pišek
Luka Bokšan

Prevajalke na vajah:
Manca Golob
Valentina Žabkar
Ana Končar

Izdelava kostumov:
Michael Ross
Slavica Janošević

Koprodukcija:
Mini teater Ljubljana
Judovski kulturni center Ljubljana

Premiera:
27. november 2021

Predstava traja 50 minut

Lutkovna predstava za otroke, starejše od 5 let

13. feb
Nedelja
11:00
Križevniška 1

O predstavi

Predstava Hrestač je narejena po klasični pripovedki pruskega avtorja E.T.A. Hoffmana Hrestač in Mišji kralj. Boter Drosselmeyer deklici Marie pripoveduje pravljico. Pred davnimi časi je hudobna kraljica Mišilda na malo princeso priklicala prekletstvo. Da bi jo osvobodil prekletstva, je Hrestač postal tak, kot ga poznamo: lesena spaka, ki razen trenja orehov ne zmore ničesar drugega. Deklica Marie ne more razumeti, zakaj je kraljeva družina kar pozabila na Hrestača in mu ni pomagala. Sprašuje se, če ima morda res nekaj skupnega s princeso iz pravljice.
                                                                                         
Aleksander Januškévič je leta 2001 končal Belorusko akademijo umetnosti s specializacijo za »igralca v lutkovnem gledališču« in se leta 2011 specializiral za »režiserja v lutkovnem gledališču«. Leta 2001 je bil kot igralec sprejet v igralski ansambel Beloruskega lutkovnega gledališča, kjer od leta 2010 deluje kot režiser.

Uprizoritve: Zgodovina mesta Glupova po Saltikovu Ščedrinu; Poročoka V. Gombroviča; Bratec in kljukec s strehe S. Prokofjeve in M. Mikaeljan; Deček, ki je plaval s piranhami po D. Almondu v Beloruskem lutkovnem gledališču; Arabska noč R. Schimmelfenniga v Narodnem gledališču J. Kupale; Stražarji Tadž Mahala R. Džozefa za podjetje Art Corporation v Minsku; Vrt po A. Čehovu v lutkovnem gledališču v Kareliji.

Med letoma 2015 in 2016 je deloval kot umetniški vodja v Permskem gledališču. Med letoma 2017 in 2019 je bil glavni režiser v lutkovnem gledališču Brest. Sodeloval je pri gledaliških laboratorijih. Je avtor več kot 30 predstav in dobitnik tretje narodne gledališke nagrade (Belorusija) za najboljšo režijo otroških predstav. Šolski zvezek po A. Krištof pa je  prejel nagrado Zlata maska (Rusija) za najboljšo lutkovno predstavo.

Ljudmila Skitovič se je rodila leta 1975 v Minsku, Belorusija. Leta 2000 je zaključila študij na Beloruski državni akademiji umetnosti. Specializirala se je za oblikovanje v lutkovnem gledališču in je oblikovala več kot 30 predstav v Belorusiji, Ukrajini, Rusiji in Nemčiji.

Andrej Jevdakimav je glasbenik, skladatelj, oblikovalec zvoka in tonski inženir iz Minska (Belorusija), ki sedaj živi v Varšavi (Poljska). Igra kitaro v glasbenih skupinah, deluje kot glasbenik in skladatelj pri glasbenih in gledaliških projektih v Belorusiji, Rusiji in evropskih državah. Kot oblikovalec zvoka deluje tudi pri projektih za razvoj računalniških iger.