Z velikim veseljem vas obveščamo, da Mini teater ponovno začenja s svojimi predstavami, tokrat prvič na največjem velikem odprtem odru v Ljubljani, v čudovitem ambientu Plečnikovih Križank

Z velikim veseljem vas obveščamo, da Mini teater ponovno začenja z svojimi predstavami, tokrat prvič na največjem velikem odprtem odru v Ljubljani, v čudovitem ambientu Plečnikovih Križank.

Čas korone je bil za vse izjemno težak, vsi pa se zavedamo, da moramo v tej težki situaciji iskati nove poti in iskati optimizem.

Čas je za zagon kulturnega sektorja.

Zaradi omejitev publike v dvoranah bi bilo trenutno igranje v naši čudoviti dvoranici na Križevniški 1 nesmiseln in ravno v pravem trenutku nam je roko ponudil Festival Ljubljana in direktor Darko Brlek, ki nam bodo poleti omogočili igranje naših predstav v čudovitem predverju ljubljanskih Križank, za kar se jim iskreno zahvaljujemo.

Vznemirjen sem kot ves gledališki svet. Seveda sta bila ta dva meseca in pol težka za vse, ampak oblaki nad nami so veliko bolj gosti in temačni. Spremljati gledališče, pomeni sedeti v zaprtem prostoru s skupino ljudi, ki jih ne poznamo. Oni lahko iz svojega vsakdana prinesejo nekaj, kar nas bo vse destabiliziralo. Ampak prav to kar prinašajo iz svojega sveta in potem delijo z nami, ko skupaj gledamo predstavo, dela neviden fluid gledališča, tako zelo različen od tistega v kino dvorani.

Naša dobra ali mračna razpoloženja, novice iz sveta, vožnja s kolesom, podobe, ki smo jih videli v mestu, vse to sestavlja gledalčev potencial, ki se sreča s tistim kar se odvija na odru, mu daje smer, okus, izgled.

Vznemirjen sem, ker bomo z Mini teatrom kmalu začeli igrati v Križankah, na odprtem dvorišču, kjer bomo prikazovali naše predstave. Mini teater - Maksi poletje, Križanke 2020. “Korona nas ne bo zlomila – podprite umetnost”, je moto pod katerim bomo prikazovali naše zimzelene otroške predstave Žabji kralj, Obuti maček in Obisk za medveda. V predstavah igrajo Tadej Pišek, Murat & Jose, Gašper Jarni in Vesna Kuzmič.

Za odrasle pa igramo Pasolinijevo melodramo “Ribica” o dekletu, ki je imela tri nesrečne ljubezni v svojem življenju. Igra jo Ana Urbanc, lovi ribe na obali jezera in govori o svojem življenju.

“Sin” je naš veliki uspeh, zadnja “predkoronska” premiera, družinska zgodba, o mami, ki ostane sama s sinom tinejdžerjem, medtem, ko je oče z novo mlado ženo dobil dojenčka. Kaj se zgodi, ko sin napravi intrigo, ki jih bo vse, kot lokomotiva, potegnila v neznano. Prikazali vam jo bomo Polona Juh, Brane Šturbej, Saša Pavlin in jaz. “Sina” je napisal Floran Zeller, pisateljski čudež, maestralno pa ga je režiral Eduard Miler.

“Judovski pes” je pretresljiva avantura enega psa, ki je bil rojen in svoje otroštvo preživel z judovsko družino, ki jo nacisti odpeljejo v taborišče, njega pa prešolajo v psa čuvaja. Skozi pripoved o trpljenju domačega ljubimca, ki ga igra Miha Rodman, spremljamo trpljenje tistih, ki so bili obsojeni na izginotje, samo zato ker so bili “drugačni”.

“Naj bo konec lep” je predstava, ki jo igram sam, sinovo slovo z mamo, ki odhaja, on pa ji nikoli no mogel posvetiti toliko časa, kot bi si ga zaslužila. Spominja se skupnega življenja, odkritja mamine bolezni, razgovorov z zdravnikom, odklanjanja, da bi sprejel resnico, vseh tistih postopkov, skozi katere moramo prej ali slej iti vsi.

Igramo “Zapiranje ljubezni”, našo dolgoletno uspešnico v kateri igrata Pia Zemljič in Marko Mandić, gotovo eden najbolj prepoznavnih parov v Sloveniji. Tu spremljamo, kaj bi se zgodilo, če bi se razšel igralski par, z vsemi svojimi spomini, vlogami, otroci, skupnim premoženjem. V resničnem življenju, tisti, ki se razhajajo, ponavadi ostanejo brez odgovorov, tisti, ki zapušča, ne pojasnjuje veliko, zapuščeni pa želi vedeti zakaj je odvržen. O vsem tem boste izvedeli v tej predstavi.

“Zgodovina nasilja” je predstava, ki je nastala po romanu velike francoske zvezde Edouarda Louisa, ki bi moral biti gost letošnjega festivala Fabula, o srečanju neke božične noči, ki se od pričakovanja veze, spremeni v nočno moro. Ljubljana je bila po Berlinu in Parizu tretje mesto na svetu, ki je imelo to predstavo. V njej ob ostalih blestita izjemna Petja Labović in Benjamin Krnetić.

In za konec naš Macbeth, z Markom Mandićem in Mileno Zupančič, Juretom Henigmanom, Domnom Valičem, Anžetom Zevnikom, Joseom, Miho Rodmanom in mladima Galom Oblakom in Andražem Harauerjem, ki igra že več kot deset let. Videli so ga v New Yorku, Seoulu, Lizboni, Beogradu, Havani in Zagrebu, nagrajen je z veliko nagrado Borštnikovega srečanja. In ga zagotovo še niste videli. In zdaj ga boste lahko.

Tako boste vi nam pomagali, da preživimo, sebi pa privoščili tiste privilegirane trenutke, zaradi katerih ima naš obstoj pravi smisel. To je, ko slišite neki verz, ki vas presune, ko vidite čudovite gibe, ki jih znajo izvesti samo igralci, slike, ki se vam zarežejo v spomin do konca življenja.

Robert Waltl, direktor Mini teatra

Delovanje Mini teatra sofinancirata Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije. Za sodelovanje in pomoč pri realizaciji programa Mini poletje, maksi teater v Križankah 2020 se zahvaljujemo Festivalu Ljubljana.
Vstopnice so v prodaji preko EVENTIM-a.

PROGRAM MINI TEATER – MAKSI POLETJE

11. 6. ob 21:00 RIBICA
režija: Ivica Buljan, igra: Ana Urbanc

13. 6. ob 10:00 ŽABLJI KRALJ
režija: Robert Waltl, igra: Tadej Pišek

13. 6. in 15. 6. ob 21:00 SIN
režija: Eduard Miler, igrajo: Branko Šturbej, Polona Juh, Saša Pavlin Stošić, Gašper Lovrec, Robert Waltl

18. 6. ob 21:00 JUDOVSKI PES
režija: Yonatan Esterkin, igra: Miha Rodman

19. 6. ob 21:00 NAJ BO KONEC LEP
režija: Ivica Buljan, igra: Robert Waltl

20. 6. ob 21:00 ZAPIRANJE LJUBEZNI
režija: Ivica Buljan, igrata: Marko Mandić in Pia Zemljič

22. 6. ob 21:00 ZGODOVINA NASILJA
režija: Ivica Buljan, igrajo: Petja Labović, Benjamin Krnetić, Saša Pavlin Stošić, Robert Waltl, Boris Vlastelica

27. 6. ob 10:00 OBUTI MAČEK
režija: Marek Bečka, igrata: Jose in Gašper Jarni

27. 6. ob 21:00 MACBETH AFTER SHAKESPEAREU
režija: Ivica Buljan, igrajo: Marko Mandić, Milena Zupančič, Miha Rodman, Gal Oblak, Jure Henigman, Jose, Andraž Harauer, Domen Valič in Anže Zevnik

28. 6. ob 10:00 OBISK ZA MEDVEDA
režija: Ivana Djilas, igrajo: Vesna Kuzmič, Murat in Jose

 

Pokrovitelj/sponzor Maksi poletja: