»KRIŽEVNIŠKI KV'ART« Dan križevniškega soseda, sreda, 24. junij 2020

Križevniška lepotica se je zbudila iz sna. Zima, ki jo je podaljšala koronska kriza in zaznamoval junijski dež, se počasi preveša v poletje.

In čas je za Dan križevniškega soseda. Letos bo zelo drugačen, saj bomo iz enega naredili kar 10 dni, ki jih bomo napolnili s kulturo in dogajanjem na ulici.

Prvi dan in ozelenitev ter odprtje klopi s svežo poezijo, bo v sredo, 24. junija, od 18.00 do 23.00.

Med epidemijo korone smo razpisali literarni natečaj, na katerega je kar 69 pesnic in pesnikov poslalo svojo pesem za objavo na križevniških klopeh.
Žirija v sestavi Anja Golob, Ivica Buljan in Robert Waltl, je izbrala devet pesmi, ki jih je oblikovala vizualna umetnica Toni Soprano Meneglejte in so že na ogled na naših klopeh.

V juliju in avgustu bomo tako pripravili še 9 literarnih večerov izbranih pesnic in pesnikov, ki jim bodo družbo delali igralci in glasbeniki. Izbrani avtorji in pesmi so:

1. Maruša Mugerli: Mačke
2. Marjanca Kočevar: Ovulacija
3. Saša Pavček: Korzet besed
4. Tibor Hrs: Osnovno gorivo
5. Maja Burja: Materinski nagon
6. Peter Rezman: Pogreb počez poseka Dreves
7. Aljaž Primožič: Včasih se prepirava kdo od naju
8. Miha Marek: Zlata ribica
9. Ana Alagory: A bike ride

Veseli nas, da je naš dolgoletni trud za ulico dosegel tak uspeh in da se je ulica vpisala v nepogrešljivo turistično točko našega glavnega mesta Ljubljane. Srce zelene prestolnice. Zgodovina naše ulice, ki jo predstavljamo na klopeh, hiše odete v zelenje in cvetje s svojim šarmom vabijo tuje in domače obiskovalce skozi vse leto. Vendar ne kaže govoriti zgolj o stavbah in ulici, takšno jo naredijo predvsem njeni stanovalci. Dušo ji vdahnejo ljudje. Zato vsako leto vsaj en dan posvetimo slavju, ki ga namenjajo svoji ulici in obiskovalcem, ki vanjo zelo radi zaidejo.

Prvi, osrednji dan Križevniškega soseda bo v sredo, 24. junija, ko bomo ob 18h za otroke in njihove spremljevalce odigrali lutkovno predstavo Korenčkov palček (igra: Jose.), v primeru dežja bo predstava v dvorani Mini teatra.

Ob 19h pa bomo odprli naše nove klopi in povabili vse, ki želijo, da prinesejo na Križevniško kakšno cvetlico ali drevo. Letos smo se odločili, da bomo v cevtju vrtnic, saj nam je Turizem Ljubljana podaril 10 vrtnic Ljubljana, dva soseda pa sta dodatno kupila še nekaj izjemno lepih vrtnic, ki nas že mesec dni navdušujejo.

Ob 19.30 bo dramska igralka Barbara Vidović iz gledališča Talija za otroke prebirala pravljice. Z nami bodo letos tudi skrivnostne skupine kostumiranih gostov iz preteklosti in iz domišljije - verjemite to bo zelo zabavno in nenavadno.

Ob 20h bo nastopil glasbena skupina ANBOT.
Skupina Anbot so: Aldo Kumar, harmonika ::: Peter Jakša, tamburica, kitara ::: Peter Jud, violina ::: Nino de Gleria, bas, čelo ::: Janez Pirc, kahon, perkusije ::: Peter Beltram, flavta ::: Iztok Smeh, klarinet ::: Tomislav Čizmić, vokal ::: Janez Vlaj, violina ::: Rudi Štravs, bas kitara ::: Miran Mohar, orglice, tolkala

Anbot je glasbena skupina, ki jo vodi skladatelj Aldo Kumar. Združuje glasbenike različnih glasbenih znanj in predvsem pestrih profesionalnih poslanstev, ki z veliko predanostjo in malo glasbenih šol soustvarjajo za današnji čas redko slišano kombinacijo glasbe. V repertoarju ansambla Anbot najdemo pesmi balkanskih narodov (Makedonija, Bolgarija, Romunija), prisluhnemo lahko kar nekaj klezmerjem, to je na glasbi, ki izhaja iz židovske tradicije in jo najdemo v deželah vzhodne Evrope. Slišati je mogoče tudi italijanske filmske teme (Fellini – Amarcord), irske in francoske ljudske motive, stare latino hite in mnoge druge pesmi, ki s svojimi melodičnimi impulzi budijo nostalgijo in slikajo pokrajino časa, v katerem je živa glasba ljudi še povezovala s toplino svoje izraznosti. Ansambel ni prav posebno uglašen, kar mu daje neko svojstveno noto in pristen prizvok, ki pri publiki vedno naleti na lep odziv. V ansamblu Anbot (beseda izhaja iz istrske besede nekoč ali enkrat) igrajo harmonika, violina, flavta, klarinet, kitara, bas, tamburica in kahon, čelo, orglice.

Slavje na ulici bomo zaključili okoli 23 ure.
Vsi dogodki so brezplačni.
Pijača in hrana bo po zmernih cenah, v Shambali bo na voljo odličen kari.

Dan Križevniškega soseda pripravljamo v sodelovanju s sosedi iz Križevniške ulice in ob pomoči Zavoda za turizem Ljubljana.
Medijski pokrovitelj je Media 24, revije Vklop, Stop in Zabavnik.

Dobrodošli v Križevniški KV'ART.

KRIŽEVNIŠKA

Različen program na ulici od 18.00 do 23.00
- razstava »Naravnost« v Uredništvu pričesk Robert
- lutkovna predstava Korenčkov palček, Mini teater
- branje pravljice za otroke, igralka Barbara Vidović, Talija gledališče
- kostumirane skupine igralcev
- otvoritev Križevniških klopi in ozelenitev Križevniške
- koncert glasbene skupine Anbot
- druženje ob pijači in jedači ob Shambali in na Križevniški ulici

HVALA VSEM KRIŽEVNIŠKIM SOSEDOM ZA SODELOVANJE IN PRIJETNO USTVARJANJE IN BIVANJE NA KRIŽEVNIŠKI. DOBRODOŠLI V NAŠO DRUŽBO VSAK DAN.
HVALA ZAVODU TURIZEM LJUBLJANA IN VSEM SPONZORJEM TER MEDIJSKEMU POKROVITELJU MEDIA 24.

Program sofinancira: Visit Ljubljana/ Turizem Ljubljana
Prost vstop na vse dogodke.