Spoštovani ravnatelji, učitelji, vzgojiteljice in vzgojitelji, pedagogi, dragi prijatelji umetnosti in kulture!

Robert Waltl

Mini teater

Ljubljana, 10. september 2020

 

Spoštovani ravnatelji, učitelji, vzgojiteljice in vzgojitelji, pedagogi, dragi prijatelji umetnosti in kulture!

Zapleteno leto 2020 je v polnem teku in ob nazdravljanju novemu šolskemu letu pač ne razmišljajmo, kaj vse nepričakovanega nam lahko ti meseci še prinesejo. Mislimo predvsem na razvoj sposobnosti naših otrok.

Vsi skupaj smo se tako rekoč preko noči znašli v povsem novem svetu, ki ga danes vodi verjetno predvsem covid 19, mi pa poskušajmo ob vseh neznankah sestaviti nazaj razsuti ritem življenja, kot smo ga bili vajeni in kot si ga vsi zaslužimo.
In del tega našega življenja sta tudi umetnost in kultura.

Moja umetniška in življenjska filozofija pravi, da je kultura ukvarjanje z vrednotami, ki presegajo okvire običajnega človekovega prizadevanja za obstoj ali preživetje. Gre za odkrivanje novih, neslutenih  človekovih zmožnosti, ko omogočajo, da bi se izognili kakršnemu koli nasilju osvojenih ali vsiljenih klišejev.

Pišem vam v času, ko se srečujete s številnimi neznankami in težavami, ko si prizadevate, kako tudi zdaj kakovostno voditi izobraževanje in vzgojo v vaših ustanovah.

Verjamem pa, da v vaši viziji kljub nepredvidljivostim zaradi virusa ostajata umetnost in kultura prioriteti, ki jih je treba poleg posredovanja znanja ponuditi vašim otrokom, učencem in dijakom ter tudi vam samim. Tudi v gledališčih smo se soočilii s povsem novo situacijo, a tudi mi ne bomo vrgli puške v koruzo. Da bi lahko kvalitetno sodelovali pri organiziranju kulturno-umetniških programov pa potrebujemo vašo pomoč in vaš odziv.

V situaciji, za katero še nimamo dovolj izkušenj, smo tako pripravili več predlogov za sodelovanje. Od vas pa pričakujemo ustvarjalnih sugestij in načelno pripravljenost, da se boste še vedno udeleževali kulturnih prireditev pri nas v gledališču ali nas povabili k vam, v vašo vzgojno-izobraževalno ustanovo.

Zato na vas naslavljamo nekaj vprašanj in vas prosimo za odgovor, da bomo lahko pripravili ne le kakovostne in raznovrstne programe, ampak predvsem, da bodo vsi ti programi varni prav za vse, tj. tako udeležence kot izvajalce predstav.

Naše programe želimo ponuditi tako v našem gledališču, v Mini teatru na Križevniški 1 v Ljubljani, z veseljem pa bomo tudi prišli k vam kamor koli po vsej Sloveniji, kadar nas boste povabili. Veseli bomo vseh srečanj ob kulturnih prireditvah.

 

PREDLOG PROGRAMA IN SODELOVANJA V ŠOLSKEM LETU 2020/2021

  1. V Mini teatru imamo na voljo večje število kakovostnih lutkovnih in igranih predstav za vse starostne skupine otrok www.mini-teater.si).
  2. V Mini teatru bomo zaradi epidemija covida-19 pravili v dvorani prostor namesto za dosedanjih 100-120 gledalcev, varno namestitev za največ 30-40 gledalcev.
  3. Zaradi tega pa bomo za manjše število gledalcev igrali več predstav, pri tem pa cene vstopnic ne bomo prav nič povečali.
  4. V primeru, da bomo našli večji prostor, ki bi ga najeli izven svoje hiše, bi lahko v takem prostoru igrali tudi predstave za veliko večje število gledalcev, seveda ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov. V primeru, da vas zanima, da bi recimo radi pripeljali večje število otrok naenkrat, nam prosim to sporočite. Zaradi priprav moramo vedeti,, da obstaja tak interes. Tako ser bomo lažje  odločali za najem večjega prostora.
  5. S predstavami se z veseljem oglasimo tudi pri vas, tj.  v vaši šoli ali vašem vrtcu, saj imate zagotovo večnamenski prostor ali telovadnico. Odvisno od npr. tehničnih pogojev Vedeti moramo npr. ,ali se da tak prostor zatemniti. Tako bi se potem skupaj tudi odločili katero predstavo bi predstavili otrokom.
  6. V primeru, da bi želeli doživeti z nami celovit kulturni dan, vam poleg same predstave lahko ponudimo tudi različne delavnice.
  7. V Mini teatru letos vpisujemo v Gledališko šolo za otroke,  starejše od 6 let in za  mladino. Veseli bomo, če boste o tem lahko obvestili starše vaših otrok in učencev.
  8. V mesecu marcu 2021 pripravljamo tradicionalni Festival hiša strpnosti. Večina od vas ga verjetno že pozna ali ste bili v preteklih letih celo naši obiskovalci. V primeru, da bi si v marcu 2021 želeli ogledati katero od filmskih projekcij in se udeležiti izobraževalnih juter,  vas prosimo, da nas čimprej o tem obvestite. Navedite tudi podatek o predvidenem številu otrok, učencev, da bi lahko našli ustrezen prostor za projekcije.
  9. Verjamemo, da že poznate in da niste pozabili na brezplačni Tovariški abonma za pedagoge. Zato se veselimo vašega obiska.
  10. Odprti smo res  za vse vaše sugestije in želje, zato pa vas prosimo, da se nam oglasite s svojimi predlogi.

 

Spoštovani! Naj vam še enkrat zaželim dobro potekajoće šolsko leto, da skupaj ukrotimo virus in njegove skrite pasti, ob tem pa vsi skupaj ne pozabimo na pomen umetnosti in kulture za razvoj in rast vam zaupanih otrok in mladih.

V pričakovanju vašega odziva, kljub mnogim skrbem, ki vas tarejo, vas prav prisrčno pozdravljam!

 

vaš
Robert Waltl, direktor