Režiser:
Yonatan Esterkin

Prevajalec:
Klemen Jelinčič Boeta

Dramaturginja:
Nika Korenjak

Scenograf:
Aleksander Blažica

Igrajo:
Saša Pavlin Stošić, Nika Korenjak, Peter Harl, Matija Rupel in Jure Kopušar

Koprodukcija:
Mini teater, Judovski kulturni center Ljubljana in SNG Nova Gorica

Premiera:
December 2020

O predstavi

Pet kil sladkorja je sladkogrenko popotovanje po zamolčani preteklosti, ki v sedanjosti nikakor ne najde miru, ne zadoščenja. Je humorno raziskovanje magičnega realizma v bogatem dramskem izdelku, ki svoj cilj najde v spopadanju s pravico že preminulega gospoda Šloma Korena, ki je med drugo svetovno vojno s svojim najboljšim prijateljem Jozefom Rivo prekupčeval s sladkorjem nekje na severovzhodu Poljske, na tedanjem mejnem mestu Białystok. Joad Riva, Jozefov vnuk piše knjigo o pustolovščinah svojega dedka med Drugo svetovno vojno in zato mora že pokojni Šlomo zagotoviti veličino svojega dejanja in omogočiti, da se bo njegovo ime zapisalo enakovredno in za zmeraj ostalo dokumentirano.

Šlomov vnuk postane sodobni Hamlet, glasnik dedkove želje, ki je v svoji izvedbi tako absolutna, da protagonist nima nikakršne možnosti bega. Pokojni ded se naseli v telesa in misli mimoidočih, ki jih njegov vnuk, v naši izvedbi Peter Harl, sreča med pohajkovanjem po mestu, v kavarni, na razgovoru za službo v ravnateljičini pisarni in nenazadnje tudi v nočnih urah zaspanega mestnega parka, kjer je moč srečati sprehajalce psov, izgubljene mlade duše, zaljubljence ali pa morda celo nežne delikvente.

Bo torej knjiga o dedkih in tej neznanki petih kil sladkorja napisana pravično ali pa se bo resnica, kot mnogokrat, izgubila v času in naključnosti zgodovine? Bosta dva preminula prijatelja iz preteklosti prenesla prijateljstvo na svoja še kako živa vnuka? Pet kil sladkorja iz meje na mejo, bo odkrilo in nas popeljalo na dogodivščino po zaspanem mestu.

Nika Korenjak