Obvestilo za javnost: premiera predstave Pride konj v bar

Obvestilo za javnost:

Mini teater se po dolgem premoru z igralci in predstavami vrača na oder v živo, ponuja pa tudi možnost spletnega ogleda naše najnovejše predstave

PRIDE KONJ V BAR,
ki je nastala po literarnem delu DAVIDA GROSSMANA v režiji hrvaškega režiserja mlajše generacije Ivana Planinića z izjemnimi igralci:
Janjo Majzelj /Olgo Kacjan*, Grega Zorc, Janez Starina in Janez Vlaj
*(vse predstave v maju bo igrala igralka Janja Majzelj)

Prenos premiere preko spleta in ponovitve v živo iz Mini teatra

SLOVENSKA PREMIERA V ŽIVO V MINI TEATRU IN PO SPLETU ( 3.oder):
20. 5. 2021 ob 20:00
PONOVITVI V ŽIVO: 21. in 22. 5. 2021 ob 20:00
“Dovaleova "Božja" stand-up komična izvedba v kleti se izmika kontroli in vzame smrtonosni preobrat. Pred publiko, med katero sta tudi dva njegova prijatelja iz otroštva, izvaja ognjevit moralni popis. Grizeči rollercoaster hitro prehaja med črnim humorjem in vitriolično satiro, med ljubeznijo in izdajo, hrepenenjem in obžalovanjem. V stand-up komediji - tako kot v življenju - je vse mogoče. Danes zvečer, ki je hkrati Dovaleov rojstni dan in očitno zadnji nastop, ni več kaj izgubiti.”

O AVTORJU IN ROMANU:
David Grossman (1954), eden največjih izraelskih pisateljev, si je položaj na izraelski literarni sceni utrdil s svojo prvo literarno nagrado leta 1979 za kratko zgodbo ter nato prvim romanom Kozličkov nasmešek iz leta 1983. Skupno je napisal osem romanov, dramo ter večje število kratkih zgodb in novel. Njegova romana Knjiga notranje slovnice in Glej geslo: ljubezen sta bila uvrščena med deset najvplivnejših knjig od nastanka Izraela. Prejel je več kot deset literarnih nagrad, med njimi tudi nekaj mednarodnih, zadnjo prav za roman Pride konj v bar.

Roman Pride konj v bar je Davidu Grossmanu prinesel več nagrad, tudi mednarodnega bookerja leta 2017. Pisateljsko luč, s katero je mojstrsko in brezkompromisno posvetil v najtemnejše kotičke človeške duše, je postavil nad oder dvorane v Netanji, kjer nastopa stand-up komik Dovale Grinštajn. Komik, ki se razgalja na odru, in upokojen sodnik, ki sedi med občinstvom – prijatelja iz otroštva, desetletja razdvojena med krivdo in sram – se srečata v noči, ko padajo maske, a v svetu, ki ga poganja mešanica kabareta in smrti, absurda in naivnosti, tragike in črnega humorja. Dovalejev nastop se iz norčavosti vse bolj spreminja v norost in med stresanjem šal se rišejo razpoke, skozi katere zeva tragična življenjska pripoved. Sodnik je v vlogi didaskaličnega odstiralca ozadja zgodbe in tudi on med nastopom odpira rano. Pride konj v bar je neodložljiva knjiga, ki sporoča, da je življenje oder, na katerem se večkrat zlomimo, naposled pa ga zagrne zavesa.

O REŽISERJU:
Ivan Planinič se je rodil leta 1982 v Mostarju v BiH. Diplomiral je na Pravni fakulteti v Zagrebu (2009) in na Akademiji dramske umetnosti v Zagrebu (2017). Je dobitnik Dekanove nagrade za predstavo "Vera nenadoma" (2016) in diplomske predstave »Elza hodi skozi zidove« in »Polnoč«,  v Zagrebškem gledališču mladih (ZeKaeM) (2015 in 2017). Je eden od ustanoviteljev zagrebškega KunstTeatra, kjer je režiral predstave "Dobri, slabi, mrtvi" (2019), "Trije mušketirji" (2020) in "Vic o Sizifu" leta 2021. v Splitu je na festivalu »Splitsko ljeto«režiral predstavo  "Gordana ne bo prišla «, istega leta pa je v varaždinskem hrvaškem narodnem gledališču režiral tudi predstavo Miroslava Krleže» Maškarada «. Sodeluje z Gledališčem za slepe in slabovidne ("Amfitrion" leta 2019 in "Submarine" leta 2021). "Pride konj v bar" Davida Grossmana v ljubljanskem Mini teatru je njegova prva režija v Sloveniji.

*Vladni odlok, objavljen 13. maja v Uradnem listu RS št. 73/2021 (str. ????,dopušča udeležbo na gledaliških predstavah obiskovalcem z veljavnim dokazilom o negativnem rezultatu PCR ali hitrega testa na virus SARS-CoV-2, ki ni starejše od 48 ur, z dokazilom o cepljenju ali s potrdilom o preboleli bolezni COVID-19. Dokazil ne potrebujejo mlajši od 18 let, ki se prireditve udeležijo z ožjimi družinskimi člani ali skrbniki. Pri izvedbi predstav in vseh prireditev v Mini teatru Ljubljana skrbno upoštevamo preventivna varnostna navodila in priporočila NIJZ in zagotavljamo vse pogoje za varen obisk.

David Grossman

Pride konj v bar

Režiser, dramatizacija teksta in oblikovanje prostora:
Ivan Planinić

Prevajalec:
Klemen Jelinčič Boeta

Odrski gib, dramaturginja in asistentka režiserja: 
Natalija Manojlović

Kostumografka:
Slavica Janošević

Skladatelj:
Nikša Marinović

Igrajo:
Janja Majzelj / Olga Kacjan
Grega Zorc
Janez Starina
Janez Vlaj

Oblikovalec svetlobe:
Ivan Planinić

Vodja tehnike:
Matej Primec

Vodenje tona:
David Cerar

Fotografije:
Asiana Jurca Avci

Oblikovanje majice za lik DG:
Dafne Jemeršič

Koprodukcija:
Mini teater
Judovski kulturni center Ljubljana

Podpora:
Veleposlaništvo Izraela

V sodelovanju z:
Beletrino, zavodom za založniško dejavnost

Izvršni producent:
Branislav Cerović

Premiera:
20. maj 2021

Spletna premiera:
November 2020

Predstava traja 90 minut