Gostovanje Mini teatra na mednarodnem gledališkem festivalu Almada na Portugalskem

Obvestilo za medije:

Gostovanje Mini teatra na mednarodnem gledališkem festivalu Almada na Portugalskem

Mini teater iz Ljubljane se je včeraj vrnil z Mednarodnega gledališkega festivala v Almadi in Lizboni, kjer smo odigrali pet ponovitev predstave „Zgodovina nasilja“ v režiji Ivice Buljana.

Ta festival je najvećja gledališka manifestacija na Portugalskem, ki se je letos odvijala že 38ič, in poteka od 2. do 25. julija.

Festival je utemeljil Joaquim Benite, eden najpomembnejših portugalskih režiserjev in direktorjev, ki je moderniziral gledališče po obdobju diktature.

Na letošnjem festivalu se prikazujejo predstave nekatere najpomembnejša avtorska imena evropskega gledališča. Slavni nizozemski režiser Ivo Van Hove gostuje s predstavo „Kdo  je ubil mojega očeta“ po romanu Edouarda Louisa, francoska režiserka Irene Bonnaud s predstavo „Prijateljstvo“ po tekstovih Piera Paola Pasolinija in Edoarda de Filippa. Slavni koreograf Josef Nadj prikazuje predstavo „Omma“, ki je nastala v sodelovanju s plesalci iz zahodne obale Afrike. Pisec in režiser Tom Wolf je napisal tekst „Noćni obiskovalci “ o življenju Marije Callas, ki jo igra Monica Bellucci. Na festivalu bodo prikazali tudi predstavo „Molly Bloom“ nastalo po zadnjem poglavju iz „Uliksesa“ Jamesa Joycea. Predstavo je režiral belgijski režiser Jan Lauwers, direktor skupine Needcompany,  naslovnu vlogu pa igra slavna Viviane De Muynck. Skupina je nzadnje v Sloveniji gostovala s kultno predstavo „Isabelina soba“.

Buljanova predstava, kot tudi predstava Van Hovea, sta nastali po romanih Edouarda Louisa v katerih se dejanje nasilja analizira v družbenem in filozofskem kontekstu rasizma, homofobije in ksenofobije. Edouard Louis je bil tudi posebni gost festivala. V predstavi Zgodovina nasilja igrajo Petja Labović, Benjamin Krnetić, Saša Pavlin in Robert Waltl, vizualna podoba in video je nastala v sodelovanju tandema SON:da in Toni Soprano Meneglejte, kostume Ana Savić Gecan, glasbo je napisao injo tudi izvaja v živo Boris Vlastelica iz beograjske skupine Repetitor.

Ljubljana, 7. julij 2021

Z lepimi pozdravi

PR Mini teater

Édouard Louis

Zgodovina nasilja

Režija:
Ivica Buljan

Igrajo:
Petja Labović
Benjamin Krnetić
Saša Pavlin Stošić / Ana Dolinar Horvat
Robert Waltl
Boris Vlastelica

Prevajalec:
Miha Medved

Dramaturški sodelavec:
Alen Prošić

Kostumografinja:
Ana Savić Gecan

Avtor glasbe:
Boris Vlastelica – Repetitor

Video in oblikovanje svetlobe:
Toni Soprano Meneglejte
sonda57

Lektor:
Jože Faganel

Koprodukcija:
Mini teater
Mestno gledališče Ptuj

Predstava traja 75 minut

Premiera: 
Mini teater, 25. december 2018