Medeja material na Festivalu igralca v Vukovarju

 

Mini teater Ljubljana bo v sredo, 18. maja, gostoval na zelo odmevnem hrvaškem festivalu, 12. Festival igralca, v Vukovarju s predstavo MEDEJA MATERIAL Heinerja Müllerja.

Festival igralca (Festival glumca) velja za največjo hrvaško gledališko manifestacijo, ki jo lahko primerjamo s slovenskim Borštnikovim srečanjem. Festival, ki se je začel 14. maja in bo trajal do 23. maja, predstavlja prerez najboljših predstav in igralskih stvaritev. Organizator Hrvaško društvo dramskih umetnikov pravi, da je festival posvečen igralcem in njihovim stvaritvam in kot je najavila selektorica Anja Šovagović Despot bodo obiskovalci imeli letos priložnost videti 19 predstav. Žirija v sestavi Božidarke Frait, Josipa Bobija Marottija in Siniše Popovića bo podelila nagrade za najboljšo igralko in igralca ter nagrado za najboljšo predstavo v celoti.

 

Predstava Medeja material je nastala po besedilu Heinerja Müllerja v koprodukciji  s Cankarjevim domom, Novim Kazalištem iz Zagreba, ARL Dubrovnik, Kazalište Hotel Bulič in Teatrom & TD iz Zagreba. Predstavo je zrežiral Ivica Buljan, scenografija je prispevek Slavena Tolja, kostumografija Ane Savić Gecan, glasba Mitje Vrhovnika Smrekar, dramaturgija Zlatka Wurzberga. Asistent režije je Robert Waltl. V predstavi bodo nastopili Senka Bulić, Ditka Haberl in Marko Mandić. Medeja material je provokativna interpretacija klasičnega mita, ki je hkrati zgodba o fizičnem in intelektualnem osvajanju tujih dežel s surovo močjo kulturne prevlade. Tragično sceno zamenja komična, ki omogoča objektiven in brutalen opis sveta. Dobesedno, brez metaforičnega posredovanja so prikazane glavne teme drama: sile seksualnosti in sile smrti.

S predstavo, ki je premiero doživela novembra 2003, je Mini teater gostoval že na zelo pomembnih festivalih kot so Festival KARANTENA v Dubrovniku, Festival de Teatro de Oriente v Venezueli in Festival ekperimentalnih gledališč Kairo v Egiptu; oktobra 2004 na Borštnikovem srečanju v okviru tekmovalnega program in na letošnjem festivalu EXODOS v Cankarjevem domu.