Uspešna sezona 2021/2022 v Mini teatru

V Mini teatru je sezona 2021/2022 zelo pestra, produktivna in predvsem ustvarjalna. V našem teatru smo do sedaj odigrali 161 predstav, od tega 104 lutkovne ter 57 post-dramskih predstav. 44-krat smo z različnimi predstavami gostovali po Sloveniji, imeli pa smo tudi 5 gostovanj v tujini: Trst, Ravenna, Struga, Banjaluka in Mostar. V Mini teatru smo gostili pet predstav: dvakrat sta pri nas gostovali lutkovni skupini Koroških Slovencev, dvakrat iz Kunst teatra iz Zagreba in enkrat iz mladinskega gledališča Dadov iz Beograda. V tej sezoni si je do sedaj naše predstave ogledalo 12425 obiskovalcev, od tega v Mini teatru 6737, na gostovanjih po Sloveniji in v tujini pa 5688. V tej sezoni smo do sedaj premierno uprizorili 8 predstav: v avgustu 2021 – Vsi ptice in Turingov stroj, v septembru 2021 – Zgodbe s panjskih končnic, v oktobru 2021 – 5 kil sladkorja, v novembru 2021 – Hrestač in Trnuljčica, v februarju 2022 – Shopping and fucking in v juniju 2022 – Sedem sekund večnosti.

Otroške predstave, ki smo jih igrali v tej sezoni: Pekarna Mišmaš, Kakec – Kakčeve dogodivščine, Obuti maček, Korenčkov palček, Obisk za medveda, Trnuljčica, Deklica z vžigalicami, Hrestač, Trije prašički, Žabji kralj, Stara Ljubljana – mehanične lutke, Sapramiška.

Post-dramske predstave, ki smo jih igrali v tej sezoni: Turingov stroj, Vsi ptice, Živela vulva, Zgodbe s panjskih končnic, 5 kil sladkorja, Pride konj v bar, Judovski pes, Shopping and fucking, Zapiranje ljubezni, Sin in Sedem sekund večnosti.

V sezoni 2021/2022 smo realizirali naslednje programske enote: produkcija, post-produkcija, gostovanja v tujini, organizirali pa smo tudi podporni program za učence in dijake (ogled predstav in pogovor po predstavi).

Mini teater pa je v tej sezoni prejel kar nekaj nagrad:

  • Kakec – Kakčeve dogodivščine – Zlata žirafa na festivalu Lutkovni pristan 2021
  • Korenčkov palček – igralec Jose prejel nagrado za najboljšega igralca na Festivalu lutkovnega gledališča Mostar 2021
  • Korenčkov palček – igralec Jose prejel nagrado za najboljšega igralca na Festivalu lutkovnega gledališča Banjaluka 2021
  • Direktor Mini teatra Robert Waltl je v mesecu marcu 2022 s strani veleposlaništva Francije v Ljubljani prejel odlikovanje viteza reda umetnosti in leposlovja ter v mesecu maju 2022 s strani predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja prejel red za zasluge za izjemni prispevek k spominjanju in ozaveščanju o holokavstu in pomenu strpnosti ter za dolgoletno delovanje v gledališki umetnosti.
  • Vsi ptice – igralka Nataša Barbara Gračner je prejela nagrado za igro, igralka Lina Akif pa nagrado za mlado igralko na festivalu Borštnikovo srečanje 2022

Mini teater pa je v tej sezoni, poleg stalnega gledališkega programa, organiziral tudi kar nekaj drugih programov: 7. festival Hiša strpnosti, dve razstavi v Bežigrajski galeriji (Od skice do lutke: Iva-Matija Bitanga, predstava Hlapič in Ana Viktorova, predstava Pravljica o carju Saltanu in Od skice do lutke Roberta Smolika), Dan križevniškega soseda, promocijo knjige in številne koncerte in filmske projekcije.

V Mini teatru pa seveda pogledujemo že v naslednjo sezono, v kateri napovedujemo naslednje premiere:

  • Post-dramsko gledališče - Kdo se boji Virginije Woolf?, Amsterdam, Anne Carson, Bratje Lehman
  • Gledališče za otroke in mladino – Dnevnik Ane Frank, Krojaček hlaček, Knjiga o džungli