Robert Waltl na 8. mednarodnem lutkovnem festivalu v Istanbulu

ROBERT WALTL NA 8. ISTANBULSKEM LUTKOVNEM FESTIVALU – 8. ISTANBUL ULUSLARARASI ULKER KUKLA FESTIVALI

 

Robert Waltl, režiser, igralec in animator, je z virtualno predstavo Palčica, ki je nastala v produkciji Foruma in Cankarjevega doma, sodeloval na 8. mednarodnem lutkovnem festivalu v Istanbulu v Turčiji.

Festival je potekal od 11. do 18. maja, in je bil letos posvečen predvsem lutkarjem solistom.

 

Na festivalu so se predstavili lutkarji in gledališča iz Španije, Švice, Nemčije, Velike Britanije, Rusije, Brazilije, Francije, Poljske, Italije, Grčije, Nizozemske in Avstrije.

Med solisti so bili tako med drugim mojstri iz Akademskega gledališča Sergeja Obrazcova iz Moskve, Valter Broggini iz Milana, Cengiz Ozek iz Istanbula, animatorji in igralci Lutkovne hiše iz Sankt Petersburga, Teatra Maska iz Poljske in drugi.
 Waltl, animator v tej predstavi je predstavo odigral v angleškem in deloma turškem jeziku in požel navdušenje istanbulskega občinstva.

 

Waltl, ki je tudi režiser predstave se je naslonil na besedilo Hansa Christiana Andersena, katerega 200.letnico rojstva praznujemo letos. Avtorja koncepta sta  Darij Kreuh in Tadej Fius, animator je Robert Waltl, likovna podoba Ana Košir, glasba Špela Avsenak, dramaturg Ivica Buljan, tehnična podpora pa Sekvenca d.d.

Prva virtualna lutkovna predstava je kombinacija računalniške animacije z lutkovno oziroma gledališko predstavo, ki se odvija v virtualnem računalniškem okolju. Pravljični junaki na platnu oživijo s pomočjo animatorja in ob pomoči občinstva rešujejo glavno junakinjo iz zapletenih situacij. Odprtost in gnetljivost virtualnega prostora omogoča Andersenovi pravljici bogato kreativno okolje, kar navdušuje najmlajše gledalce, saj predstavo lahko tudi sami aktivno soustvarjajo.Vsaka situacija je sestavljena iz dveh ali več različnih rešitev. Otroci skupaj z animatorjem določijo potek in izberejo značaje za ustrezno  situacijo. Vsa pravljica je strukturirana kot igra z močnim poudarkom na kreativnem skupinskem delu. Pravilna rešitev in odločanje znotraj posameznih situacij pa pomensko vrednost klasične lutkovne predstave še nadgrajuje z upeljevanjem izobraževalno- didaktičnega elementa. Ker pa avtorji predstave želijo približati delovanje zahtevne tehnologije otrokom, se otroci po predstavi lahko sami preizkusijo v vlogi animatorjev in obudijo v življenje glavne junake pravljice.

 

Več o festivalu najdete na: www.ulkerkuklafestivali.com