Besedilo, glasba in režija:
Marcin Marzec

Prevajalka:
Tina Podržaj

Scena, lutke, kostumi:
Elvira Bosovych

Igrata:
Voranc Boh
Robert Korošec

Izvršni producent:
Branislav Cerović

Generalni sponzor:
Mercator d.o.o.

Premiera:
25. maj 2023

Predstava traja 45 minut.

Lutkovna predstava za otroke, starejše od 3 let.

28. maj
Torek
09:30
Križevniška 1
Za vrtce in šole
29. maj
Sreda
09:00
Krašnja
29. maj
Sreda
11:00
Prevoje

O predstavi

Dva piščančka sta vsak večer pred spanjem rekla "lahko noč" svojemu ljubljenemu sončku. Neke noči, ki sta jo trdno prespala, se sonček zjutraj ni prikazal na nebu. Piščančka sta se odločila, da bosta poiskala vzrok, zakaj sonček ni vzšel in se podala na pot, da ga obiščeta in vprašata, kaj se je zgodilo. Na svoji poti sta piščančka prepotovala zelo daleč in doživela veliko dogodivščin. Toda ali sta našla sonce in ali jima ga je uspelo zbuditi? Če želite izvedeti odgovor na vprašanje, kako se je končal obisk malih piščančkov pri soncu, morate priti na predstavo. Vabimo vas na lutkovno predstavo, polno glasbe, pesmi in dobrega humorja, za majhne in srednje velike otroke, za zaspance in nočne sove. Vsakdo bo našel nekaj zase.

Marcin Marzec

Lutkar in igralec, diplomant Državne dramske šole Ludvika Solskega v Vroclavu. Pet let je bil povezan z lutkovnim gledališčem Arlekin v Lodžu, kjer je igral v skoraj dvajsetih predstavah za otroke in odrasle. Dve od teh predstav sta bili nagrajeni z zlato masko: Obuti maček v režiji Anne Nowicke in Zlata paličica v režiji Jerzyja Bielunasa. Od decembra 2014 živi v Gdansku, kjer vodi svoj lutkovni oder Barnaby Theatre. Gledališče Barnaby sodeluje s številnimi kulturnimi ustanovami v državi in tujini. V okviru tega odra je ustvaril in režiral 12 naslovov lutkovnih iger. Med njimi so Pravljica o vitezu brez konja, O čevljarju in kraljici lepote, O največji peči na svetu in številne druge. Predstave gledališča Barnaby so predstavljene na številnih mednarodnih festivalih. Marcin Marzec trenutno sodeluje z naslednjimi institucijami: Miejski Teatr Miniatura v Gdansku, kjer je režiral predstavo Karmazy-now Kogut, I ludzie i lalki iz Lvova, kjer je režiral predstavo Obisk pri soncu in predstavo Siva in rdeča, 2022-2021, v Deželnem gledališču Lvov je režiral predstavo O Pryshchitserju in lepi kraljici 2022,  Gledališče v Głogowu, PolUk1 2021, Mestno gledališče v Lesznu U słoneczka w gościach 2022. Poleg predstav v svojem gledališču Marcin Marzec kot igralec sodeluje tudi z Baltiško opero v Gdansku, gledališčem Wanda Siemaszkowa v Rzeszowu, gledališčem Imka v Varšavi in gledališčem Poljskega radia.

Elvira Bosovych

Kreatorka lutk, scenografinja in kostumografinja, rojena 09.04.1972, Lvov, Ukrajina. Od leta 1991 do 1997 je študirala na Lvovski akademiji umetnosti na oddelku za uporabno in dekorativno umetnost, smer umetniško modeliranje. Trenutno je glavna umetnica v akademskem gledališču Lvov "Ljudje in lutke". Deluje kot: scenografinja v regionalnem lutkovnem gledališču v Lvovu, kostumografinja v ustvarjalni delavnici "Gledališče v košarici", kostumografinja pri Halfilm in The Dovzhenko Film Studios, umetniški vodja v akademskem gledališču Lesya Ukrainka v Lvovu, kostumografinja pri kino-podjetju T.T.M. Company (kino). Je umetnica zasebnega projekta mesta Lvov "Lvovska dekleta". Ta projekt je bil več let ena od oglaševalskih izpostav Lvova. Sodelovala je pri produkciji naslednjih lutkovnih predstav: Zlata vrtnica (1999), Dogodivščine mačka Vurkotyka (2003), Glasbena trgovina (2009), Piščančje sanje (2010), Trije prašički (2011), Kolobok (2012) - diploma za najboljšo predstavo za otroke in diploma za nominacijo za najboljšo umetniško zasnovo (festival Premiers of the Season v Kijevu), Zakaj mačka ni pojedla miši (2013), Lutkovne jaslice (2014), Skynia Zlataya (2016) - velika nagrada festivala Nyabesy v Minsku in diploma za nominacijo za "najboljše umetniško oblikovanje" (festival Premiers of the Season v Kijevu), Os in As (2016) - nagrada za ustvarjalnost (Čerkasi), Božanska komedija ... AnDante (2017) - predstava z največjim številom vabil na gledališke dogodke v Ukrajini in tujini, Tymek (2018, Poljska), Slamnati bik-tele (2019), Obisk pri soncu (2019, Poljska - Ukrajina), Snežinka za volka (2021) - 1. mesto na mednarodnem festivalu Strus, Božič (2021, Trizna), Siva in rdeča (2022, Poljska-Ukrajina), O vitezu Pryszczaku in princesi Harniutki (2022, Poljska-Ukrajina).

Iz kritik

»Voranc Boh in Robert Korošec se izkažeta kot izvrstna igralca s pretanjenim občutkom za animacijo lutk. Še posebno Korošec je gibek v prehajanju iz ene živali v drugo, tako se res doživeto vživi v kokoš, srako, ježa, zajca, polža in račko. Lutke so delo ukrajinske kreatorke lutk, scenografke in kostumografinje Elvire Bosovych. Hudomušne lutke so likovno dodelane in ustrezajo značaju vsake izmed lutk.« (...) »Celostno torej res kakovostna predstava, ki je zaradi živopisnih lutk ter izvrstne igre obeh slovenskih igralcev prava paša za oči.« Ana Rozman, Radio ARS - RTV Slovenija