Odprtje svetlobne instalacije Holly Hell avtorja Marka Požlepa

Svetlobna instalacija Holly Hell (130 x 190 cm) je bila svečano odprta v sredo, 3. 5., v Mini teatru ob premieri predstave Angeli v Ameriki avtorja Tonya Kushnera v režiji Ivice Buljana. Mark Požlep je vizualno intervencijo pripravil posebej za Mini teater ter za premiero nove predstave. Projekt je v okviru vizualnega programa Mini teatra podprlo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Mark Požlep je gotovo eden od najbolj edinstvenih slovenskih umetnikov, ki deluje na presečišču različnih žanrov in ki ves čas živi svojo umetnost. Trenutno živi v Belgiji, vendar pa dela vsepovsod in tako povezuje izkušnje različnih prostorov. Eden od njegovih najbolj odmevnih projektov Southwind (2019) je posvečen raziskovanju ameriške družbe.

Projekt Southwind temelji na raziskovalnem potovanju Marka Požlepa in Maxima Berthouja, ki sta preplula reko Mississippi na šestmetrskem parniku. Mississippi sta izbrala zaradi njene simbolne narave, kot »telo naroda«, ki odslikava sodobnost in kolonialno zgodovino ZDA. Ta reka predstavlja eno od najbolj komercialnih plovnih poti v ZDA, obsega 3730 kilometrov in prečka deset različnih držav: Minnesoto, Louisiano, Wisconsin, Illinois, Kentucky, Tennessee, Mississippi, Iowo, Missouri in Arkansas. Njuna enomesečna plovba je sledila daljšem obdobju izjemnih poplav, ki so za sabo pustile pravo opustošenje. Požlep in Berthou sta se na svoji plovbi soočila z družbenopolitično in gospodarsko realnostjo srednje Amerike. Poslušala sta mnoga pričevanja o rasni diskriminaciji, revščini in zdravstvenih težavah ljudi, ki jih povzroča permanentno onesnaževanje okolja. Projekt Southwind je zaznamovalo zadnje leto Trumpovega predsedovanja in začetek pandemije Covid-19.

Kljub temu, da je Kushnerjevo delo Angeli v Ameriki postavljeno v urbano okolje New Yorka, daleč od ruralnih bregov reke Mississippi, ki jih obravnava projekt Souhwind, pa se obe deli ukvarjata s podobnimi problematikami, ki se tičejo marginaliziranih in izključenih družbenih skupin v ZDA. Obenem pa govorita o življenju in upanju ter solidarnosti med ljudmi.

Zdenka Badovinac

Avtor je o delu zapisal:

“Svetlobna instalacija Holy Hell je bila izdelana posebej za Mini Teater in združuje osebno izkušnjo sodobne Amerike, ki sem jo doživel tekom raziskovalnega potovanja za projekt Southwind po reki Mississippi ter družbeno kritičnim delom enega najbolj renomiranih sodobnih ameriških dramatikov Tonya Krushnerja z naslovom Angeli v Ameriki: Gejevska fantazija o nacionalnih temah..

Kljub temu, da je Krushnerjevo delo Angeli v Ameriki postavljeno v urbano okolje New Yorka leta 1985, daleč od ruralnih bregov reke Mississippi leta 2019, ki jih obravnava projekt Souhwind, pa se obe deli soočata s podobnimi problematikami, ki se tičejo  marginaliziranih in izključenih družbenih skupin v ZDA, skupnostjo, ki jo je uničil kapitalizem, razdelil rasizem in ubilo izkoriščanje.

O avtorju:

Mark Požlep (rojen 1981, Slovenija) je diplomiral in magistriral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani ter nadaljeval magistrski študij transmedije na Sint-Lukas Campus v Bruslju in HISK v Gentu. Deluje na področju vizualnih in performativnih umetnosti, prostorskih instalacij in video umetnosti. Njegova umetniška praksa vključuje raziskovalna potovanja, ki delujejo kot trajajoči performance in kot umetniško delo samo po sebi. Gre za intenzivno proceduralno raziskovanje, ki uporablja metodologijo akcijskega raziskovanja, cikličnega vzorca opazovanja in refleksije.

Njegovo delo je bilo predstavljeno na številnih skupinskih in samostojnih razstavah, med drugim EKO 8, Mednarodni trienale umetnosti in okolja / Pismo za prihodnost, UGM, Maribor, L'Effet Domino, Manifesta 13 - Les Parallèles du Sud, Nica; Contour Biennial 9-Colton as Cotton, Mechelen ; Southwind, Center Pompidou, Pariz; Cold Wind From The Balkans, Pera Museum Istanbul; Resilience, 7. trienale slovenske sodobne umetnosti, MSUM Ljubljana; Dogodek , 29. grafični bienale, Moderna galerija, Ljubljana; Kulturni junak , II. Bienale kvadrilaterale/BQ_2, Muzej sodobne umetnosti, Reka; U3 , Peti trienale slovenske sodobne umetnosti, Moderna galerija, Ljubljana; Dobitniki nagrade Essl, Muzej Essl, Dunaj/Klosterneuburg.