Režiser:
Jure Srdinšek

Dramaturginja:
Nina Kuclar Stiković

Lektorica:
Nina Žavbi

Scenografinja:
Lucija Zucchiati

Kostumograf:
Claudi Sovre

Glasba:
Martin Vogrin

Oblikovanje svetlobe:
Domen Lušin

Igrajo:
Gaja Filač
Julija Klavžar
Julita Kropec
Svit Stefanija
Mina Švajger

Izvršni producent:
Branislav Cerović

Premiera:
26. september 2024

26. sep
Četrtek
20:00
Križevniška 1
PREMIERA
27. sep
Petek
20:00
Križevniška 1

O predstavi

morska deklica je drugo dramsko besedilo v nastajajoči trilogiji dram, ki nastajajo kot reinterpretacija Andersenovih pravljic mlade dramatičarke Nine Kuclar Stiković. Prvo, deklici, je bilo aprila 2023 uprizorjeno v Gledališču Glej. 

Fragmentarno dramsko besedilo morska deklica preizprašuje, kako v sodobni, prekarni, potrošniški družbi vzpostaviti stabilen intimen odnos, si vzeti čas in potrpljenje za sočloveka in odpira vprašanje za koga ali kaj bi danes dali svoj glas. S tem se soočajo štiri protagonistke, ženske v poznih dvajsetih, ko na njih pritiskajo družbena pričakovanja glede njihovega intimnega in kariernega življenja, prav tako pa kot »best frendice« neredko tudi druga drugo postavljajo pred izzive, kaj pričakujejo od prijateljic in od svojih partnerjev. Od poletne ljubezni do devetletne zveze je morska deklica komična melodrama s songi, ki prevprašuje, kako na naša intimna življenja vpliva razgradnja tradicionalnih spolnih vlog in naraščajoči individualizem. Besedilo vstopa v čustveno drobovje oseb, ki jih je z vsako ljubeznijo več, in oseb, ki jih je z vsako ljubeznijo manj. 

Razvoj dramskega besedila je podprlo Ministrstvo za kulturo v sklopu financiranja avtorskega opusa mladega avtorja.

O avtorici

Nina Kuclar Stiković je rojena leta 1996 v Ljubljani. Leta 2019 je diplomirala iz dramaturgije in scenskih umetnosti na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo na Univerzi v Ljubljani, od takrat deluje kot dramaturginja in dramatičarka v slovenskem gledališču. Leta 2021 je bilo v Slovenskem narodnem gledališču Maribor uprizorjeno njeno dramsko besedilo Jutri je v sanjah izgledal drugače, za katerega je na 51. Tednu slovenske drame prejela nagrado za najboljšo mlado dramatičarko. Dramsko besedilo Jutri je v sanjah izgledal drugače je bilo izbrano za maturitetno branje na umetniških gimnazijah na maturi 2023 pri predmetu Zgodovina in teorija gledališča in filma. Aprila 2023 je bilo krstno uprizorjeno njeno drugo celovečerno dramsko besedilo deklici v Gledališču Glej v Ljubljani. Drama deklici je bila na 53. Tednu slovenske drame nominirana za najboljše novo dramsko besedilo v Sloveniji. Od 1. 7. 2023 je kot dramatičarka, dramaturginja in scenaristka samozaposlena v kulturi. Nazadnje (premiera 29. 9. 2023) je kot avtorica dramatizacije Zlagano življenje odraslih in dramaturginja sodelovala pri uprizoritvi predstave Lažljivi život odraslih v Beogradskem dramskem pozorištu v režiji Sebastijana Horvata.