Režiser:
Vasilij Senin in Ivica Buljan

Igrajo:
Veronika Drolc, Maša Kagao Knez in Jose

Kostumografinja in scenografinja:
Ana Savić Gecan

Avtor glasbene opreme:
Jose

Lektorica:
Mateja Dermelj

Vodje tehnike:
Nace Hočevar, Tilen Vipotnik in Tomaž Grubelnik

Premiera:
18. februar 2006

Predstava traja 60 minut

Gledališka predstava za otroke, starejše od 10 let

O predstavi

Ribič in njegova dušaje gledališka predstava za otroke in mladino, ki je nastala po besedilu znamenitega irskega pisatelja Oscarja Wilda. Njegov pravljični svet je na oder postavil ruski režiser Vasilij Senin, ki je oblikoval tudi sceno in kostume. Senin je režiser, ki je samo v nekaj sezonah po diplomi na znameniti gledališki akademiji Pjotra Fomenka v Moskvi osvojil gledališče s svojim svežim slogom. Predstave je režiral v najboljšihgledališčih v Rusiji, Bolgariji, na Hrvaškem, in sicer vse od Shakespeara do sodobnih dramatikov. Odlikuje ga pretanjen pristop k telesni izraznosti, večina njegovih predstav spretno vključuje koreodramo in vizualno gledališče. V Mini teatru smo ga, navdušeni nad inovacijami, ki jih je pokazal v svojih ruskih projektih, povabili, naj režira predstavo, ki bo navdušila otroke vseh starosti.Ribič in njegova dušaje pravljična parafraza Wildovega romana Slika Doriana Graya, le da je napisana za precej mlajše duše. To je zgodba o izredno pomembnih vidikih v človekovem življenju, kot so Skušnjava, Kriminal, človeška Duša, ponuja pa barvite like za vse te pojme. Najpomembnejše sporočilo pravljice – ki je izpostavljeno tudi v predstavi – je dejstvo, da je edina pot do človeškega srca Ljubezen. Vendar pa tu ne gre le za pot do drugega človeka, temveč tudi za pot do samega sebe, do svojega lastnega srca.
»Človek ima dušo in to je nekaj hudo resničnega. Lahko jo kupiš, prodaš ali zamenjaš. Lahko jo zastrupiš in rešiš. Vsi imamo dušo.« (Oscar Wilde: Slika Doriana Graya)
Ribič in njegova dušaje romantična zgodba, ki govori o ljubezni med ribičem in morsko deklico. Ribič se vanjo zaljubi, vendar se mora odpovedati svoji duši, če se hoče poročiti z njo, saj morske deklice nimajo duše. V predstavi bo nastopila zanimiva igralska zasedba: Veronika Drolc, Maša Kagao Knez in Jose.

O avtorju

Slovenci poznamo Oscarja Wilda predvsem po njegovem romanu Slika Doriana Graya, pa tudi po nekaterih odmevnih uprizoritvah njegovih komedij in dram. Ljubitelji opere pa ga poznajo prek znamenite opere Richarda Straussa, ki je nastala po njegovi drami Saloma. V vseh delih ga spoznavamo predvsem kot resnega in posmehljivega opisovalca visoke angleške družbe ali kot samosvojega interpreta določenega svetopisemskega ali zgodovinskega dogodka.
Pravljice pa nam pokažejo pisatelja s posebne plati. V njih se povsem razživi njegova sproščena domišljija, ki svobodno snuje in ustvarja in ki pri tem nima drugega vodnika ali zapovednika kakor avtorjeva čustva in njegovo igrivo-zamišljeno domiselnost. Wilde v pravljicah ustvarja tihe poetične svetove, zanje je značilen nežen in dobrodušen humor, ob njih pa doživljamo tudi njegov značilni notranji razvoj, ki ga je vodil do vrtoglavih uspehov in ga na koncu privedel v katastrofo. Wildov blesteči literarni vzpon se je začel ravno s pravljicami, z zbirko Srečni kraljevič, ki je opozorila na njegov sijajni pripovedni dar. V Mini teatru smo Srečnega kraljeviča v režiji Luisa Zornoze Boya uprizorili leta 2003, nastopil je Robert Waltl.

Zaradi bolezni režiserja Vasilija Senina bo predstavo dokončal režiser Ivica Buljan.