Režiserja in dramaturga:
Robert Waltl in Ivica Buljan

Igrajo:
Veronika Drolc, Milan Štefe / Violeta Tomič in Miha Arh

Avtorica likovne zasnove, kostumografinja in scenografinja:
Ana Savić Gecan

Izdelava scene:
Blaž Krže

Izdelava lutk:
Zdenko Majaron

Avtorji glasbe:
Hamlet Express (Andraž Polič, Gregor Cvetko in Blaž Celarec)

Lektorica:
Mateja Dermelj

Tehnična pomoč:
Nace Hočevar in Tilen Vipotnik

Premiera:
27. november 2003

Predstava traja 40 minut

Predstava za otroke, starejše od 3 let

O predstavi

Predstava temelji na koroški narodni ljudski pripovedki o Mojci Pokrajculji. Pravljico sta pesnici Lily Novy in Vida Taufer stilizirali, jo iz ljudskega izročila prevedli v jezik poezije in ustvarili predmodernistično poetično dramo. V besedilu pesnici ohranjata surovi votek koroške pripovedi, pri čemer uporabljata zveneč in igriv jezik. Pravljico sta za lutkovni oder priredila in režirala Robert Waltl, gledališki igralec, lutkovni animator in direktor Mini teatra, ter Ivica Buljan, hrvaški teatrolog, esejist in dramaturg. Skupaj sta ustvarila vrsto predstav za otroke in odrasle, med otroškimi Čudovite dogodivščine vajenca Hlapiča, Vžigalnik, Pravljico o ribiču in ribici, ki so prejele priznanja za najboljše otroške predstave na Hrvaškem in gostovale v Italiji, Avstriji, Iranu, Poljski, Španiji, Venezueli, Bolgariji ter Belgiji. Njun že rapoznaven stil odlikuje vizualno razkošje, ludizem, v katerem se virtuozne interpretacije mešajo s komedijo, precizna koreografija in radost igre. Scenografijo, kostumografijo in likovno zasnovo podpisuje Ana Savić Gecan, mlada hrvaška likovna umetnica, kostumografinja in modna kreatorka, dobitnica velike nagrade Zagrebškega salona, zlate Arene za filmsko kostumografijo in nagrade Društva dramskih umetnikov Hrvaške za gledališko. V naslovni vlogi Mojce Pokrajculje nastopa Veronika Drolc, dobitnica Borštnikove nagrade leta 2003 za gledališko kreacijo vloge Schneewittchen in leta 2004 za vlogo Fedre, vloge pravljičnih živali pa sta odigrala Miha Arh in Milan Štefe (v alternaciji z Violeto Tomič), nagrajenec za igro in animacijo 2003 na Bienalu lutkovnih ustvarjalcev Slovenije.

Mojca najde krajcarček in si z njim kupi piskrček. v čarobni noči se piskrček spremeni v hišo, kamor se Mojca skrije. Ker jih je ponoči zeblo, so k njej prihajale živali. Mojca je v hiško spustila vse, ki so znale kaj posebnega. Lisica se je ponudila, da bo gospodinjila, Zajček bo krojil, Volk drvaril in Medved šival copate. Medved in Zajček sta v gozdu nabrala med in Mojca ga je shranila. Sredi noči pa je lisica med ukradla in ga naskrivaj pojedla. Za krajo je obdolžila Zajčka, ki so ga živali izgnale iz piskrčka. Kmalu pa so odkrile pravo tatico, jo pošteno namahale, Zajček pa se je ponovno vrnil k prijateljem.

Festivali in gostovanja

Mednarodni festival poklicnih gledališč za otroke Subotica, Srbija in Črna Gora, 2004; CIAO Festival, London, Velika Britanija; Madžarska, Avstrija, Slovenija