international festival of new theatre & performing arts - ZADARSNOVA

international festival of new theatre & performing arts - ZADARSNOVA

V Zadru na Hrvaškem  se je v torek 9. avgusta začel 9. mednarodni festival novega gledališča in uprizoritvenih umetnosti – ZadArsNova in bo trajal do nedelje 14. avgusta. Kot edino slovensko gledališče se bo predstavil ljubljanski Mini teater z dramo Dan umorov v zgodbi o Hamletu Bernard-Marie Koltesa v režiji Ivice Buljana. Na sporedu bo v soboto, 13. avgusta, ob 21. uri,  na Trgu Serdara Stojana Jankovića v Zadru. V radikalni interpretaciji klasične tragedije igrajo Senka Bulić, ki bo tokrat prvič nastopila v vlogi Gertrude (drugače jo igra Veronika Drolc), Robert Waltl, Minca Lorenci, Jose in Marko Gregorič.


Predstavila se bodo različna gledališča, gledališke in plesne skupine in posamezniki: Theatre A Part iz Poljske, Kranevit Theatre iz Nemčije, Francoz Jean Daniel Fricker, Zadarski plesni ansambl, Sebastian Govorčin, Kufer iz Zagreba, Juggling Company Dežgracija iz Zadra, PAT-A in Banana Guerilla iz Zagreba.

Drama Dan umorov v zgodbi o Hamletu je nastala v koprodukciji Gleja, Art radionice Lazareti Dubrovnik in Novega kazališta Zagreb, v sodelovanju s Francoskim inštitutom Charles Nodier Ljubljana, Francoskim inštitutom Zagreb in Festivalom Ljubljana. Predstava črpa svojo moč predvsem iz odličnih igralcev, skladatelja Mitje Vrhovnika Smrekarja, kostumografinje Ane Savić Gecan, scenografa Slavena Tolja, koreografinje Tanje Zgonc idr.

Predstava, ki je premiero doživela januarja letos v gledališču Glej, ki je tudi koproducent predstave, je bila do sedaj prikazana  na festivalih Male scene na Reki, v teatru ZeKaeM v Zagrebu, na festivalu Exodos v Ljubljani in na festivalu komornega gledališča Zlati lev v Umagu, kjer jo je strokovna žirija nagradila za prefinjen koncept in izvedbo z Zlatim levom.

 

Več o festivalu najdete na: 
www.zadarsnova.hr