Avtor priredbe, režiser, izbor glasbe in abtor likovne zasnove:
Luis Zornoza Boy

Igra:
Robert Waltl

Oblikovalec luči:
Miran Šuštaršič

Lektorica:
Mateja Dermelj

Koprodukcija:
Arl Dubrovnik

Premiera:
10. september 2003

Predstava traja 50 minut

Predstava za otroke, starejše od 6 let

O predstavi

Za to uprizoritev smo v Mini teatru posegli po izjemni literaturi Oscarja Wilda, po eni njegovih najlepših pravljic, Srečnemu kraljeviču. Slovenci poznamo angleškega pisatelja predvsem po njegovem romanu Slika Doriana Graya, pa tudi po nekaterih odmevnih uprizoritvah njegovih komedij in dram. Ljubitelji opere pa ga poznajo preko znamenite opere Richarda Straussa, ki je nastala po njegovem dramskem tekstu Saloma. Toda v vseh delih vidimo pisatelja predvsem kot resnega in posmehljivega opisovalca visoke angleške družbe ali kot samosvojega interpreta mekega svetopisemskega ali zgodovinskega dogodka.
Pravljice nam kažejo pisatelja s posebne plati. V njih se izživlja njegova sproščena fantazija, ki snuje in ustvarja svobodno in ki pri tem nima drugega vodnika ali zapovednika kakor avtorjevo življensko čustvo in njegovo igrivo-zamišljeno domiselnost. Kakšne tihe poetične svetove ustvarja Wilde v svojih pravljicah, kako nežen in dobrodušen je njegov humor v njih, doživljamo pa ob njih tudi Wildov značilni notranji razvoj, ki ga je vodil do vrtoglavih uspehov in privedel v katastrofo. Kdo pozna Wilda po drugih delih, se zaveda, da se je njegov blesteči literarni vzpon začel ravno s pravljicami, s serijo Srečnega kraljeviča, ki je opozorila na sijajni pripovedni dar Oscarja Wilda.

K sodelovanju pri pripravi predstave smo povabili Luisa Zornozo Boya, španskega vizualnega umetnika in režiserja, ki se ukvarja z vizualnim gledališčem za odrasle. Od leta 1991 je umetniški direktor Norwich Puppet Theatra, enega najpomebnejših angleških lutkovnih gledališč, kjer je povsem spremenil estetiko in program gledališča. Lutke so postale sredstvo poetične ekspresije. S predstavami Norwich Puppet Theatra: Sneguljčica, Harlekin v težavah, Jakec in fižolček, Cesarjeva nova oblačila in Snežna kraljica, je postal stalen gost najpomembnejših svetovnih mednarodnih festivalov.

Festivali

Festival Karantena Dubrovnik, 2003, Hrvaška