Prevajalka:
Tanja Mlaker

Avtorja priredbe:
Ivana Djilas in Nina Skrbinšek

Režiserka:
Ivana Djilas

Igrajo in animirajo:
Nina Skrbinšek, Milan Štefe in Ivana Djilas

Scenografinja:
Petra Veber

Avtorica likovne zasnove:
Jelena Proković

Avtor glasbe:
Boštjan Gombač

Oblikovalec luči:
Andrej Hajdinjak

Lektorica:
Nina Skrbišek

Koprodukcija:
Gledališče Jaz in ti

Premiera:
18. april 2002

Lutkovna predstava za mladino in otroke, starejše od 6 let

O predstavi

Lutkovno predstavo, ki povezuje deset Tellegenovih živalskih povesti povezuje s kabaretnim programom, je režirala beograjska režiserka mlajše generacije Ivana Djilas, ki po študiju gledališke režije v Beogradu podiplomski študij nadaljuje v Ljubljani.

Predstava je prejela posebno nagrado strokovne žirije na Bienalu slovenskih lutkovnih ustvarjalcev v Mariboru leta 2003.

O avtorju

V Amsterdamu živeči holandski pesnik in pisatelj Toon Tellegen, ki je po končanem študiju medicine kot zdravnik splošne prakse služboval v Keniji, je doslej objavil devet zbirk poezije, dva romana za otroke in pet zbirk povesti o živalih, ki so kot literarna predloga služile tudi ustvarjalcem lutkovne predstave Ko nihče ni imel kaj početi. Čeprav so glavni junaki omenjenih povesti, za katere je Tellegen prejel številne ugledne nagrade, živali, njegove povesti niso niti zgodbe o živalih, niti niso namenjene otrokom; prebivalci Tellegenovega gozda so namreč veliko bolj podobni ljudem kot živalim, a se od njih hkrati tudi razlikujejo. V brezdelju živijo v svetu, v katerem se nič ne dogaja, njihov nemir in neutrudna radovednost pa jih silita v najbolj nenavadne podvige in razgovore; popravljajo sonce, bežijo za horizont, merijo globino sna in si zastavljajo vprašanja, kako ugotoviti, kdaj si neodločen, kako zbežati od tistega, kar si najbolj želiš, ali se bodo tudi oni nekoč končali in, ali se lahko utrudiš od samega sebe. Tellegenovi odgovori na njihova vprašanja, s tem pa tudi na vprašanja bralcev ali gledalcev, ne poznajo ironije ali cinizma, temveč dočarajo svet nevsakdanjega humorja in absurda, v katerem namesto spopadov in ogorčenja vladata blagost in vedrina.