Medeja material in Palčica na Kubi

Mini teater Ljubljana bo v četrtek, 22., in v petek. 23. septembra 2005, gostoval na zelo odmevnem 11. mednarodnem festivalu gledališč v Havani na Kubi s predstavo MEDEJA MATERIAL Heinerja Müllerja. V programu pa bo tudi prva virtualna lutkovna predstava PALČICA Hansa Ch. Andersena v soprodukciji Foruma Ljubljana, Cankarjevega doma in Mini teatra Ljubljana.

Letošnji mednarodni festival v Havani »Havana Festival of Theatre / Festival de Teatro de La Habana«, poteka od 15. do 25 septembra, je The Cuban National Council od Stage Arts označil s sloganom: »V gledališču, tako kot v vseh umetnostih, je Kuba ustvarjalna / Theatrically, as in all the arts, Cuba is creative«. Festival, ki je bil ustanovljen leta 1980 velja danes za največji in najbolj odmeven festival na Kubi. Vključuje vse zvrti uprizoritvenih umetnosti, namenjene odraslim in otrokom Poteka na različnih mestnih lokacijah, od starodavnih zidov na prostem, muzejih, galerijah, gledališčih, starih zgradbah, parkih in trgih. Organizator vidi v festivalu možnost, da predstavi Kubo kot kulturno državo v tem predelu sveta, saj vključuje številne, tehnično in vsebinsko različne predstave gledališč iz celega sveta (Kuba, Španija, Argentina, Brazilija, Čile, ZDA, Ekvador, Švica, Italija, Belgija, Grčija, Koreja, Francija in tudi Slovenija). Poleg predstav bodo organizirali številne gledališke delavnice, seminarje in debate. Za leto 2005 organizatorji zagotavljajo, da bodo dogodki prispevali k večji mednarodni prepoznavnosti, označeni z mirom, toleranco in spoštovanjem do različnih kulturnih izražanj.

 

Predstava Medeja material je nastala po besedilu Heinerja Müllerja v koprodukciji  s Cankarjevim domom, Novim Kazalištem iz Zagreba, ARL Dubrovnik, Kazalište Hotel Bulič in Teatrom & TD iz Zagreba. Predstavo je zrežiral Ivica Buljan, scenografija je prispevek Slavena Tolja, kostumografija Ane Savić Gecan, glasba Mitje Vrhovnika Smrekar, dramaturgija Zlatka Wurzberga. Asistent režije je Robert Waltl. V predstavi bodo nastopili Senka Bulić, Ditka Haberl in Marko Mandić. Medeja material je provokativna interpretacija klasičnega mita, ki je hkrati zgodba o fizičnem in intelektualnem osvajanju tujih dežel s surovo močjo kulturne prevlade. Tragično sceno zamenja komična, ki omogoča objektiven in brutalen opis sveta. Dobesedno, brez metaforičnega posredovanja so prikazane glavne teme drama: sile seksualnosti in sile smrti.

S predstavo, ki je premiero doživela novembra 2003, je Mini teater gostoval že na zelo pomembnih festivalih kot so Festival KARANTENA v Dubrovniku, Festival de Teatro de Oriente v Venezueli in Festival ekperimentalnih gledališč Kairo v Egiptu in oktobra 2004 na Borštnikovem srečanju v okviru tekmovalnega program. Letos je gostoval na Festivalu sodobnih gledaliških umetnosti - EXODOS, Ljubljana, na Festivalu igralca Vukovar in SEAS FESTIVAL RIJEKA, Drugo more na Hrvaškem.

Več o kubanskem festivalu na spletni strani: www.festivaldeteatro.cult.cu