Režiser Medeje material Ivica Buljan nagrajen v Havani

Medeja material v režiji Ivice Buljana je bila z velikim uspehom prikazana na 12. mednarodnem gledališkem festivalu v Havani na Kubi.

Priznani in ugledni havanski festival je bienalni, letos je bilo prikazanih 47 predstav iz 16 držav.

Medejo material so uprizorili v najstarejšem havanskem gledališu Casa de la Comedia.

Režiser omenjene predstave Ivica Buljan pa je bil odlikovan z medaljo mesta Havane, skupaj z Beatrice Picon iz Francije, Jose Sole iz Mehike, Isabel Quinteros iz Salvadorja in Santuzz Oberhlezer iz Švice.

 

Letošnji mednarodni festival v Havani, ki je potekal od 15. do 25 septembra 2005, je The Cuban National Council od Stage Arts označil s sloganom: »V gledališču, tako kot v vseh umetnostih, je Kuba ustvarjalna / Theatrically, as in all the arts, Cuba is creative«. Festival, ki je bil ustanovljen leta 1980 velja danes za največji in najbolj odmeven festival na Kubi. Vključeval vse zvrti uprizoritvenih umetnosti, namenjene odraslim in otrokom. Potekal je na različnih mestnih lokacijah, od starodavnih zidov na prostem, muzejih, galerijah, gledališčih, starih zgradbah, parkih in trgih. Organizator vidi v festivalu možnost, da predstavi Kubo kot kulturno državo v tem predelu sveta, saj je vključeval številne, tehnično in vsebinsko različne predstave gledališč iz celega sveta. Poleg predstav so organizirali številne gledališke delavnice, seminarje in debate. 

Na festivalu je z velikim uspehom nastopila tudi virtualna lutkovna predstava Palčica režiserja in animatorja Roberta Waltla, ki je nastala v produkciji Foruma Ljubljana in Cankarjevega doma. Predstavo so odigrali 2 krat in si jo je ogledalo več kot 700 gledalcev.