Pravljica o carju Saltanu na festivalu v Banja Luki

Mini teater Ljubljana bo v soboto, 15. oktobra 2005, gostoval na 4. mednarodnem festivalu gledališč za otroke BANJA LUKA 2005 s predstavo PRAVLJICA O CARJU SALTANU A. S. Puškina. Organizator festivala je Otroško gledališče Republike srbske / Dječije pozorište Republike Srpske, ki je bilo ustanovljeno leta 1995 kot profesionalno gledališče za otroke. Letno odigrajo 150 predstav z okoli 30.000 obiskovalci. Predstava Mini teatra je uvrščena v tekmovalni program, ki ga ocenjuje tričlanska mednarodna žirija. Poleg nagrade za najboljšo predstavo v celoti, bodo podelili nagrade za najboljšo režijo, scenografijo in igro. Predstave pa bo ocenjevala tudi otroška publika. Na festivalu, ki bo trajal od 14. do 20. oktobra 2005, se bodo predstavila tudi gledališča iz Srbije in Črne Gore, Italije, Francije, Bolgarije, Nemčije ter Bosne in Hercegovine.

 

Igrano-lutkovno predstavo, ki je nastala v produkciji Mini teatra, Ljubljana, Novega kazališta, Zagreb in ARL Dubrovnik septembra 2004, je režiral Aleksandar Anurov, eden najbolj znanih ruskih igralcev in režiserjev. Za likovno zasnovo je poskrbela ruska scenografka Ana Viktorova, za glasbo Mitja Vrhovnik Smrekar, za kostume Ana Savić Gecan, za luč in zvok pa Tilen Vipotnik in Nace Hočevar. V predstavi nastopajo vrhunski gledališki igralci, poleg Akire Hasegawe tudi Nataša Matjašec, nagrajenka Prešernovega sklada za leto 2005, in Milan Štefe, prejemnik priznanja ZDUS za igralske dosežke v letu 2004. Predstava je na letošnjem lutkovnem bienalu v Kopru prejela grand prix nagrado za najboljšo predstavo v celoti.

Pravljica o carju Saltanu pripoveduje o vladarju Saltanu, ki si izbere za ženo in mater svojega sina Gvidona najbolj iskreno in ambiciozno med tremi vrstnicami, a s tem sprosti zlo, porojeno iz nevoščljivosti obeh tekmic in caričine tašče Babaruhe. Tašča mlado mater in dečka prežene na odprto morje in ju prepusti negotovi usodi. Pravljica pripoveduje tudi o čudodelni naravi v podobi prijaznega vala, ki oba brodolomca reši na samotni otok, in dobroti očarljive labodke, ki Gvidonu svojemu junaškemu rešitelju pred jastrebom, skozi več čudežnih krogov pomaga do srečnega konca. Tam se labodka za junaškega kneza prelevi v prelepo nevesto.

S predstavo Pravljica o carju Saltanu je Mini teater v letu 2005 gostoval še na drugih pomembnih festivalih: Festival MultiKids 2005 na Dunaju, na otroškem festivalu Bekescsaba, na Madžarskem in na festivalu KukArt v St. Petersburgu. Gostovanja sta omogočila Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo.

 

Več informacij o festivalu na www.djecijepozoristers.rs.ba