Veroniki Drolc Severjeva nagrada 2005 za vlogo Gertrude v predstavi Dan umorov v zgodbi o Hamletu, Mini teatra!

Z velikim navdušenjem in veseljem obveščamo gledalce in prijatelje Mini teatra, da je naša igralka Veronika Drolc, dobitnica Severjeve nagrade za leto 2005 , za vlogo Gertrude v Dnevu umorov v zgodbi o Hamletu, Bernard Marie Koltesa v režiji Ivice Buljana in izvedbi Mini teatra in vlogo matere v Cankarjevih Hlapcih v režiji Sama Strelca in izvedbi SNG Maribor.

Severjeve nagrade, ki jih vsako leto za izjemne igralske dosežke v slovenskih poklicnih gledališčih, na AGRFT in na amterskih odrih podeljuje Sklad Staneta Severja, letos poleg Veronike Drolc, prejmejo še Maruša Germayer Oblak iz Slovenskega mladinskega gledališča, študenta AGRFT Eva Kraš in Rok Matek ter Lojze Matjašič, amaterski igralec in režiser iz Gorišnice.

Iskreno čestitamo vsem nagrajencem.

 

NAGRADE SKLADA STANETA SEVERJA ZA LETO  2005.

 

 

Strokovna komisija za podelitev nagrad Sklada Staneta Severja je  v sestavi dramaturginja Mojca Kreft, predsednica, igralki Jožica Avbelj in Alenka Bole Vrabec, članici, igralec Janez Starina ter dramaturg Alen Jelen, člana, soglasno sklenila, da Severjeve nagrade za leto 2005 izmed  18 pravočasno prispelih vlog na razpis prejmejo:

dramski igralki VERONIKA DROLC in MARUŠA GEYMAYER OBLAK,

študentsko nagrado pa si delita  slušatelja  dramske  igre na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo EVA KRAŠ  in  ROK MATEK.

 

Nagrado Sklada Staneta Severja za življenjsko delo na področju ljubiteljskega ustvarjanja in gledališkega udejstvovanja  prejme

LOJZE MATJAŠIČ

za igralske stvaritve v slovenskem ljubiteljskem gledališču  ob 60 letnici nepretrganega dela na odrih Ptujskega in Dravskega polja, Prlekije in Haloz.

 

  

 

VERONIKA DROLC, igralka, članica Slovenskega narodnega gledališča Drama Maribor, prejme nagrado Sklada Staneta Severja za vlogi ustvarjeni  v dveh gledaliških uprizoritvah:

za vlogo Matere v uprizoritvi  dramskega besedila  Ivana Cankarja HLAPCI.pdf  (SNG Drama Maribor) v režiji Sama Strelca in za vlogo Gertrude v uprizoritvi dramskega besedila  Bernarda Marie - Koltesa DAN UMOROV V ZGODBI O HAMLETU (koprodukcija: Mini teater, Glej, Novo kazalište Zagreb, ARL Dubrovnik) v režiji Ivice Buljana.

 

Utemeljitev:

Igralka Veronika Drolc je v dveh različnih gledaliških uprizoritvah, ustvarjenih  v preteklem gledališkem letu izpričala svojo subtilno igralsko moč in izrisala poglobljeno igralsko študijo v  umetniško dorečenih stvaritvah različnih ženskih dramskih likov, ki sta po svoji vsebini in igralskem tkanju  razprostreni, a hkrati človeško občutljivi, toda odrsko  dominantni dramski upodobitvi. V njeni interpretaciji Cankarjeva in Jermanova mati ter Koltesova Gertruda zaživita s vso polnostjo dramske verjetnosti. S svojim rahlo poetičnim, a tudi rezkim tonom,  vselej izzvenita   v pretreslijivo in krhko izpoved žene in matere. Z molki in besedami, z glasom in tišino, s predirljivimi kriki  v različnih prostorih odrskih vzdušij, z gibom in telesom, mimom in gesto, ustvarja Veronika predirljive slike nekega bivanja in nehanja. Njena podoba je v  ekspresionističnem izgorevanju smrti vpletena v igro videzov in dvomov; v igro o obredni celici smrti pa je vnesla presunljivost (Gertruda) in osupljivo preizpraševanje  o moralnih vrednotah, ko njena polpolna zbranost odseva v belini matere  (Jermanova mati), ter simbolizira čistost razmišljanja in neomadeževanost vesti, ko se v sklepnih predsmrtnih trenutkih ovita v črnino poslavlja od cankarjanske matere.

Po Fedri, odigrani v Ljubljanski Drami in  Schneewittchen after party v Mini teatru, je Veronika Drolc ponovno ustvarila dve vrhunski igralski stvaritvi in izpričala temeljno, pokončno in neizmerno dostojanstvo svojega poklica.