Ekspres statistika v letu 2005

V Mini teatru je pri kraju še eno izjemno uspešno ustvarjalno leto, v katerem se lahko pohvalimo s kar 7 premiernimi uprizoritvami, od tega sta bili kar dve svetovni praizvedbi.

Skupno smo v letu 2005 odigrali 411 predstav, ki si jih je ogledalo več kot 57.000 gledalcev.

V mesecu januarju smo najprej uprizorili Koletsov Dan umorov v zgodbi o Hamletu, s katerim smo kasneje gostovali še na festivalu malih experimentalnih scen na Reki, v "Zagrebačkem kazalištu mladih" v Zagrebu, na festivalu ZadarSnova v Zadru  in na festivalu Zlati lev v Umagu, kjer smo za predstavo prejeli enakovredno nagrado za najboljšo predstavo. Veronika Drolc pa je za vlogo Gertrude prejela letošnjo Severjevo nagrado.

V januarju smo v soprodukciji z Mladinskim kulturnim centrom iz Maribora premierno izvedli Moderato Cantabile Marguerite Duras.

V soprodukciji z Wax factory iz New Yorka in koprodukciji s Cankarjevim domom smo februarja uprizorili predstavo …She said…je rekla, po motivih del Marguerite Duras in z njo z velikim uspehom gostovali na festivalu LCA v Londonu in kasneje še dva tedna na Broklynu v New Yorku, o čemer je izjemno dobro pisal tudi new York Times.

V mesecu marcu smo v koprodukciji s Exodosom Ljubljana uprizorili otroško predstavo Avgusta, Deje Volarič.

Meseca junija smo na Festivalu Riječke ljetne noči v soprodukciji z Hrvatskim narodnim kazalištem iz Rijeke izvedli svetovno praizvedbo mladostnega teksta B.M. Koltesa Marš- Visoka pesem, slovenska premiera je bila v okviru festivala Ex Ponto v mesecu septembru 2005.

Od julija do septembra je v organizaciji Mini teatra potekal v Ljubljani že 7. mednarodni festival Mini poletje, v okviru katerega si je bilo vsako nedeljo mogoče ogledati različne lutkovne in gledališke predstave, ustvarjalne delavnice in Paževsko šolo. V okviru letošnjega Mini poletja so pri nas gostovala gledališča in umetniki iz Izraela, Poljske, Nemčije, Bolgarije, Finske, Belorusije, Rusije, Švedske in Hrvaške, ob zaključku pa smo pripravili še premiero Puškinovih malih tragedij – Gostija v času kuge, Mozart in Salieri, Skopi vitez in Don Giovani, s katero smo gostovali tudi na mednarodnem festivalu sodobnih scenskih umetnosti Karantena v Dubrovniku.

V mesecu oktobru je češki režiser Marek Bečka v Mini teatru premierno uprizoril Perraultovega Obutega mačka, ki je v dveh mesecih doživel že 50 ponovitev. V mesecu novembru pa smo premierno uprizorili Ribičičevega Miškolina, ki je postal mega hit Mini teatra - Miškolin v slabem mesecu in pol doseže 50. ponovitev (na ljubljanskem gradu in na gostovanjih po Sloveniji si predstavo ogleda skoraj 10.000 obiskovalcev)

S predstavo smo navduševali mlado in staro v razprodanih dvoranah Mini teatra na ljubljanskem gradu in na gostovanjih po Sloveniji (Mozirje, Murska Sobota, Grosuplje, Brežice, Idrija, Trbovlje, Novo mesto, Sevnica, Litija, Žirovnica, Krško in Ljubljana), po novem letu pa nas nestrpno pričakujejo v slovenskih mestih od Celja, Maribora, Kranja, Kopra, Slovenj Gradca in drugod.

Verjetno je ni predstave v slovenskem gledališču, ki bi v tako kratkem času doživela toliko ponovitev in na tako številnih odrih po vsej Sloveniji.

Navdušeno občinstvo in razprodane predstave dokazujejo, da bo Miškolin zagotovo ena tistih predstav v slovenskem gledališkem prostoru, ki bo v zgodovino zapisana ne le po kvaliteti izvedbe, imenitnih igralcih in animatorjih, temveč tudi po izjemnem številu izvedb predstave. V naslednjem letu lahko zagotovo tako pričakujemo že 100 ponovitev Miškolina.

 

Od ostalih uspehov morda še:

 

 

- trilogija Ivice Buljana na Exodosu
Slovensko neinstitucionalno gledališče je na mednaordnem festivalu Exodos v Cankarjevem domu zastopala trilogija režiserja Ivice Buljana iz ljubljanskega Mini teatra, namen je "prikazati razpon nekega režiserja in nekega teatra". Na ogled so bile predstave Schneewittchen After Party, Medeja material in Dan umorov v zgodbi o Hamletu.


 

 

- 13. februarja 2005 - Čudovite dogodivščine vajenca Hlapiča - 300. ponovitev.

Čudovite dogodivščine vajenca Hlapiča je od premiere leta 1999 doživela že 300. ponovitev, ogledalo pa si jo je več kot 50.000 gledalcev tako v Sloveniji kot tujini (Španija, Hrvaška, Italija, Belgija, Belorusija, Poljska, Avstrija, Iran, BiH, Srbija in Črna Gora,..) Tako je postala predstava, v kateri igra Robert Waltl, največja uspešnica Mini teatra.

S predstavo smo letos med drugim gostovali tudi na festivalu Zlati lev v Umagu in zanjo prejeli Gran prix - malega zlatega leva.

 

- 3. april 2005 - Mojca Pokrajculja - 100. ponovitev.

Lutkovna predstava Mojca Pokrajculja je od premiere oktobra 2003 doživela že 100. ponovitev. Predstava, ki je gostovala na mednarodnih festivalih v Veliki Britaniji, Srbiji in Črni gori, Avstriji, Madžarski in Sloveniji.

 

-24. april 2005 - Žabji kralj - 200. ponovitev

Velika uspešnica Mini teatra tako v Sloveniji kot na številnih mednarodnih gostovanjih (Belgija, Italija, Hrvaška, Madžarska) je dosegla že 200 ponovitev

 

September 2005 – Pravljica o carju Saltanu je prejela nagrado za najboljšo predstavo v celoti na lutkovne bienalu v Kopru.

Utemeljitev strokovne žirije:
"Uprizoritev Pravljice o carju Saltanu učinkovito združuje dramska, lutkovna in plesna izrazna sredstva. Odlična režija Aleksandra Anurova v Puškinovem ponavljanju dogodkov na izviren način vsako ponavljanje ustvari kot unikat, s čemer klasičen tekst vzpostavi kot sodobno gledališko materijo. Postavljeno idejo vrhunsko udejanji igralski trio Nataša Matjašec, Milan Štefe in Akira Hasegawa. Njihove izjemne individualne igralske stvaritve se dopolnjujejo, hranijo druga drugo, predvsem pa vzpostavljajo intenzivno harmoničnost. Igra in režija skupaj z vizualno podobo Ane Viktorove in Ane Savić Gecan ter glasbo Mitje Vrhovnika Smrekarja so v predstavi Pravljica o carju Saltanu v izvedbi Mini teatra nedeljiva harmonična celota ali celostna umetnina (Gesamtkunstwerk) v smislu klasične filozofske estetike."

 

S predstavo Pravljica o carju Saltanu pa smo gostovali : Festival Valise Lomza, Poljska 2005 (nagrada Nataši Matjašec za najboljo igralko festivala); festival MultiKids Dunaj 2005; Festival Bekescsaba, Madžarska 2005; festival KukArt St. Petersburg, Rusija (diploma Mini teatru za podporo ruske kulturne tradicije); 3. bienale lutkovnih ustvarjalcev, Koper, Slovenija 2005 (Grand prix nagrada za najboljšo predstavo v celoti)

 


- September 2005 - Medeja material na Kubi

Predstava Medeja material je bila decembra 2005 proglašena za najboljšo predstavo leta 2005, ki je bila prikazana na Kubi ( v selekciji so bile tako predstave domačih gledališč kot gostovanja!)

Mini teater Ljubljana je gostoval na zelo odmevnem  mednarodnem festivalu gledališč v Havani na Kubi s predstavo MEDEJA MATERIAL Heinerja Müllerja. V programu pa tudi prva virtualna lutkovna predstava PALČICA Hansa Ch. Andersena v soprodukciji Foruma Ljubljana, Cankarjevega doma in Mini teatra Ljubljana.

Ivica Buljan, režiser Medeje material je za svoje celovito delovanje v svetovnem gledališču prejel častno priznanje mesta Havane in bil proglašen za častnega občana Havane.

Letošnji mednarodni festival v Havani »Havana Festival of Theatre / Festival de Teatro de La Habana«, je potekal od 15. do 25 septembra, je The Cuban National Council od Stage Arts označil s sloganom: »V gledališču, tako kot v vseh umetnostih, je Kuba ustvarjalna / Theatrically, as in all the arts, Cuba is creative«. Festival, ki je bil ustanovljen leta 1980 velja danes za največji in najbolj odmeven festival na Kubi. Vključuje vse zvrti uprizoritvenih umetnosti, namenjene odraslim in otrokom Poteka na različnih mestnih lokacijah, od starodavnih zidov na prostem, muzejih, galerijah, gledališčih, starih zgradbah, parkih in trgih. Organizator vidi v festivalu možnost, da predstavi Kubo kot kulturno prestolnico v tem predelu sveta, saj vključuje številne, tehnično in vsebinsko različne predstave gledališč iz celega sveta (Kuba, Španija, Argentina, Brazilija, Čile, ZDA, Ekvador, Švica, Italija, Belgija, Grčija, Koreja, Francija in tudi Slovenija). Poleg predstav bodo organizirali številne gledališke delavnice, seminarje in debate. Za leto 2005 organizatorji zagotavljajo, da bodo dogodki prispevali k večji mednarodni prepoznavnosti, označeni z mirom, toleranco in spoštovanjem do različnih kulturnih izražanj.

 

S predstavo Medeja material smo letos gostovali še na izjemno odmevnih festivalih: Festival sodobnih gledaliških umetnosti - EXODOS, Ljubljana, Slovenija, 2005; Festival glumca Vukovar, Vukovar, Hrvaška, 2005;SEAS FESTIVAL RIJEKA, Drugo more, junij 2005 Rijeka, 2005; Festival de Teatro de La Habana, Kuba, september 2005;SEAS Festival Udine, Italija, oktober 2005; Scampa festival, Albanija, oktober 2005;

 

Schneewittchen after party– Neapel, Szena internationale- international theatre festival Napoli -Neapelj, Italija, 2005- eden najpomembnejših letošnjih festivalov sodobnih gledaliških umetnosti v Italiji

V Neaplju je potekal od 29. septembra do 16. oktobra prvi mednarodni gledališki festival Scena Internazionale na katerem je bila 8. in 9. septembra z velikim uspehom prikazana predstava "Schneewittchen After Party" režiserja Ivice Buljana. Na Festivalu Scena Internazionale  je predstavljena selekcija novega italijanskega gledališča, v kateri so nove predstave prikazali najpomembnejši sodobni režiserji, kot so Antonio Latella, Toni Servillo, Arturo Cirillo in Francesco Saponaro.

V mednarodnem delu so prikazane predstave kultnega belgijskega režiserja Jana Fabra, nemške koreografinje Susanne Linke, francoskega režiserja Charlesa Tordjmana,  ameriškega Romana Paske, Japonca Yoshi Oide, Portugalca Ricarda Paisa ter kontroverznega španskega umetnika Carlesa Santosa.

 

 

Volk in kozlički

V Velenju se je v soboto, 1. oktobra, zaključil 16. Pikin festival. Velja za največjo slovensko otroško prireditev, saj je festival obiskalo več kot 70.000 obiskovalcev. Letošnja častna pokroviteljica je bila priljubljena otroška ustvarjalka Lila Prap. Na sklepni slovesni prireditvi so organizatorji podelili festivalska priznanja - Zlate pike. Članice žirije, devet devetletnih deklic, so zlato piko za najboljšo predstavo festivala podelile Mini teatru za lutkovno predstavo Volk in kozlički bratov Grimm. Uspešnico z več kot 100. ponovitvami je režiral Robert Waltl, igrajo pa Milan Štefe, Tomaž Pipan in Vesna Lubej (Nina Skrbinšek). 

 

December 2005 - 101 predstava v enem mesecu.

Mini teater je v mesecu decembru dosegel nepričakovano. Na programu imamo 101 lutkovno predstavo, od tega največ zaključenih predstav na ljubljanskem gradu in na gostovanjih po Sloveniji (Nova Gorica, Kočevje, Slovenj Gradec, Lendava, Ljubljana, Domžale, Velenje, Ajdovščina, Brežice, Idrija, Cerkno, Črni vrh, Novo mesto, Sevnica, Trbovlje, Litija, Krško, Rogaška Slatina, Žirovnica, Bovec in Žalec). Po nekaterih predstavah pa je otroke razveselil tudi dedek Mraz.

 

In leto 2006?

 

Začenjamo z gradnjo gledališča na Križevniški 1, kjer računamo na pomoč celotne kulturne in ekonomske javnosti v Sloveniji, saj gre za izjemno drag in zahteven projekt.

Pri nas pa v letu 2006 spet zanimivi režiserji iz tujine, Francois Michel Pesenti iz Francije za najzahtevnejšim projektom, Muellerjevim Kvartetom, Vasily Senin iz Rusije in Pavel Polak iz Češke. Prva premiera bo že v mesecu februarju in sicer Ribič in njegova duša, Oscarja Wilda.

Pa seveda 8. Mini poletje, Srednjeveški dnevi in številna povabila na mednarodne festivale od Ukrajine, Turčije, Poljske, Kube, Venezuele, Srbije in Črne gore, Hrvaške, Avstrije, Italije,….

 

 

Zanimivosti:

Na beneški bienale gre Fiškin

Vadim Fiškin, ki je pripravil scenografijo za  uprizoritev Mini teatra, Marš Bernard Marie Koltesa v režiji Ivice Buljana - premiera je bila 24.junija na festivalu Riječke ljetne noči, je bil letošnji slovenski predstavnik na beneškem bienalu!

Zanimivo je, da je tudi hrvaški predstavnik na letošnjem bienalu bil sodelavec Mini teatra, Tomo Savić Gecan, scenograf uprizoritve Schneewitcheen after party, selektor Hrvatske pa je bil letos še en sodelavec Mini teatra,  Slaven Tolj, scenograf predstav Dan umorov v zgodbi o Hamletu, Medeja material in Noč čisto na robu gozdov!

 

 

Pa še o Robertu Waltlu;

 

Naš direktor in umetniški vodja, Robert Waltl, poleg vodenja gledališča in poleg predstav v katerih igra (Dan umorov v zgodbi o Hamletu, ČDVH, Palčica (virtualna), Žabji kralj,Osel Nazarenski, Schneewittchen after party,…) gostoval na pštevilnih festivalih in gostovanjih po Sloveniji in tujini, v letu 2005 režiral z velikim uspehom Andersenovo Palčico v zagrebškem mestnem gledališču Žar ptica in zanjo prejel več nagrad, med drugimi tudi nagrado za najboljšo režijo na festivalu hrvaških poklicnih gledališč za otroke Naj, naj, naj festival, predstava pa je bila proglašena tudi za najboljšo predstavo za otroke in mladino v letu 2005 in prejela nagrado Društva dramskih umetnikov Hrvaške.

Waltl je režiral še Rozmanovega Janka in Metko na festivalu osiješko poletje v Osijeku, Malo morsko deklico v zagrebškem ZeKaeM- (Zagebačkom kazalištu mladih) in  Miškolina v Mini teatru.

Bil je dramaturg in asistent režije v Feydaojevem Ne hodi gola naokoli v zagrebškem gledališču Kerempuh, asistent režije v PG Kranj pri Jelinekovih Dramah princes, trenutno pa režira v zagrebškem gledališču Trešnja. V letu 2006 pa ga čakajo še režije na Reki, v Splitu, Osijeku in v Mostarju ter asistenture v SNG Drama, Slovenskem mladinskem gledališču in v Istarskem narodnem gledališču v Pulju.

 

Ter seveda gradnja Mini teatra!