Mojca Pokrajculja na ljubljanskem gradu

V mesecu januarju vam Mini teater priporoča ogled predstave za otroke Mojca Pokrajculja. Od premiere oktobra 2003 pa do danes je doživela že več kot 120. ponovitev. Predstava, ki je gostovala na mednarodnih festivalih v Veliki Britaniji, Srbiji in Črni gori, Avstriji, Madžarski in Sloveniji, temelji na koroški ljudski pripovedki o Mojci Pokrajculji. Za lutkovni oder sta jo priredila in režirala Robert Waltl in Ivica Buljan. Poleg Veronike Drolc in Mihe Arha nastopa v vlogah pravljičnih živali tudi dramski igralec Milan Štefe, ki je ob svetovnem dnevu gledališča prejel priznanje Združenja dramskih umetnikov Slovenije za igralski dosežek  v letu 2004.

Ne zamudite Mojce Pokrajculje v soboto, 21., in nedeljo 22. januarja, ob 17. uri, v dvorani Mini teatra na ljubljanskem gradu.

Pripovedko o Mojci Pokrajculji sta pesnici Lily Novy in Vida Taufer stilizirali, jo iz ljudskega izročila prevedli v jezik poezije in ustvarili predmodernistično poetično dramo. V besedilu pesnici ohranjata surovi votek koroške pripovedi, pri čemer uporabljata zveneč in igriv jezik. Pravljico sta priredila in režirala Robert Waltl, gledališki igralec, lutkovni animator in direktor Mini teatra, ter Ivica Buljan, hrvaški teatrolog, esejist in dramaturg. Skupaj sta ustvarila vrsto predstav za otroke in odrasle, med otroškimi Čudovite dogodivščine vajenca Hlapiča, Vžigalnik, Pravljico o ribiču in ribici, ki so prejele priznanja za najboljše otroške predstave na Hrvaškem in gostovale v Italiji, Avstriji, Iranu, Poljski, Španiji, Venezueli, Bolgariji ter Belgiji. Njun že razpoznaven stil odlikuje vizualno razkošje, ludizem, v katerem se virtuozne interpretacije mešajo s komedijo, precizna koreografija in radost igre. Scenografijo, kostumografijo in likovno zasnovo podpisuje Ana Savić Gecan, mlada hrvaška likovna umetnica, kostumografinja in modna kreatorka, dobitnica velike nagrade Zagrebškega salona, zlate Arene za filmsko kostumografijo in nagrade Društva dramskih umetnikov Hrvaške za gledališko.
V naslovni vlogi Mojce Pokrajculje nastopa Veronika Drolc, dobitnica Borštnikove nagrade leta 2003 za gledališko kreacijo vloge Schneewittchen in nagrajenka Severjeve nagrade 2005 za vlogo Gertrude v predstavi Dan umorov v zgodbi o Hamletu, vloge pravljičnih živali pa sta odigrala Miha Arh in Milan Štefe.