21. marec - Svetovni dan lutk

V torek, 21. marca 2006, bodo slovenski lutkarji, družno s prijatelji in kolegi iz vsega sveta praznovali 5. Svetovni dan lutkovnega gledališča in lutk. V počastitev tega dneva bodo številna gledališča po Sloveniji organizirala brezplačne oglede predstav, med drugimi Mini teater, Lutkovno gledališče Ljubljana, Lutkovno gledališče Maribor, Gledališče Glej, Lutke Zajec idr. Pobudnik praznovanja je nacionalni odbor mednarodne zveze lutkarjev UNIMA. Prvič so ga domači in svetovni lutkarji praznovali leta 2002. Glavne zasluge doma ima generalni sekretar nacionalnega odbora Unime Robert Waltl, sicer tudi uspešen direktor Mini teatra. Na 18. kongresu Unime leta 2000 v nemškem Magdeburgu so sklenili, da naj lutkarji praznujejo svoj prazniki, nakar so se odločili za svetovni dan lutk in lutkovne umetnosti 21. marec.

Vabimo, vas da skupaj z nami praznujete Svetovni dan lutk v slovenskih lutkovnih gledališčih Pripravili smo poseben brezplačen ogled lutkovnih predstav. Mini teater bo v svoji dvorani na Ljubljanskem gradu organiziral predstave PALČICA, režiserja Roberta Waltla, virtualno lutkovno predstavo za otroke, in PUŠKIN – »MALE TRAGEDIJE«, režiserja Alekseja Leljavskega, lutkovno predstavo za mladino in odrasle. Zvrstili pa se bodo tudi lutkovni nastopi študentov Pedagoške fakultete Ljubljana, pod mentorstvom Edija Majarona. V Lutkovnem gledališču Ljubljana bo na ogled lutkovna predstava za otroke TACAMUCA, režiserke Barbare Hieng Samobor, v ljubljanskem Gledališču Glej pa bodo igrali SNEGULJČICO, režiserja Silvana Omerzuja. V prostorih Lutkovnega gledališča Maribor bodo gostili medobčinsko srečanje otroških in mladinskih lutkovnih skupin. Na Vodnikovi domačiji v Ljubljani se bodo zvrstile različne lutkovne predstave in delavnice v organizaciji gledališča Lutke Zajec, na Loškem odru pa bo nastopilo slovensko-finsko gledališče Teatteri Tunteenpalo z lutkovno predstavo ZVITE ZGODBE IN TV VOLK.

Torek, 21. marec 2006

Lokacija: MINI TEATER NA LJUBLJANSKEM GRADU, Ljubljana

 

10.30Lutkovni nastopi študentov Pedagoške fakultete Ljubljana, pod mentorstvom Edija Majarona. Vstop prost

 

17:00 – HANS CH. ANDERSEN, PALČICA, produkcija Cankarjev dom in Forum Ljubljana, virtualna lutkovna predstava za otroke, starejše od 3 let

Avtorja koncepta: Darij Kreuh in Tadej Fius

Režija in igra: Robert Waltl

 

19:30 – ALEKSANDER S. PUŠKIN, PUŠKIN – »MALE TRAGEDIJE«, produkcija Mini teater in UNIMA Slovenije, lutkovna predstava za mladino in odrasle

Režija: Aleksej Leljavski

Igrajo: Gašper Jarni, Marko Plantan in Igor Štamulak

Brezplačne vstopnice lahko dvignete uro pred začetkom predstave v Mini teatru na ljubljanskem gradu. Rezervacij ne sprejemajo.