Ples in glasba frankofonske Afrike

V okviru tedna frankofonije, ki ga organizira Francoski Institut Charles Nodier v Sloveniji, bo v Mini teatru na ljubljanskem gradu potekal glasbeno plesni dogodek Ples in glasba frankofonske Afrike. Dogodek bo v četrtek, 23. marca 2006, ob 19. uri. Vstop prost!

Glasbeno- plesni dogodek
Ples in glasba frankofonske Afrike, v okviru tedna frankofonije

 

ples :

Maša - Kagao Knez

glasbeniki :

Nino Mureškič - tolkala, balafon

Igor Leonardi - n' goni

Blaž Korez - tolkala

Matej Horvat - tolkala

  

Koncept skupine izhaja iz tradicionalnih ritmičnih in plesnih vzorcev zahodne  Afrike, vsebuje pa pridihe turške in arabske glasbe, balkanskega melosa in meditativnega prizvoka vzhodnih dežel.

Uporabljajo tradicionalne inštrumente, prepletajo glasbene elemente naštetih držav, ter jih združujejo   tudi z sodobnimi in svojskimi  pristopi.

Glasba skupine je v večini avtorska.

V tem se odraža lastni pristop in nove glasbene ideje.

 

Ples je splet tradicionalnega zahodno afriškega in sodobnega umetniškega plesa. Plesalka išče navdih pri specifični motiviki ljudskega afro-plesa in ob tem išče  svoj izraz.  Plesalka in glasbeniki skozi skupno intuicijo sestavijo aranžmaje glasbe in koreografijo plesa, tako postane gib in zvok skupine edinstven in lasten.

 

MAŠA – KAGAO KNEZ

Plesno izobraževanje je začela pri štirih letih, na oddelku za izrazni ples v Baletni šoli v Ljubljani.Velik vpliv na nadaljno plesno pot je imela njena mama, plesalka in koreografinja, Jasna Knez, saj je z njo nastopala in spoznavala ples in gledališče že od svojega šestega leta.

V času osnovne in srednje šole se je izobraževala pri različnih plesnih pedagogih v plesnem studiu Intakt, Plesnem centru Ljubljana in Plesnem teatru Ljubljana ter se redno udeleževala gledaliških in plesnih delavnic v Sloveniji in v tujini.

Septembra  2003 je bila sprejeta na dvoletno šolo za afriške tradicionalne in sodobne plese Arts Scene-Centre Momboye v Parizu in jo decembra 2005 končala z diplomo.

Od leta 1996 je članica plesno-gledališke skupine BUBE, ki deluje v KUDu France Prešeren v Ljubljani, s katero so do leta 2004 na oder postavile 11 predstav in gostovale po Sloveniji ter v tujini. Kot igralka sodelovala tudi v drugih projektih ; Vesoljska Odiseja (režija :Tatjana Šajatovič, KUD FP 1998), Eurotrans-Smer zahod (režija : Tijana Zinajić; CD 2003), Kruto in Nežno (režija :Eduard Miler; Mala Drama 2005).

Kot plesalka sodeluje z glasbenimi skupinami ( Fake Orkestra, Lafi, Klarisa Jovanović, …) in koreografi (Dušan Teropšič: Mesto Solz, Christian D.Guerematchi: Painted Rhythm).

Januarja 2004 je bil v Plesnem teatru Ljubljana premierno uprizorjen njen plesno-gledališki prvenec z naslovom Missawa, ki združuje afriški in sodobni ples ter gledališke prvine.

Od leta 2001 redno poučuje afriške plese v obliki tečajev in delavnic po Sloveniji in Hrvaški.