Izjemen gledališki dogodek - Ivica Buljan z Bothom Straussom premierno v SMG

V Slovenskem Mladinskem Gledališču bodo v torek, 14. marca, uprizorili novo premiero, prvo v letu 2006. To bo predstava Ena in druga po besedilu znamenitega nemškega dramatika Botha Straußa, v režiji Ivice Buljana soustanovitelja in režiserja Mini teatra (asistent režije je Robert Waltl).

Ena in druga v prevodu Milana Štefeta prihaja na oder SMG le dobro leto po tem, ko je konec lanskega januarja doživela praizvedbo v münchenskem Bayerisches Staatsschauspiel-Residenz Theateru. Režiral jo je Dieter Dorn, ki se ob Lucu Bondyju najpogosteje loteva Straußovih besedil. Pravzaprav sta Eno in drugo na oder postavila skoraj sočasno, saj je Bondyjeva verzija ugledala luč sveta že marca istega leta v gledališču Berliner Ensemble.

V SMG se je dela tega »po mnenju mnogih poznavalcev in kritikov ne le najbolj reprezentativnega dramatika Zvezne republike Nemčije sedemdesetih in osemdesetih let, temveč tudi najbolj izobraženega in talentiranega« lotil Ivica Buljan.

Obiskovalci SMG se ga spominjajo kot odličnega dramaturga, ki je v devetdesetih sodeloval z našima »hišnima« režiserjema Matjažem Pograjcem in Vitom Tauferjem ter soustvaril predstave, kot so Psiha, Mesto, kjer nisem bil ali Tirza kot režiser pa se na našem odru predstavlja prvič.

Odmevne režije smo v Sloveniji (ustvarja tudi na Hrvaškem in drugod) lahko videli na odrih Mini teatra Ljubljana, katerega soustanovitelj je, SNG Drame Ljubljana in Prešernovega gledališča Kranj.

O nastajajoči predstavi razmišlja: »Pri Bothu Straussu je zgodba drzna prevara, situacije ponujajo nemogoče interpretacije, osebe se pojavljajo v stereotipnih 'izdajah' ali kot v kakem utrujajočem Laibachovem komadu. Ženske? Ena je prepolna histeričnega elana, druga je parazit, mešanica lascivne dive in 'uničevalke moških'. Sta mlada dva incestuozen par iz renesančnih legend? Je to krščanska mistika? Lascivna ljubezenska zgodba, drastičen filozofski komentar sveta ali parodija medijske stvarnosti? Ali vse hkrati?«

Vprašanja, odgovorom na katera bomo zagotovo bliže v torek, 14. marca.

Ekipa
Režija:
Ivica Buljan


Igrajo:
Maruša Geymayer-Oblak
Olga Grad
Olga Kacjan
Lado Leskovar
Janja Majzelj
Marko Mlačnik
Robert Prebil
Matej Recer
Ivan Rupnik
Dejan Srhoj
Marinka Štern


Prevod:
Milan Štefe

Asistent režije:
Robert Waltl

Dramaturgija:
Uršula Cetinski

Lektorica:
Mateja Dermelj

Scenografija:
Numen

Kostumografija:
Ana Savić

Koreografija:
Tanja Zgonc

Glasba:
Mitja Vrhovnik Smrekar

O predstavi:
Ena in druga je oster in drastičen konstrukt, intelektualna bulvarka o dveh ženskah, ki sta ljubili istega moškega in vsaka od njiju ima njegovega otroka. Insi življenje ni prizanašalo, vodi družinski penzion v Oderbruchu vzhodno od Berlina. Nekega dne pride k njej Lissie, njena nekdanja nasprotnica, radijska novinarka, ki je malo pred tem v službi dobila odpoved. Vsiljeno sobivanje zbudi sovraštvo med ženskama, ki poleg tega čakata svojega poslednjega ljubimca – Lissie ga še enkrat prevzame nasprotnici. In njuna otroka, otroka istega moškega, Tim in Elaine, imata tudi zapleten odnos.
Ena in druga je na videz prhutava in lahkotna drama, kot da parafrazira nemške geometrijske limonade.
Pri Bothu Straussu je zgodba drzna prevara, situacije ponujajo nemogoče interpretacije, osebe se pojavljajo v stereotipnih »izdajah« ali kot v kakem utrujajočem Laibachovem komadu. Ženske? Ena je prepolna histeričnega elana, druga je parazit, mešanica lascivne dive in »uničevalke moških«. Sta dva mlada incestuozen par iz renesančnih legend? Krščanski mistiki? Lascivna ljubezenska zgodba, drastičen filozofski komentar sveta ali parodija medijske stvarnosti?