...She Said/...Je rekla v Caracasu v Venezueli

Gledališka predstava ...She Said/...Je rekla, ki je nastala v koprodukciji Mini teatra in WaxFactory bo 1., 2., 3. in 4. aprila 2006 gostovala na mednarodnem festivalu Fundateneo v Caracasu v Venezueli.

O festivalu:
Odkar je Carlos Gimnez, vodja gledališke skupine Rajatabla, leta 1973 ustanovil mednarodni gledališki festival v Caracasu – Fundateneofestival, je festival pridobil tako na ugledu kot tudi na kvaliteti in postal eden izmed petih največjih in najbolj pomembnih gledaliških festivalov na svetu, vsekakor pa najbolj pomemben v Latinski Ameriki. V letu 2002 je festival prejel San Marcoškega Srebrnega leva, nagrado, ki jo vrhunskim tujim umetnikom oziroma organizacijam podeljuje beneška Fundazione Internazionale.

Na mednarodnem gledališkem festivalu v Caracasu se srečujejo različne gledališke tendence; festival gosti tako izrazito tradicionalne kot tudi najbolj inovativne sodobne predstave. Na festivalu so do zdaj gostovale gledališke skupine oz. organizacije iz šestinpetdesetih držav, predstave, ki se odvijajo po celi Venezueli, pa si je ogledalo kar milijon in pol gledalcev. V spremljevalnem programu Fundateneofestival vsako leto organizira tudi delavnice, forume in seminarje, na katerih sodelujejo prominentni gledališki ustvarjalci. 

 

Na mednarodnem gledališkem festivalu v Caracasu so se med drugimi predstavili tudi: Tadeusz Kantor (Cricot II, Poljska), Berliner Ensemble (Nemčija), Antunes Filho (Macunaima, Brazilija), Peter Brook (CICT, Francija), Andrezj Wajda (Stary Teatre, Poljska), Giorgio Strehler (Iil PiccoloTeatro di Milano, Italija), Peter Stein (Schaubune, Nemčija), Yves Lebreton (Theatre de L’Arbre, Francija), Peter Schumann (Bread&Puppet, ZDA), Oleg Efremov (Moscow Arts Theater, Rusija), Michael Schultz (La Mama Experimental, Theatre Club, ZDA), Gilles Maheu (Carbone 14, Kanada), Lindsay Kemp Company, Kazuo Ohno (K.O.Dance Company, Japonska), Ivica Buljan (Teatar ITD Zagreb, Hrvaška), Ushio Amagatsu (Sankay Juku, Japonska). Germany Acogny (G.A. Senegal), Tomaz Pandur (Drama S.N.G. Maribor, Slovenija), Eva Bergman (Backa Teater, Švedska), L’Esquisse (Francija), Luis de Tavira (Mehika), José Limón Dance Company, Philobulus and Stephen Pretronio (ZDA), Santiago García (Kolumbija), Salvador Távora (La Cuadra de Sevilla, Španija), Alberto Boadella (Els Joglars, Španija), Meno Fortas Theatre Company (Litva).

Fundateneo festival je nepridobiten, podprt je tako s strani države kot tudi zasebnih financerjev. Na začetku je festival v veliki meri financiralo predvsem Venezuelsko ministrtsvo za kulturo, v zadnjem obdobju pa festival financirajo predvsem vlade in kulturne institucije povabljenih skupin ter sponzorji.

O predstavi:
Predstava ... SHE SAID se osredotoča na pojem vmesnega prostora. Ta medprostor ni omejen s pojmi kot so življenje in smrt ali gibanje in mirovanje ... SHE SAID je nekje vmes, v prehodnem stanju med časom, ki ga omejujeta življenje in smrt in prostorom, ki ga omejujeta gibanje in mirovanje. To je brezdanji kronotop umetnikove domišljije. Nekakšno pol-življenje. (Ali pa mogoče nad-življenje?) ... SHE SAID pred gledalci razpira neopredeljiv svet, ki ga umetnik lahko tako zlahka uniči kot ga je zlahka skreiral. Osebe, ki se nahajajo v tem prostoru so le plod umetnikove domišljije. So stvar umetnikovega hotenja. Toda tudi umetnik je na koncu koncev stvar hotenja svojih oseb ...

Ustvarjalci so predstavo gradili na prepričanju, da obstaja prehodni prostor, kjer vsak človek preživi neko nedoločljivo količino časa razpet med zunanjim svetom in lastno domišljijo. 

Tako kot vsebina, se tudi forma nahaja nekje vmes; med gibom in glasom, med videom in gledališčem, med elektroniko in akustiko. Združuje sodobno arhitekturno strukturo (scenografija: Špela Uršič in Nejc Batistič), v katero so inkorporirane svetlobne enote (oblikovanje svetlobe: Jaka Šimenc); industrijsko oblikovane kostume (kostumografija: Silvio Vujičić,) in sodobno tehnološko programsko opremo - elektronska glasba (oblikovanje zvoka: Random Logic) in video (video: STRUP). Konceptualni pristop k predstavi vključuje v tehnološko strukturo neobičajno rabo govorjenega teksta in elemente gibalnega gledališča.

Konstrukcija, s katero so protagonisti predstave zamejeni, hkrati pa je vanjo vgrajeno nekakšno 'izložbeno' okno, je vmesni prostor, ki spominja na delovni prostor znanstvenega laboratorija ali čakalnico letališkega predverja; tako se struktura spremeni v abstraktni, metaforični znak, zapolnjen s podobami prehodnosti, minljivosti, ujetosti. Z uporabo videa se scenografija v obsežno projekcijsko površino, na kateri se odvija zmontirana vsebina neposrednega video prenosa in posnetega filmskega materiala.
Besedilo predstave ... SHE SAID je produkt skupinskega dela režiserja Ivana Talijančića, dramaturginje Simone Semenič in performerjev – Diona Doulisa, Erike Latta in Katarine Stegnar.

Po uspešni premieri v Cankarjevem domu 10. februarja 2005, je v septembru 2005 teden dni gostovala v ICA v Londonu in v novembru 2005 dva tedna v New Yorku na festivalu Act French.