Palčica na Eurofestu 2006 na Poljskem

Virtualna lutkovna predstava Palčica, v režiji in igri Roberta Waltla,  bo v ponedeljek, 5. junija 2006, gostovala na mednarodnem festivalu lutkovnih gledališč Evropske skupnosti EUROFEST 2006 v Slupsku na Poljskem. Festival, ki združuje in priznava kulturno in ustvarjalno raznolikost držav Evropske skupnosti, bo potekal od 4. do 8. junija v poljskem mestu Slupsk, na različnih lokacijah, predvsem pa v lutkovnem gledlišču Tecza.

 

Prva virtualna lutkovna predstava, ki je nastala v produkciji Foruma Ljubljana in Cankarjevega doma, je kombinacija računalniške animacije z lutkovno oziroma gledališko predstavo, ki se odvija v virtualnem računalniškem okolju. Pravljični junaki na platnu oživijo s pomočjo animatorja in ob pomoči občinstva rešujejo glavno junakinjo iz zapletenih situacij. Odprtost in gnetljivost virtualnega prostora omogoča Andersenovi pravljici bogato kreativno okolje, kar navdušuje najmlajše gledalce, saj predstavo lahko tudi sami aktivno soustvarjajo.
Režiser in igralec je Robert Waltl, avtorja idejnega koncepta pa Darij Kreuh in Tadej Fius. Junija no Palčica gostovala tudi na mednarodnem festivalu za otroke - MultiKids 2006 na Dunaju.

Vsaka situacija je sestavljena iz dveh ali več različnih rešitev. Otroci skupaj z animatorjem določijo potek in izberejo značaje za ustrezno  situacijo. Vsa pravljica je strukturirana kot igra z močnim poudarkom na kreativnem skupinskem delu. Pravilna rešitev in odločanje znotraj posameznih situacij pa pomensko vrednost klasične lutkovne predstave še nadgrajuje z upeljevanjem izobraževalno- didaktičnega elementa. Ker pa avtorji predstave želijo približati delovanje zahtevne tehnologije otrokom, se otroci po predstavi lahko sami preizkusijo v vlogi animatorjev in obudijo v življenje glavne junake pravljice.