Morda se nam zdi, da živimo v svetu konstantnega napredka : skorajda ne mine dan, da časopisi ali internet ne objavijo neki odločujoč napredek v medicini, na področju energetike, mikrobiologije ali genetike.

Večji kot ima človeštvo pristop k znanjem, večje je spoznanje, da je tisto česar ne poznamo mnogo pomembnejše od tistega kar poznamo. Od napredka in znanja zahtevamo, da ustvarita novo stvarnost, še bolj učinkovito od te v kateri živimo.

Ideja napredka je svojstvena v duhu človeštva ; vsi se imamo pravico nadejati, upati boljši, bolj odprti prihodnosti. Bolj, ko znanost daje v uporabo sofisticirane tehnologije v našem razvitem svetu, je izključenost tistih, katerim ni dostopna, vse večja. Pomembnost današnjega dogajanja je neznatna v primerjavi s tistimi iz  « medijatiziranega » sveta v katerem se zapisujejo samo planetarne tragedije in lokalne črne kronike.

Neznaten in nepomemben je celo, ko ga primerjamo z večernim izhodom neke lepotice ali do včeraj neznanega mladeniča, ki se je pojavil v reality showu. Ti mladi ljudje so realizirali krilatico Andyja Warhola «  Vsakemu 5 minut slave ».

Pred nami, ki ustvarjamo umetnost namenjeno najmlajšim, pa je vedno samo predano delo, katero bo upajmo naredilo nekim drugim ljudem življenje boljše in lepše.

Nove generacije bodo gradile nova mesta, se borile proti starim boleznim, ustvarjale umetniška dela, kakršnih danes ne poznamo. Moderni svet je uničil tradicionalne oblike solidarnosti, žal pa ni uspel ustvariti novih. Naša naloga, pa tudi sreča našega umetniškega poklica je prav tu, z umetnostjo navdihniti mlade in jih učiti vseh oblik tolerance, razumevanja in vzajemne solidarnosti.

Kot igralec in lutkar verjamem, da lahko s svojim predanim delom omogočimo otrokom taka doživetja, ki se jim bodo vtisnila v spomin in bodo svojo željo po samostojnem ustvarjanju na vseh umetniških področjih uveljavili. To lahko dosežemo s svojim prepričanjem v to, s komunikacijo z otrokom skozi umetnost.

Starši tudi vas nagovarjam k zavestnemu življenju z umetnostjo, gledališko in lutkovno pa še posebej, saj je lutkina beseda mogočnejša od katerekoli človeške besede...

Privoščite sebi in otrokom čarobnost, ki jo zmorejo pričarati le lutke.

Dobrodošli na 8. mednarodnem festivalu Mini poletje v Ljubljani.

 

Vaš Robert Waltl