Naslov izvirnika:
Qu'est-il arrive a Bette Davis et Joan Crawford?

Prevod:
Dr. Diana Koloini

Igrata:
Joan Crawford: Jana Zupančič
Bette Davis: Nataša Barbara Gračner

Režija:
Nikola Ljuca

Dramaturgija:
Manca Sevšek Majeršič

Scenografija:
Lazar Bodroža

Kostumografija:
Alan Hranitelj

Skladatelj:
Nino de Gleria

Snemalec:
Tin Meštrović

Avtor videa:
Martin Draksler

Oblikovalec luči:
Milan Golob

Lektor:
Martin Vrtačnik

Oblikovalka maske:
Mirela Brkić

Oblikovalka vizualne podobe:
Antea Arizanović

Vodja predstave in tonski vodja:
David Cerar / Ivan Valtl

Koprodukcija:
Mini teater
Teater Tivoli
Cankarjev dom

Premiera:
20. 12. 2023 v Cankarjevem domu

Predstava traja 60 minut

13. maj
Pon.
19:00
Cankarjev dom - Kosovelova dvorana

O predstavi

Kaj se je zgodilo z Bette Davis in Joan Crawford?

Da se tako silno sovražita?

Bazično sovraštvo je morda samo drugo stanje ljubezni. Žolč, ki se brez usmiljenja zliva na rivalko pa le eliksir spoštovanja. Prepoznavanje sebe v drugi. Poskus emancipacije v industriji moških, ki projicirajo sanje in kujejo dolarje z vedno enakim motivom; platinum blond. Njuna bolečina in strah zaradi objektivacije in pasivizacije ženske, poenostavljanja vlog in kult mladosti, ki ni več njun forte, ju vodi skozi bojno polje rivalstva, kjer so dovoljena vsa igralska sredstva in triki.

Ikoni tovarne sanj odstavljeni s tekočega traku zvezdništva. V kadilaku Hollywood, ki ne pozna vzvratne prestave. Ta vozi samo naprej, vedno nekaj svežega, ponovno mladega. Staro se zavrže, pozabi, prepusti bledenju in blodenju. Iz nedrij Hollywooda sporočilo: “You are done”.

Impozantni vintage duo se temu stroju pozabe upre. Odigra pred kamero s svojo lastno antagonistko. Personifikacijo ne-lastnega. Ljubši jima je samovžig kot počasno ugašanje. Bes in žalost podžigata kreacijo. Nobena ne more odigrati sama. Igralka nasproti je odločilen element lastnega uspeha. Za preživetje potrebuješ svojo iskreno sovražnico, svojo Nemezis, da s teboj so-ustvari resničnost fikcije. Združiti moči in zmoči odigrati neizogibno. Tudi oditi je treba znati dostojanstveno. Skupna umetnina izpovedi odgovori vzajemnemu sovraštvu v vprašanju:

»You mean all this time we could have been friends?”

O avtorju

Jean Marbœuf je francoski filmski režiser, scenarist in producent, rojen 26. septembra 1942 v Montluçonu1. Režiral je več kot 20 filmov, kot scenarist je delal za več kot 30 francoskih nadaljevank. Je avtor več dramskih besedil, kot so: Delavski vrt (2002), Od sedmega neba do sedmega neba (2007), Kaj se je zgodilo z Bette Davis in Joan Crawford? (2008), Folies Vaudeville (2014).