Adaptacija za gledališko predstavo:
Maja Lunde

Prevajalka:
Marija Zlatnar Moe

Režiser:
Luka Marcen

Igrajo:
Gaja Filač
Timotej Novakovič
Luka Bokšan
Sara Gorše
Nika Korenjak

Dramaturginja:
Nika Korenjak

Scenografinja:
Sara Slivnik

Kostumografinja:
Ana Janc

Koreografinja:
Lara Ekar Grlj

Avtor glasbe:
Martin Vogrin

Oblikovalka luči:
Mojca Sarjaš

Lektor:
Martin Vrtačnik

Asistentka scenografinje:
Lučka Žnidaršič

Izvršni producent:
Branislav Cerović

Po dogovoru s Nynorsk Teaterforlag AS, Oslo

Premiera:
1. december 2023

Predstava je primerna za otroke, starejše od 5 let.

Predstava traja 50 minut.

O predstavi

Božična zgodba Maje Lunde nas popelje v skandinavsko zasneženo pokrajino, ki bi lahko imela podobo filma švedskega režiserja Ingmarja Bergmana z naslovom Fanny in Aleksander, ampak ni nič tako, kot bi običajno v tem prazničnem času lahko bilo. Dečku Julianu je december najlepši čas v letu. Ne samo, da obožuje božič, tople medenjake, vroč kakav in pisane okraske, tudi svoj rojstni dan praznuje na božični dan. Vsako leto je Julian z družino praznoval pravi božič. Okrasili so svoj dom, spekli božične dobrote, poslušali božično glasbo, izdelovali snežene može in se kepali, dokler niso njihove roke postale popolnoma ledene. Letos je Julianov božič malo drugačen. Njegovi starši niso okrasili ničesar in Julian je večinoma prepuščen samemu sebi. Nima volje do sneženih dogodivščin s prijateljem Jonom, niti kakav mu ne diši tako kot prejšnja leta. Vse to je zaradi njegove starejše sestre Juni, ki je nedavno preminila in s seboj vzela tudi vse radosti prazničnega časa. Toda Juliana čaka nepričakovano presenečenje v podobi skrivnostnega dekleta Hedvig, ki Julianu ponovno pokaže, kako izgleda pravi, sladek, puhast, rdeč in prazničen decembrski čas.

Maja Lunde je zgodbo Snežena sestra napisala, da bi opomnila na pereč problem duševnih stisk in psiholoških motenj pri mladostnikih in opozorila na potrebo po komunikaciji med starši in otroci. V pravljični svet družinske zgodbe vplete pomembnost bratske ljubezni, ponovno združitev družine in prepreke, ki stojijo na poti do preseganja žalosti, vlogo vrstniškega in medvrstniškega prijateljstva ter odraščanje otroka, ki se je že v prednajstniškem obdobju srečal s smrtjo v družini. Njeno sodelovanje z ilustratorko Liso Aisato je rodilo čudovito knjigo, ki v nazornih in pravljičnih ilustracijah opominja bralca, kako je včasih pomembno biti človek in se empatično zazreti v sočloveka, postati dober poslušalec in podati roko, četudi je drugi ne zahteva.

V predstavi režiserja Luke Marcena se magija besedila prepleta z magijo odra in ponuja vpogled v pogum in vztrajnost mladega protagonista, ki bo s svojo močno voljo in željo ponovno prebudil sivino zimskega časa in jo pretopil v praznično barvitost zimskega vzdušja.

Nika Korenjak

O avtorici

Maja Lunde (1975) je najuspešnejša norveška pisateljica svoje generacije in ena najvidnejših norveških zagovornic podnebnih vprašanj. Njene knjige so objavljene v več kot 40 jezikih in prodane v več kot 2,5 milijona izvodov. Prvenec Lundejeve Zgodovina čebel (2015) je bil takojšen uspeh in je bil prodan v različne države še pred norveškim izidom. Knjiga je prejela nagrado "The Norwegian Bookhandler Prize" in več mednarodnih nagrad, leta 2017 pa je bila najbolje prodajana knjiga v Nemčiji. Kot del avtoričinega vrhunskega kvarteta so z enakim priznanjem izšla samostojna nadaljevanja Modra (2017), Konj Przewalskega (2019) in nazadnje Drømmen om et tre (2022).

Lunde je napisala tudi več knjig za otroke in mladino. Otroška božična knjiga Snežna sestra (2018), ki jo je ilustrirala Lisa Aisato, je bila na Norveškem rekordno uspešna in je bila prevedena v skupno 27 jezikov.

Sneženo sestro je tudi sama dramatizirala, premiera je bila 22. oktobra v Det Norske Teatret in požela navdušene kritike. Več drugih Lundeinih del je bilo posnetih, prirejenih za oder ali pa so v postopku snemanja filma.

O režiserju

Luka Marcen (1995) se je po končani I. gimnaziji v Celju najprej vpisal na študij Filozofije ter Primerjalne književnosti in literarne teorije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Svoje izobraževanje je nadaljeval s študijem gledališke režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, kjer je septembra 2020 pod mentorstvom red. prof. Matjaža Zupančiča diplomiral z režijama uprizoritev Ljudožerci Gregorja Strniše in Goli pianist ali Mala nočna muzika Matjaža Zupančiča. Kot asistent režiserja je sodeloval s priznanimi gledališkimi ustvarjalci: Dušanom Mlakarjem, Janezom Pipanom, Ivico Buljanom, Eduardom Milerjem, Aleksandrom Popovskim in drugimi. V preteklih sezonah je v okviru različnih platform in festivalov kot režiser in avtor koncepta večkrat prevzel režijo bralnih uprizoritev novih slovenskih dramskih besedil avtorjev različnih generacij. Redno sodeluje tudi z uredništvom igranega programa Radia Slovenija pri produkciji literarnih oddaj in radijskih iger.

Uprizoritev Otroci na oblasti (po motivih del Rogerja Vitraca in Dušana Jovanoviča, 2019) v njegovi režiji je bila izbrana v tekmovalni program na več festivalih po Evropi, na festivalu FIST v Beogradu je predstava maja 2019 prejela tudi grand prix za najboljšo predstavo festivala v celoti. Decembra 2019 so bili ustvarjalci uprizoritev Otroci na oblasti nagrajena tudi z akademijsko Prešernovo nagrado za leto 2019. Decembra 2020 pa je Luka Marcen za režijo diplomske uprizoritve Ljudožerci Gregorja Strniše prejel še akademijsko Prešernovo nagrado za leto 2020.

Uprizoritev Kozlovska sodba v Višnji gori je marca 2022 na 30. festivalu Dnevi komedije postala žlahtna komedija po izboru občinstva, strokovna žirija festivala pa je uprizoritvi namenila posebno omembo.