Vabilo medijem: Novinarska konferenca pred svečanim odprtjem razstave srbskega lutkarstva v Narodnem muzeju Slovenije

Spoštovani predstavniki medijev,

to sredo, 24. aprila 2013 ob 11.00, vljudno vabljeni nanovinarsko konferenco v Narodnem muzeju Slovenije (prešernova, vhod z muzejske ulice 1. Le nekaj ur pred svečanim odprtjem velike razstave Svetovi in junaki srbskega lutkarstva in gledališkega ustvarjanja za otroke.

Na novinarski konferenci bodo vsak svoj pogled na skupen izjemen mednarodni projekt predstavili:

- Kustosinja razstave Svetovi in junaki: gospa Ljiljana Dinić

- Direktor Mednarodnega festivala gledališča za otroke iz Subotice, Srbija: gospod Slobodan Marković

- Direktor Gledališkega muzeja iz Novega Sada, Vojvodina: gospod Zoran Maksimović

- Direktorica Narodnega muzeja Slovenije: gospa Barbara Ravnik

- Direktor in umetniški vodja Mini teatra, ki je tudi nosilec projekta in koordinator mednarodnega evropskega projekta PNA 3, v okviru katerega je razstava nastala: gospod Robert Waltl

 

Ker stalna razstava, posvečena lutkovnemu gledališču in gledališkemu ustvarjanju za otroke ne obstaja, je to dejansko premierna, prva in edinstvena priložnost videti široko paleto srbskega lutkarstva in gledališkega ustvarjanja za otroke. Poleg namere predstaviti posameznagledališča in njihove repertoarje, najpomembnejše in najpogosteje zastopane ustvarjalce na tem področju ter najuspešnejše stvaritve, je namen razstave omogočiti vpogled v estetski in vsebinski okvir, ki se je izoblikoval v teh gledališčih. Zato so, poleg eksponatov, ki se nanašajo na posamezne predstave, v celote razvrščene različne priredbe iste besedilne predloge, pa tudi motivi, ki so si tematsko in idejno blizu, torej različne odrske uresničitve predlog in intimnih hotenj, svetov, junakov ... Po slavnostnem odprtju pa bomo male in velike ljubitelje lutk, povabili tudi na predstavo Tam daleč gostujoče lutkarske skupine Pepino iz Niša.

Častni pokrovitelj razstave je župan Mestne občine Ljubljana, gospod Zoran Janković.

 

Razstava, ki jo je Mini teater pripravil v okviru mednarodnega evropskega projekta Puppet Nomad Academy 3, bo v Ljubljani na ogled od 25. aprila do 15. maja 2013, kasneje pa bo gostovala tudi v Subotici v Srbiji.

Razstava avtorice Ljiljane Dinić je nastala v okviru likovnega programa Mini teatra, ki ga sofinancira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Vljudno vabljeni tako na NOVINARSKO KONFERENCO ob 11. URI kot tudi na SVEČANO ODPRTJE ob 17. URI,  za vsa morebitna dodatna gradiva in v vso pomoč pa vam bomo z veseljem na voljo tako v Mini teatru kot v Narodnem muzeju Slovenije.

 


Razstavo so v okviru projekta Lutkovna nomadska akademija 3 pripravili Gledališki muzej Vojvodine, Mednarodni festival otroškega gledališča v Subotici in Mini teater iz Ljubljane kot nosilec projekta.



     

 


Razstava je nastala v okviru mednarodnega evropskega projekta »Puppet Nomad Academy 3«, ki ga sofinancira Evropska komisija, program Kultura (2007-2013). Vsebina komunikacije je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije. Mini teater sodeluje v več evropskih projektih, ki jih sofinancira Evropska komisija, program Kultura (2007-2013).

      

 

Razstava je nastala v okviru likovnega programa Mini teatra, ki ga sofinancira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

 

  

 

Program in delovanje Mini teatra sofinancirata Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo.