TIEST ponovno na sporedu 21. maja 2017!

Naša uspešnica Tiest, ki je nastala lansko poletje v koprodukciji Mini teatra, Novega kazališta Zagreb, Zadarsnova in Silba Environment Art bo  ponovno na sporedu v nedeljo, 21. 5. 2017, ob 20h v Mini teatru.

Senekovo besedilo je režiral Ivica Buljan, na odru pa blestijo Robert Waltl, Marko Mandič, Milena Zupančič, Benjamin Krnetić, Gregor Prah ter Voranc in France Mandič.

Predstava je bila med gledalci in v stroki zelo dobro sprejeta, zato smo veseli, da vas lahko ponovno povabimo na ogled te antične mojstrovine.

»Čarobnost predpremiere v vrtači na otoku Silba, kjer je okolje zbujalo občutek navzočnosti v antičnem gledališču, so ustvarjalci skušali prenesti najprej na ljubljansko Križevniško ulico, nato v staro hišo sosednjo gledališču, kjer kot v prologu gledamo igrane prizore, hkrati pa videoposnetke z otoške predstave. Pričakovanje raste in se stopnjuje vse do vrhunca na odru Mini teatra. Tam se odvija Atrejevo spletkarjenje zaradi grozljive mržnje do brata Tiesta, posledično pa strašno maščevanje. Ker je Tiest zapeljal Atrejevo ženo in mu ukradel zlato runo, Atrej pobije Tiestove otroke in mu jih servira na krožniku. Ta Senekov naturalizem in recitativnost delov teksta je verjetno vzrok za to, da Senekovih del ni pogosto videti na odrih. Zato toliko večje presenečenje nad kompaktnostjo in sugestivnostjo sinočnje postavitve na relativno majhnem odru.  Divjost in arhaičnost skuša scenografija Marka Požlepa ustvariti z elementi iz narave, tu so drevo, zemlja, trava, pesek, voda, znak civilizacije so le razkošni trakovi blaga v ozadju in kostumi Ane Savić Gecan. V ta okvir vstopajo izjemno oblikovani liki Atreja Marka Mandića v izdelani mefistovski drži, ki v vročici maščevalne sle na popušča, ter v svoj ris potegne Roberta Waltla kot Tiesta, sprva dobrodušno zaupnega, predanega užitku ob dobri hrani, potem pa pahnjenega v čustva in občutke, za katere ni besed. Posebno doživetje je bil monolog razgaljenega Benjamina Krnetića kot krhkega slehernika in nemočnega komentatorja. Pa uvodna pojava Milene Zupančič, utelešenje Tantalovega duha in zgroženega opazovalca.« (RA SLO, Dogodki in odmevi, kritika Tadeje Krečič; 3.9.2016)

Vljudno vabljeni!

Lucij Anej Seneka

Tiest

Prevajalka:
Jera Ivanc

Režiser:
Ivica Buljan

Igrajo:
Milena Zupančič
Robert Waltl
Marko Mandić
Benjamin Krnetić
Gregor Prah
France Mandić
Voranc Mandić

Dramaturginja:
Svetlana Slapšak

Scenograf in oblikovalec prostora:
Mark Požlep

Kostumografinja:
Ana Savić Gecan

Avtor glasbe:
Mitja Vrhovnik Smrekar

Lektorica:
Mateja Dermelj

Oblikovalec zvoka:
Alen Prošić

Tehnična ekipa:
Matej Primec
Anže Kreč

Tilen Vipotnik

Koprodukcija:
Mini teater
Novo kazalište Zagreb
Zadarsnova
Silba Environment Art

Predpremiera na Silbi:
11. avgust 2016

Predpremiera v Zadru:
14. avgust 2016

Premiera v Mini teatru:
2. september 2016

Predstava traja 80 minut