Režiser in avtor adaptacije:
Steve Tiplady

Avtorica lutk in scenografinja:
Sally Todd

Igrata:
Vesna Kuzmič / Mia Čotić Kranjec
Aleš Kranjec

Glasba:
Miha Petric

Foto:
Miha Fras

Produkcija:
Mini teater

Premiera:
26. oktober 2018

Predstava traja 45 minut

Lutkovna predstava za otroke, starejše od 3 let

O predstavi

Pravljica Hansa Christiana Andersena o deklici z vžigalicami je prelepa in presunljiva zgodba, ki osvetljuje človeško krhkost in moč domišljije, ki ponuja upanje.

Odvila se bo v krogu, v intimnem prostoru, kjer bo občinstvo doživelo skoraj sanjski, čarobni svet očarljivih lutk, strašljivih senc in izvirne glasbe … Topla in nežna uprizoritev s pridihom sodobnosti.

Beseda avtorjev

Ko sva bila povabljena, da ustvariva Deklico z vžigalicami za Mini teater, sva želela raziskati pomembnost zgodbe z današnjega vidika.

Zgodba Hansa Christiana Andersena je zgodba o upanju, obupu in ljubezni, postavljena v hitro spreminjajoči se čas industrializacije, neenakost in revščina otrok pa sta zelo razširjena, saj so mesta postala magnet za obubožano prebivalstvo vasi – to je pojav, ki ga še danes lahko opazimo v mestih po svetu, ko se ljudje preseljujejo zaradi vojn ali revščine.

Kot odgovor na Andersenovo odrešitev v smrti lahko prosimo družbo za rešitev revnih z ljubeznijo in sočutjem.

Z uporabo starih tehnologij, vsakdanjih materialov in ljubeznijo do senčnega gledališča želiva z občinstvom deliti ganljivo in čarobno predelano pravljico, v kateri je aktivno tudi občinstvo.

Nagrade

Na 55. mednarodnem lutkovnem festivalu PIF 2022 v Zagrebu je predstava prejela nagrado Tibor Sekelj za predstavo z najbolj humanim sporočilom.