Režiserka:
Ivana Djilas

Svetovalec za animacijo:
Brane Vižintin

Lutke in scena:
Barbara Stupica

Igrajo:
Nika Korenjak / Vesna Kuzmič
Murat & Jose

Premiera:
20. september 2019

Predstava traja 45 minut

Lutkovna predstava za otroke, starejše od treh let

O predstavi

Samotarski medved je prepričan, da ne mara obiskovalcev. Ima celo napis na vratih: NE MOTI! OBISKI PREPOVEDANI. A nekega dne na vrata potrka majhna siva miš, ki se ne da kar tako odgnati. Medved se jezi in upira vztrajnemu obisku, vse dokler se ne zgodi nekaj presenetljivega …

Živahna zgodba z obilo situacijske komike je ena najbolj odmevnih ameriških slikanic zadnjih let. Slikanica o prijateljstvu, ki je že postala klasika.

Ustvarjalci o predstavi in njenem nastajanju

Ivana Djilas: Neverjetno je kaj je vse ta naš medved pripravljen narediti, da se zavaruje, da se mu nihče ne približa. In kaj je vse pripravljen žrtvovati. Če bi samo košček te inventivnosti, energije in zagnanosti uporabil da spozna malo sivo miš s žarečimi učkami, bi mu življenje takoj bilo bolj zabavno. Medved je v svoji hiši sicer varen, udobno mu je, in nažrt je, ampak je tudi osamljen. Miš mu je pripravljena pomagati, samo če bi uspela priti mimo napisa na vratih: NE MOTI, OBISKI PREPOVEDANI. Na Medvedovo srečo, se miš ne da tako lahko odgnati. Še dobro da so na svetu miši.

Murat: Čeprav z Joseom sodelujeva že več kot 20 let, je to prvič da sodelujeva v lutkovni predstavi. Ker sem z Ivano sodeloval že pri eni predstavi v MGL mi je mogoče malo lažje ker že malo poznam njen način dela. Delo je včasih naporno a hkrati zabavno. Najbol se nasmejimo Branetovim šalam. Mislim da bo predstava zabavna in poučna.

Jose: Delamo na tem, da bo predstava ne samo zabavna, ampak tudi lutkovno animacijsko dovršena. Vedno mi je izziv delati z Ivano, saj zelo natančno dramaturško razčlenjuje potek zgodbe in se ne zadovolji prehitro s ponujenimi rešitvami. Smo super ekipa in komaj čakam, da se predstava začne igrati.

Vesna Kuzmič: "Obisk za medveda" govori o medvedu, ki noče obiskov. V svoji hiši živi sam in uživa v svojem udobju. Toda njegov mir zmoti majhna siva miška, ki se ne pusti odgnati. Miška si želi njegove družbe, medved pa jo ima za vsilivca. A kljub medvedovim obupanim poskusom, da bi se miši za vedno znebil, se na koncu med njima splete prijateljstvo. Jose animira medveda, jaz pa miš. Murat pa naju spremlja z zvoki. Ustvarjamo zelo dinamično predstavo z nizom komičnih situacij. Vesela sem novega izziva, saj prvič delam z namizno lutko. Pri lutkarski tehniki nam je v izredno pomoč Brane Vižintin. Proces dela je intenziven in zabaven. Z ekipo smo se dobro ujeli. Uživam, ko spremljam kako spreten je Jose pri manipuliranju medveda, in kako kreativen je Murat pri ustvarjanju zvočne atmosfere. Zelo sem vesela tudi sodelovanja z Ivano Djilas. Ivana je zelo tenkočutna režiserka, ki ustvarja predstave za otroke z veliko odgovornostjo, saj si želi, da bi se pri predstavi otroci zabavali pri tem pa dobili tudi pozitivno sporočilo in lepo popotnico za naprej.