2. FESTIVAL STRPNOSTI V LJUBLJANI

MEDNARODNI FILMSKI PROGRAM, IZOBRAŽEVALNA JUTRA, PREDAVANJA, JAVNE RAZPRAVE, RAZSTAVE, VIDEOKONFERENCA

Osrednji del: 19 filmov, 3 izobraževalna jutra, 5 razprav/pogovorov/diskusij, 1 razstava

 

Po zelo uspešni izvedbi 1. Festivala strpnosti v Ljubljani letošnji, še nadgrajeni, festival poteka v več delih skozi vse leto. Osrednji del nas čaka že januarja 2016!

Organizatorji: Mini teater in Judovski kulturni center Ljubljana in sodelovanju z nosilcem projekta Festival of tolerance in lastnikom blagovne znamke Udruga Festival suvremenog židovskog filma Zagreb

 

2. Festival strpnosti v Ljubljani poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja

Častni pokrovitelj Moč in nemoč Seijija Kimota ter videokonferenca Holokavst Ljubljana - Zagreb: Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana

2. Festival strpnosti v Ljubljani je nastal v okviru projekta Evropske unije „Evropa za državljane“ (PDF)

 

Posebni gostje  FS 2016: predsednik Festivala Tolerance Branko Lustig, Frank Stern (Nemčija), Udi Aloni (Izrael), Denise in Nehama Benmosche, Mirko Ilić (ZDA), Viola Gurisev-Pap (Madžarska), Slavoj Žižek, Mladen Dolar, Boris Hajdinjak,  Mateja Ratej, Gregor Jenuš, Aleksandra Berberin Slana, Oto Luthar, Irena Šumi, Beata Lazar, Erika Fuerst (Slovenija)

Posebna zahvala: Denise Benmosche

 

PRIDRUŽITE SE NAM NA 2. FESTIVALU STRPNOSTI V LJUBLJANI TUDI VI!

Festivalski programi so brezplačni za vse obiskovalce in udeležence, vsi filmi so podnaslovljeni v slovenščini in angleščini. Več o celotnem programu 2. Festivala strpnosti v Ljubljani si lahko preberete tudi na www.mini-teater.si, kjer je program objavljen v slovenščini in angleščini.

Brezplačne vstopnice so na blagajni Mini teatra na Križevniški 1 na voljo od 10.1. med 10. in 12. ter 16. in 18. uro

Vstopnice za film Savlov sin: 50 brezplačnih vstopnic na voljo v Mini teatru, nakup preostalih vstopnic v Kinodvoru Ljubljana

Število mest je omejeno, brezplačne vstopnice so na voljo do zapolnitve mest.

AKCIJA ROKA(VICE) ZA BEGUNCE

2. Festival strpnosti v sodelovanju z ADRA Slovenija v sklopu festivala organizira tudi zbiranje humanitarne pomoči - rokavic za begunce pod sloganom Roka(vice) za begunce. Obiskovalce pozivamo, da na brezplačne dogodke festivala prinesejo par rokavic za begunce, ki jim bodo vsaj malo ogrele roke v teh mrzlih zimskih dneh in nočeh!

 

Več tudi na festivaloftolerance.com/ljubljana

 

NEDELJA, 17.1.2016

18.00: SVEČANA OTVORITEV

WIENER BLUT (8')

WIENER BLUT- kratki anim. film / režija: Zlatko Bourek, Pavao Štalter/ 8 min / Hrvaška / 2014

Film predstavlja avtorjev lasten spomin na začetek 2. svetovne vojne v Nemčiji. Gospa Sarika odhaja v judovski dom za ostarele. Nekaj, kar bi moralo predstavljati miren in spokojen zaključek življenja, se spremeni v grozo holokavsta in tudi ona hkrati postane žrtev. Vizualno je film navdihnila umetnost Georgea Grosza in Otta Dixa.

http://festivaloftolerance.com/en/film/wiener-blut/
 

MI SMO MLADI. MI SMO MOČNI (122')

MI SMO MLADI. MI SMO MOČNI. (WE ARE YOUNG. WE ARE STRONG)- igrani film / režija: Burhan Qurbani / 122 min / Nemčija  / 2014

Z nadaljevanjem udeleženca na berlinskem festivalu Shahada, Burhan Qurbani napeto preučuje vodilne sile ksenofobije v času nasilnih nemirov v sveže združeni Nemčiji. Mi smo mladi, mi smo močni ponovno vzame pod drobnogled nasilne ksenofobne nemire v Rostocku leta 1992 z vidika treh zelo različnih likov. Lien je Vietnamka, ki se je ustalila v Nemčiji, a se bo, ko se bo ob koncu dneva borila za življenje spraševala, ali bo kraj, ki je bil zanjo dom, še kdaj to, kar je bil prej. Stefan in njegovi prijatelji so del nočnega nasilnega dogajanja. Mladi in jezni so zdolgočaseni podnevi in veselijo se le nočnih nemirov in spopadov s policijo ter tujci. S tem, ko se Stefan nikakor ne more sprijazniti z izgubo prijatelja, se izgubi v začaranem krogu nasilja. Stefanov oče Martin je ambiciozni lokalni politik, ujet v dilemo: bo napredoval v svoji karieri ali se bo zavzel za svoje ideale in prevzel odgovornost, vključujoč tisto, ki jo ima do svojega sina?

https://tribecafilm.com/filmguide/we-are-young-we-are-strong-2015
 

21:00: UDI ALONI / LOKALNI ANGEL (69')

LOKALNI ANGEL (LOCAL ANGEL)- dokumentarni film / režija: Udi Aloni / 69 min / ZDA, Izrael / 2002

Filma Lokalni angel (Local Angel) ne moremo enostavno opredeliti. Je dokumentarec o izvornih vzrokih in sodobnih nasprotjih palestinsko-izraelskega konflikta. Je globoka osebna odisejada o odkrivanju in nadrealistično delo, ki združuje tako poezijo, glasbo in podobe, ki so hkrati lepe in grozljive. Medtem ko je podnaslov filma “teološki in politični drobci”, se filma konča tako, da med seboj stke in poveže te elemente na način, ki ga gledalec niti ni pričakoval. Uničenje, ki ga je prinesel napad na Svetovni trgovinski center (WTC), enega izmed temeljev kapitalizma 11. septembra, je Alonija izredno pretreslo in odločil se je vrniti v Izrael. Želel se je spopasti s konceptom žrtvovanja in pojmom svetega, vpetega v  veliko starejšo zgodovino - Tempeljski grič (The Temple Mount), judovski temeljni kamen, na katerem sedaj leži muslimanska Kupola na skali (Dome of the Rock).

Žar filma predstavlja Udijev trud po razumevanju teološkega in političnega ozadja, ki ga je podedoval po svoji materi, Shulamit Aloni, ki je ustanovila Izraelsko gibanje za človekove pravice (Israeli Civil Rights Movement) in je vodilna mirovna aktivistka. Film vključuje široko diskusijo s Hanan Ashrawi, ki je v mnogih pogledih palestinska sestra Shulamit, in s predsednikom Yasserjem Arafatom, ki je predstavljen ob opažanjih in komentarjih vodilnih naprednih izraelskih in palestinskih strokovnjakov.

To intelektualno romanje je občasno prekinjeno s stilsko dovršenimi glasbenimi vložki izraelskih pevcev in palestinske rap skupine (DAM), pri čemer oboji ustvarjajo v hebrejščini in arabščini. Podobe mutacij angela Walterja Benjamina preganjajo film od samega začetka, pa vse do njegovega konca. Kot širno, zapleteno platno mojstrskega slikarja, je Lokalni angel za gledalca tako izzivalen, kot tudi globoko ganljiv. Je radodarna, bujna, domiselna stvaritev, prava poslastica za čute, ki ima sposobnost, da ponovno vzpostavi našo vero v čiste človeške duše.

 

PONEDELJEK, 18.1.2016

10.00: IZOBRAŽEVALNO JUTRO Z BRANKOM LUSTIGOM

“PRIČEVANJE PREŽIVELIH”

Glavni namen Festivala strpnosti je izobraževanje mladih o temah holokavsta.

Informiranje mladih ljudi o ideologiji izključujočega načina razmišljanja, ki je vodila h grozljivim posledicam za cel svet, je postalo sedaj, 70 let kasneje, še pomembneje, da holokavst za mlajše in prihodnje generacije ne bi postal nekaj izmišljenega.

Program je namenjen učencem 7. in 8. razredov osnovnih šol ter dijakom 1. letnikov srednjih šol.

O PROGRAMU
Program je sestavljen iz treh delov:
- predvajanje filma Belle in Sébastien;
- predavanje o osebnih izkušnjah iz razvpitih koncentracijskih taborišč in o pomembnosti strpnosti, spoštovanja do drugih in sprejemanju raznolikosti;
- razprava z učenci.

Vabimo vas, da se nam pridružite na izjemnem predavanju in s sodelovanjem v diskusiji prispevate k širjenju strpnosti in sprejemanju raznolikosti.

Program je brezplačen.

O PREDAVANJU
Predavanje govori o osebni izkušnji v nacističnem koncentracijskem taborišču in je bogata življenjska zgodba, ki poudarja pomembno sporočilo, kako nujno je dejanje odpuščanja in ljubezni do drugih, kot tudi, kako pomembno je spoštovanje do vsakega živega bitja. Da bi se družba in še posebej mlajše generacije učile o holokavstu in o tem tragičnem obdobju človeške zgodovine, se moramo najprej naučiti, kako približati temo občinstvu in javnosti. Prav z namenom izobraževanja današnjih otrok o grozotah 2. svetovne vojne in koncentracijskih taboriščih, so preživeli neutrudni v pripovedovanju svojih izkušenj iz taborišč in o grozotah, ki se nikoli ne smejo ponoviti. Učenje in spominjanje se ne smeta nikoli končati. Prav slednja morata služiti kot opomin bodočim generacijam, saj je to edini način, ki lahko prepreči ponovitev tovrstnih krivic.


O PREDAVATELJU
Branko Lustig je najprepoznavnejši kulturni ambasador Hrvaške v svetu in prejemnik številnih nagrad za filmsko produkcijo (vključujoč dve nagradi Akademije – Oskarja, za filma Schindlerjev seznam (“Schindler’s List”) in Gladiator (“Gladiator”)). Drugi pomembnejši hollywoodski filmi, pri katerih je Lustig sodeloval bodisi kot producent bodisi kot izvršni producent, so Mirovnik (“The Peacemaker”), Hannibal (“Hannibal”) in Sestreljeni črni jastreb (“Black Hawk Down”). Več let je delal v Hollywoodu in aktivno sodeloval v komisiji Akademije za nominacije in nagrade za Oskarje. Svojo kariero je začel kot pomočnik režiserja pri Jadran filmu in sodeloval pri skorajda vseh tujih filmskih produkcijah v bivši Republiki Jugoslaviji. V Združenih državah Amerike je delal z uglednimi režiserji, kot so Steven Spielberg, Ridley Scott in drugi. Junija 2009 je g. Lustig prejel častni doktorat Univerze v Zagrebu za svoj izjemni prispevek k filmski industriji in promocijo hrvaškega filma po vsem svetu. Bil je predavatelj na Akademiji za dramsko umetnost v Zagrebu, na oddelku Produkcija. Prav tako za učence in študente izvaja predavanja na temo holokavsta in strpnosti po vsej Hrvaški.

 

FILM V OKVIRU IZOBRAŽEVALNEGA JUTRA

10.00: BELLE IN SÉBASTIEN (95')    

BELLE IN SÉBASTIEN (BELLE AND  SÉBASTIEN) - igrani film / režija Nicolas Vanier / 95 min / Francija / 2013

Film Belle in Sébastien je postavljen v čas 2. svetovne vojne, visoko v zasnežene Alpe. Sébastien je iznajdljiv, a osamljen fant, ki ukroti in se spoprijatelji z ogromnim divjim gorskim psom Belle, kljub temu da vaščani verjamejo, da je le ta zver, ki pobija njihove ovce. Takrat v spokojno vas prispejo Nemci, ki iščejo pripadnike odporniškega gibanja, ki judovskim beguncem pomagajo pobegniti v Švico. Skozi nevarnosti in dogodivščine se med Belle in Sébastienom stke neuničljivo prijateljstvo. Postavljena v dih jemajoče okolje in v dramatični zgodovinski čas, bo v ganljivi zgodbi  uživala vsa družina.
 

Nagrade: Seattle International Film Festival 2014 – Nagrada mladinske žirije Films4Families ; Tallinn Black Nights Film Festival 2014 – Just Film Award – posebna pohvala otroške žirije

http://festivaloftolerance.com/en/film/belle-and-sebastien/            

 

17.00: KLARA KUKOVEC (14')

KLARA KUKOVEC - kratki film / režija in montaža: Kristijan Robič / 14 min / Slovenija / 2014

Mariborsko zgodovino so zaznamovali mnogi posamezniki, ki so v različnih obdobjih pomembno sooblikovali mestno življenje in utrip. Ena od njih je bila zdravnica Klara Kukovec, prva ženska z zasebno zdravniško ordinacijo v mestu. Kratek dokumentarni film predstavlja Klarino življenje in delo ter izrisuje podobo izjemno odločne in predane osebe, ki je ne glede na vse življenjske preizkušnje še v visoki starosti delala kot zasebna zdravnica – Klara je paciente sprejemala celo pri 92 letih. Svoj poklic je opravljala s srcem. Še pomembneje pa je, da je vselej sledila svojim sanjam.

 

17.15: JAVNA RAZPRAVA: HITLER V MARIBORU

Gosti: Boris Hajdinjak, Gregor Jenuš, Aleksandra Berberin Slana

Več kot 70 let po holokavstu sovraštvo, antisemitizem in genocid še vedno pretijo našemu svetu. Življenjske zgodbe tistih, ki so preživeli holokavst, so prav tako preživele desetletja in nas vseskozi opominjajo na pomembnost naše vloge pozornih državljanov, v kateri moramo preprečiti krivice, predsodke in sovraštvo, kjerkoli in kadarkoli se pojavi.

18.30: ODPRTJE RAZSTAVE KOBETOV TAROK - PRIPOVED TABORIŠČA

Taborisˇcˇni tarok je delo umetnika in arhitekta Borisa Kobeta, ki ga je ustvaril leta 1945 v koncentracijskem taborisˇcˇu v Allachu. Namen taborisˇcˇnega taroka ni bil, da bi se s kartami igralo, ampak da bi upodobile »igro mocˇi« v koncentracijskih taborisˇcˇih. To je bila igra med zˇivljenjem in smrtjo, ki nas sˇe danes lahko presune z mocˇjo cˇlovesˇke volje in kreativnosti tudi v najtemnejsˇih trenutkih obstoja. Set taborisˇcˇnega taroka je sestavljen iz 54 kart oz. risb. Te ohranjajo tradicionalni avstrijski set 22 tarokov in 32 barv, vendar so proporci v velikosti kart spremenjeni. Karte niso tako ozke kot tradicionalno; merijo 6cm v dolzˇino in 9cm v visˇino. Tehnika je cˇrnilo in barvni pasteli (barvice in vosˇcˇenke) – kar se je nasˇlo v taborisˇcˇu.

Taroki predstavljajo zˇivljenje v taborisˇcˇu. Prvih enajst kart prikazuje pri- hod v taborisˇcˇe in razcˇlovecˇenje ter osebno higieno in hranjenje. Konflikti na teh kartah imajo grenek in cinicˇen pridih, medtem ko naslednjih osem kart uprizarja kruto nasilje in nehumano obravnavanje taborisˇcˇnikov. Set tarokov prikazuje tudi tri faze taborisˇcˇnega zˇivljenja, kot ga je dozˇivel Kobe. Prvih enajst tarokov prikazuje prihod v taborisˇcˇe in zˇivljenje v taborisˇcˇu v Dachauu, naslednjih sedem govori o delu v taborisˇcˇu v U¨berlingenu. Zadnje tri upodabljajo konec taborisˇcˇne- ga zˇivljenja in pozˇig taborisˇcˇa v Allachu. Sˇkis izstopa iz celotnega seta in prika- zuje mocˇ ter solidarnost.

Pri risanju barvnega seta sta se pojavili dve napaki, saj je umetnik pikovo in krizˇevo desetico upodobil kot asa, ki pa ju tradicionalna igra taroka ne pozna. Zaradi te napake se tega taroka tudi ne da pravilno igrati. Splosˇno sprejeto je, da so napake narejene namerno zato, da se s temi kartami ne bi igralo. Karte so bile medij, ki je lahko najintenzivneje predstavil globino zgodbe, ki jo je umetnik upodobil. Ples med smrtjo in zˇivljenjem in na koncu zmaga zˇivljenja.

Pred vojno je Kobe leta 1929 dosˇtudiral za inzˇenirja arhitekta v Ljubljani in nadaljeval sˇtudij risanja v Parizu. Tam je zˇivel med letoma 1930 in 1931 ter se nato vrnil v Ljublja- no, kjer je nekaj cˇasa deloval kot samostojni umetnik. Kmalu je zacˇel predavati na Oddelku za arhitekturo Tehnisˇke fakultete in leta 1938 postal mestni inzˇenir – arhitekt mesta Ljubljane.

Na zacˇetku leta 1945 so Kobeta, ki je sodeloval v Osvobodilni fronti, aretirali in ga zaprli v prisilne delavnice v Ljubljani. Februarja 1945 so ga depor- tirali v koncentracijsko taborisˇcˇe Dachau, ga od tam marca premestili v U¨berlin- gen in nazadnje aprila v Allach, kjer je ostal do osvoboditve. V tednih po osvobo- ditvi je dozˇivete grozote prelil na papir v obliki seta kart taroka.

Po vrnitvi iz taborisˇcˇa je postal profesor za perspektivo in umetnostno oblikoslovje na Akademiji za upodabljajocˇo umetnost. Po letu 1946 je zacˇel profesuro prostorocˇnega risanja, barvne in perspektivne sˇtudije na Oddelku za arhitekturo na FAGG. Deloval je tudi kot ilustrator in oblikovalec. Ta pomembni arhitekt, grafik in slikar je umrl leta 1981.

 

19.00: V TIŠINI (89')

V TIŠINI (IN SILENCE) - igrani film / režija: Zdeněk Jiráský / 89 min /  Slovaška / Češka /2014

Slovaška muzikologinja Agata Schindlerová, ki sedaj živi v Dresdnu, je leta sestavljala pozabljene usode judovskih glasbenikov, življenja katerih so bila nepreklicno zaznamovana z vzponom nacizma. V filmu so prikazani prizori iz življenja mnogih, kot so na primer baletna plesalka Alice Flachová, pianist in dirigent Karol Ebert, skladatelj, dirigent in direktor dresdenskega gledališča Arthur Chitz, pianist Edith Kraus in vokalna skupina Comedian Harmonists. Film prikazuje ostro nasprotje med brezskrbnim življenjem protagonistov, ko živijo in ustvarjajo glasbo v predvojnem času ter kasnejši preobrat v njihovih življenjih, ki ga je prinesel vzpon nacizma.

Nagrade:nominacija: nagrada izbire občinstva, Chicago International Film Festival 2014

http://festivaloftolerance.com/en/film/in-silence/

 

20.45: UDI ALONI/ ODPUŠČANJE (98')

ODPUŠČANJE (FORGIVENESS) - igrani film/ režija: Udi Aloni / 98 min / ZDA, Izrael / 2006

9. aprila 1948 je judovska milica vstopila v palestinsko vas Deir Yassin in pobila več kot 100 vaščanov. Kmalu zatem je bila na ruševinah zgrajena psihiatrična bolnišnica. Prvi pacienti, ki so bili tja sprejeti, so bili preživeli v holokavstu. Legenda pravi, da slednji vse do danes komunicirajo z duhovi iz izbrisane vasi. Odpuščanje (Forgiveness) pripoveduje zgodbo Davida Adlerja, 20-letnega ameriškega Izraelca, ki se odloči preseliti nazaj v Izrael, kjer se znajde hospitaliziran v psihiatrični bolnišnici, ki zaseda ruševine palestinske vasi Deir Yassin. Prizori, ki nas popeljejo tako v preteklost, kot tudi v prihodnost, razkrijejo dogodke, ki so vodili do njegove hospitalizacije. Uganko skriva tudi duh 10-letne deklice. Šele ko je skrivnost enkrat razkrita, lahko ta najde spokoj in počitek ter da tudi Davidu možnost, da prekine nenehno ponavljajočo se usodo.

Dr. Itzhik Shemesh, psihiater v bolnišnici, vbrizga Davidu kemično-tehnološko zdravilo, s katerim poskuša preseči travmo, kar bi Davidu omogočilo normalno življenje. Čeprav dvomi v etične posledice svojega dejanja, uporaba zdravila vendarle odraža njegovo osebno globoko zanikanje.

Dovoljenje za uporabo zdravila je dr. Shemeshu dana s strani Davidovega očeta, Henryja Adlerja, preživelega v holokavstu. Ta je, preden je postal eden najuglednejših glasbenikov v Ameriki, kratek čas preživel tudi v Izraelu. Prežet z aroganco Ojdipa, Henry verjame v zdravljenje travme z razumom in konkretnimi dejanji ter ne razume razlogov, zaradi katerih je bil njegov sin hospitaliziran. A Henry zaradi sle po življenju in velike želje po normalnosti živi v popolnem zanikanju preteklosti, kar pa je neznosno za Davida, čigar nemirna duša nenehno išče odgovore. A ko resnica končno pride na dan, se bo Henry moral soočiti z nepredstavljivo grozo.

Slep pacient v bolnišnici po imenu Muselmann, ki je prav tako preživel holokavst, svetuje Davidu, naj le posluša duhove, ki ga preganjajo, saj mu imajo za povedati nekaj pomembnega. Kot slep prerok Tiresias, se Muselmann zaveda, da resnica ne prinaša odrešenja, zaradi česar tudi sam nikoli ni poskušal ponovno sestaviti svojega življenja po času, preživetem v taboriščih. Živi med svetovoma živih in mrtvih, zaradi česar lahko deluje kot vod med duhovi umorjenih in Davidom. Podobe iz preteklosti in prihodnosti iz psihiatrične bolnišnice tudi skozi Davidovo življenje razkrijejo zgodbo večnega vračanja travm in usode, za katero se zdi nemogoče, da bi se spremenila.

 

TOREK, 19.1.2016

11.00: IZOBRAŽEVALNO JUTRO Z MIRKOM ILIĆEM

»SIMBOLI SOVRAŠTVA«

Program je namenjen dijakom 2., 3. in 4. letnikov srednjih šol ter študentom na univerzah.

O PROGRAMU
Program sestavljajo:
- predavanje Mirka Ilića na temo Simboli sovraštva (“Symbols of Hate”)
- razprava z učenci.

Vabimo vas, da se nam pridružite na izjemnem predavanju in s sodelovanjem v razpravi prispevate k širjenju strpnosti in sprejemanju raznolikosti.


O PREDAVANJU
Mirko Ilić bo imel multimedijsko predavanje o prodorni neofašistični ikonografiji na javnih mestih na ozemlju nekdanje Jugoslavije in drugod. V predavanju z naslovom Simboli sovraštva (“The Symbols of Hate”) se loteva lokalnega in regionalnega problema javnega prikrivanja ali zanemarjanja grafičnih simbolov in sovražnega govora neonacističnih skupin (skinheadi, neonacisti in ekstremne skupine nogometnih navijačev), ki so v zadnjem času pridobile na moči, se povečale in postale še nasilnejše. Predavanje je že bilo izvedeno v Zagrebu (za posebno skupino občinstva), Sarajevu in Beogradu. 


O PREDAVATELJU
Mirko Ilić je grafični oblikovalec, ilustrator in predavatelj. Leta 1995 je v New Yorku ustanovil Mirko Ilic Corp., multidisciplinarni studio, specializiran v grafični dizajn, 3D animacijo, filmske naslove in ilustracijo. Preden je odšel v ZDA, je v Evropi vodil umetniško oblikovanje plakatov in ovitkov plošč ter knjig. Leta 1991 je bil umetniški direktor mednarodne izdaje revije Time. Leto kasneje je postal umetniški direktor New York Times Op-Ed strani. Z Miltonom Glaserjem je Mirko poučeval napredni dizajn pri Cooper Union in trenutno na magistrski stopnji predava ilustriranje na School of Visual Arts. Je tudi avtor več knjig. Pred kratkim je postal aktiven predavatelj tem, ki se tičejo simbolov sovraštva.

 

16.30: UDI ALONI/ UMETNOST/NASILJE (73')

UMETNOST/NASILJE (ART/VIOLENCE)- dokumentarni film / režija: Udi Aloni / 73 min / Palestina, ZDA, Izrael / 2013

Navdahnjene z liki iz Alice v čudežni deželi, Čakajoč Godota in Antigone, se mlade palestinske igralke spopadajo z vojaško okupacijo in zatiranjem žensk, z nasiljem in žalovanjem tako na odru, kot tudi v resničnem življenju. Njihov ljubljeni vodja, direktor in mirovni aktivist, Juliano Mer-Khamis, je bil umorjen 4. aprila 2011 pred Svobodnim gledališčem (The Freedom Theater) v begunskem taborišču Jenin na Zahodnem bregu. Pri nadaljevanju njegovega dela v nepredvidljivem in brutalnem okolju uporabljajo lastno bujno domišljijo za pripravo na umetniški upor. Film je slikovit in pogumen prikaz generacije mladih in aktivnih Palestincev.

 

18.00: RADIKALNA MILOST / RADICAL GRACE

Gosti: Slavoj Žižek, Mladen Dolar, Udi Aloni

Vloga umetnosti kot odgovor na sedanje tragične okoliščine.

Videoposnetek pogovora in javne razprave (streaming) na www.rtvslo.si.

19:30: MOŽ, KI JE REŠIL LOUVRE (56')

MOŽ, KI JE REŠIL LOUVRE (THE MAN WHO SAVED THE LOUVRE)- dokumentarni film / režija: Jean-Pierre Devillers & Pierre Pochard / 56 min / Francija / 2013

Film predstavlja Jacquesa Jaujarda, direktorja francoskega narodnega muzeja v času nacistične okupacije Francije. Bil je eden izmed tistih, ki je igral glavno vlogo v zaščiti na tisoče umetniških del iz zasebnih zbirk, predvsem tistih iz muzeja Louvre, ki so pripadale pomembnim judovskim družinam ali trgovcem z umetninami.

http://festivaloftolerance.com/en/film/the-man-who-saved-the-louvre/

 

20:45:

TELEFONSKI KLIC (21')

TELEFONSKI KLIC (PHONE CALL) - kratki film / režija: Mat Kirkby / 21 min/ VB / 2013

Heather dela na telefonski liniji za pomoč na klicnem centru. Ko prejme klic skrivnostnega moža, se sploh ne zaveda, da ji bo dogodek za vedno spremenil življenje.

Nagrade:najboljši kratki pripovedni film, Tribeca Film Festival 2014; Golden Horseman of the Audience, Dresden Film Festival 2014; nagrada občinstva – najboljši britanski kratki film, BFI London 2014; priznanje posebne žirije, Aspen Short Fest 2014; nagrada občinstva, Leeds Film Festival 2014

 

ŠE VEDNO SEM ŽIV (77')

ŠE VEDNO SEM ŽIV (ALIVE INSIDE)- dokumentarni film / režija: Michael Rossato-Bennett / 77 min / ZDA /2014

Demenca vsak dan prizadene vse več starejših Američanov. Še vedno sem živ: zgodba o glasbi in spominu razkriva izjemen pristop in njegov preboj, ki temelji na glasbi in je že spremenil življenja mnogih. Skozi pogovore z uglednim nevrologom Oliverjem Sacksom in glasbenikom Bobbyjem McFerrinom, kot tudi skozi pomemben eksperiment iz prve roke, ki sta ga izvedla ustvarjalec filma in inovativni socialni delavec Dan Cohen, ta čustven in prelomen dokumentarec predstavlja, kako lahko glasba prebudi prav vsako dušo.

Nagrade:Zmagovalec: nagrada občinstva, US Documentary-Sundance Film Festival, 2014; najboljši dokumentarec, Boston Film Festival 2014, najboljši dokumentarec, Fort Myers Beach Film Festival 2014; Leonardo’s Horse, Milano International Film Festival Awards (MIFF Awards) 2014; nagrada občinstva, Provincetown International Film Festival 2014; Golden Space Needle Award, drugo mesto, Seattle International Film Festival 2014; nagrada občinstva, Sedona International Film Festival 2014

http://festivaloftolerance.com/en/film/alive-inside/
 

SREDA, 20.1.2016

10:00: IZOBRAŽEVALNO JUTRO S FRANKOM STERNOM

O PREDAVANJU

Frank Stern se je izpopolnil v predavanjih s pomočjo kratkometražnih filmov, katerih zgodbe in vizualna moč smatra za izjemno pomembna sredstva za poučevanje in dostopanje do mlajših generacij, s čimer omogoča nove dimanzije učenja zgodovine in čustvene identifikacije. V sklopu predavanja v Ljubljani bo Stern prikazal filme, s katerimi bo obdelal teme holokavsta in ohranjanja spomina nanj, teme strpnosti, migracije in aktualne situacije v Evropi, obenem pa bo spodbudil diskusijo med učenci in razmišljanje o navedenih vprašanjih.

Predavanje je namenjeno učencem 2., 3. in 4. letnikov gimnazij in srednjih šol ter študentom.

O PREDAVATELJU

Frank Stern je avstrijski profesor filma, moderne nemške zgodovine in kulture, predavatelj na Zgodovinsko-umetniški fakulteti na Dunaju, nekdanji gostujoči profesor na Univerzah v Columbia, Georgetown in Berlin in vrhunska avtoriteta na področju judaizma. Je avtor številnih priznanih knjig, leta 2008 pa je zagnal tudi Dunajski judovski klub.

16.30: NA RODOSU NI NIKOLI DEŽEVALO (30')

NA RODOSU NI NIKOLI DEŽEVALO (IT NEVER RAINED ON RHODES) - kratki film / režija: Barry Salzman / 30 min / ZDA, Belgija, Kanada, Grčija, Južnoarfiška republika / 2014

Na Rodosu ni nikoli deževalo je kratek eksperimentalni video o univerzalnosti izgube, tj. izgube prostora, dediščine, mladosti ali kulturne identitete, ki jo newyorški umetnik Barry Salzman raziskuje skozi lečo majhne skupnosti, ki je pred 70 leti utrpela neubesedljive izgube. Pred petsto leti je bila na egejskem otoku Rodosu osnovana Judovska skupnost kot odgovor na Špansko inkvizicijo. Leta 1944 je bilo v Auschwitz deportiranih 1.673 ljudi z Rodosa, ki je najbolj oddaljen kraj, od koder so nacisti deportirali Jude. Šest mesecev kasneje, ko je bil Auschwitz osvobojen, je od rodoške judovske skupnosti preživelo le 151 ljudi. In le redki so se vrnili domov.

http://festivaloftolerance.com/en/film/it-never-rained-on-rhodes/

 

17:15: OPAZOVALCI NEBA (121')

OPAZOVALCI NEBA (WATCHERS OF THE SKY)- dokumentarni film / režija: Edet Belzberg / 121 min / ZDA, Nizozemska, Francija, Ruanda, Čad / 2014

Štiri sodobne zgodbe o izjemnem pogumu postopoma odkrivajo pozabljeno življenje Raphaela Lemkina, moža, ki je zasnoval pojem “genocid”. Navdihnjen s Pulitzerjem nagrajeno knjigo Samanthe Power - A Problem From Hell, Opazovalci neba pretresajo čas in celine, da bi raziskali genocid in celoten krog nasilja.

Nagrade:In Spirit for Freedom Award, Jerusalem Film Festival 2014; nagrada za urejanje & nagrada posebne žirije, Sundance Film Festival 2014

http://festivaloftolerance.com/en/film/watchers-of-the-sky/
 

19.15:  POGOVOR: "USIHAJOČI SPOMIN"

To je namreč stanje stvari. Namesto empatičnega spomina bo sčasoma prevladalo popolno sprenevedanje in zanikanje zločinov.

Gosti: Oto Luthar, Irena Šumi, Beata Lazar, Viola Gurisev-Pap

 

20:30: MOJ RAZRED (92')

MOJ RAZRED (MY CLASS / LA MIA CLASSE)- igrani film / režija: Daniele Gaglianone / 92 min /  Italija / 2013

Gaglianone se loti teme priseljevanja, ki v Italiji velja še za posebej problematično. Film prikazuje resnično učilnico, kjer se priseljenci učijo angleščino, a jih to poučuje lažni učitelj, eden največjih igralcev sodobnega italijanskega filma, Valerio Mastandrea. V Mojem razredu se žanr dokumentarnega filma meša z umetno pripovedno strukturo, iz česar nastane film kot iznajdljiv in silni poskus mešanice dokumentarca in fikcije, “docufiction”, ki je poln smeha in solz.

Nagrade: CinEuphoria, CinEuphoria Awards 2015; Italian Competition Award, BIFEST – Bari International Film Festival 2014

http://festivaloftolerance.com/en/film/my-class-la-mia-classe/
 

21:00: SAVLOV SIN (PROJEKCIJA V KINODVORU) (107')

SAVLOV SIN (SON OF SAUL) - igrani film / režija:r László Nemes/ 107 min / MadžarskA / 2015

Dosleden oris vsakdana v nacističnem koncentracijskem taborišču je zgodba o iskanju upanja v najtemnejših trenutkih človeške zgodovine.

Oktober leta 1944 v koncentracijskem taborišču Auschwitz-Birkenau. Saul Ausländer je madžarski ujetnik in član sonderkommandov, skupine judovskih zapornikov, ki živijo ločeno od preostalih sojetnikov in so prisiljeni sodelovati pri množičnih usmrtitvah. Med delom v krematoriju Saul odkrije truplo dečka, za katerega trdi, da je njegov sin. V trenutku razodetja si zada navidez nemogočo nalogo: rešiti dečkovo truplo pred ognjem in najti rabina, da bo zrecitiral Kadiš, molitev za preminulega, ter omogočil otroku dostojen pokop.

"Filmi o koncentracijskih taboriščih so se mi vedno zdeli frustrirajoči. Poskušajo orisati zgodbe o preživetju in junaštvu, vendar po mojem mnenju resnično poustvarjajo mitično predstavo o preteklosti. Pripovedovanja sonderkommandov so po drugi strani konkretna, pričujoča in otipljiva. Opisujejo natanko, v dramatičnem sedanjiku 'običajno' delovanje tovarne smrti, njeno ureditev, pravila, delovni ritem, izmene, nevarnosti in največjo produktivnost. Oficirji SS so res za truplo uporabljali izraz Stück ('kos'). V tisti tovarni so proizvajali trupla. Te pripovedi so mi omogočile pogled skozi oči pogubljencev taborišču smrti." (László Nemes)

Nagrade: Cannes 2015 (velika nagrada žirije, nagrada FIPRESCI); Zlati globus 2016 za najboljši tujejezični film

 

ČETRTEK, 21.1.2016

10.00: Z RISBAMI PROTI POZABI (67')

Z RISBAMI PROTI POZABI (DRAWING AGAINST OBLIVION)- dokumentarni film / režija: Bärbel Jacks / 67 min / Nemčija / 2014

Film dokumentira nastanek serije umetniških del Manfreda Bockelmanna, ki nosi enako ime. Na čustvenih slikah, ki so nastale iz umetnikove zagnanosti in predanosti, se film pokloni neštetim otrokom, ki so jih umorili nacisti in nas hkrati s tragičnimi zgodbami opominjajo na preživele, ki še danes živijo z nerazumljeno preteklostjo.

Nagrade: 30th International Documentary Film Festival Munich, uradni izbor 2015

 

11.10: DEBATA: "ODVZETO OTROŠTVO"

Razmišljanja preživelih v holokavstu in upi za prihodnost . Preživeli v holokavstu delijo svoje misli o tem, kako pomembno je spregovoriti o svojih izkušnjah.

Gosti: Branko Lustig, Frank Stern, Erika Fuerst

Moderator: Ksenija Horvat

 

16.00:

+ INTRO ZDRUŽENJA ZA LJUDI S POSEBNIMI POTREBAMI

OTROK K (23')

OTROK K (CHILD K)- kratki film / režija: Roberto de Feo, Vito Palumbo, Giancarlo Sozi / 23 min/ Italija / 2014

Temelji na resnični zgodbi. Pomßen. Saška, 1937. Richard in Lina Kretschkopf sta mlad kmečki par, ki živi v majhni kočici v nemških hribih. Richardova želja po otroku je na tej točki že prerasla v obsedenost, še posebej po dogodku, ki ga je izjemno zaznamoval - Linina prva nosečnost se je namreč končala tragično. Lina le z muko spremlja moževo vedno bolj obsedeno in bolezensko vedenje, ki začne celo izdelovati zibko za otroka, ki ni bil še niti spočet. Lina sčasoma ponovno zanosi in v Richardu se vzbudi ponovno upanje. A kmalu spozna, da je to le grenka iluzija, ki bo povzročila enega najstrašnejših dogodkov v zgodovini.

Nagrade:Nagrada za najboljši kratki tujejezični film, najboljša režija, Aurora Awards 2014; najboljši evropski kratki film; Indie Fest 2014; najboljša kinematografija, IFFCA International Film Festival of Cinematic Arts (Los Angeles); nagrada glavne žirije, Tirana International Film Festival 2014; nagrada spleta , Tirana International Film Festival 2014; URADNI IZBOR: NASHVILLE International Film Fest 2015 (kvalifikacije za Oskarje), Athens International Film & Video Festival (Ohio) 2015 (kvalifikacije za Oskarje); RIFF Awards 2015 (Rome Independent Film Festival); Cleveland International Film Fest 2015 (kvalifikacije za Oskarje)

http://festivaloftolerance.com/en/film/child-k/
 

17:00: KROG (102')

KROG (THE CIRCLE) - dokumentarni film / režija: Stefan Haupt / 102 min / Švica / 2014

Dokumentarna drama. Zürich sredi 50. let. Mlad in sramežljiv učitelj Ernst Ostertag postane član gejevske organizacije Der Kreis. Tam spozna transvestitsko zvezdo Röbija Rappa, v katerega se v trenutku brezglavo zaljubi. Röbi in Ernst preživita vrh in sčasoma tudi počasen zaton organizacije, ki za vso Evropo predstavlja začetek gejevskega osvobajanja. Ernst se tako znajde razpet med svojim malomeščanskim obstojem in občutkom predanosti homoseksualnosti, medtem ko je Röbi zaposlen s svojimi mislimi o prvi resni ljubezenski zvezi, takšni, ki bo trajala vse življenje. Film se ozira iz sedanjosti nazaj v čase, ki so za “mater” vseh evropskih homoseksualnih organizacij predstavljali njen vrhunec, pa vse do takrat, ko je ta počasi razpadla. V času, ko je represija nad homoseksualci v Zürichu postajala vse močnejša, vidimo dve mladi in zelo različni si osebi, kako se borita za svojo ljubezen in skupaj s svojimi prijatelji tudi za pravice gejev. 

Nagrade: Teddy, Panorama nagrada občinstva, Berlin International Film Festival 2014; Costa Azul Award, Festróia – Tróia International Film Festival 2014; nagrada glavne žirije, L.A. Outfest 2014; najboljši celovečerni film, Torino International Gay & Lesbian Film Festival 2014

http://festivaloftolerance.com/en/film/der-kreis-the-circle/
 

18.45: DISKUSIJA: LIBERALNI JUDAIZEM IN LGBT

Gostja: Nehama Benmosché

Premagovanje kulturne, verske in spolne identitete.

20:00: IZHOD (102')

IZHOD (THE WAY OUT) - igrani film / režija: Petr Václav / 102 min / Češka/ Francija / 2014

Zgodba se odvija na Češkem leta 2013. Film Izhod prikazuje mlado Romkinjo, ki je vse, česar si želi, živeti običajno življenje. A to se, glede na manjšino, katere del je, zdi skorajda nemogoče. Sama bije nenavaden boj proti sovražno naravnani večini in pri tem poskuša obdržati vso svoje dostojanstvo in ljubezen.

Nagrade: Nagrada za najboljši film, Czech Lions, 2015

http://festivaloftolerance.com/en/film/the-way-out/

Logotipi