Režiser in avtor priredbe teksta:
Marek Bečka

Igrata:
Jose in Gašper Jarni / Tomislav Tomšič

Avtor likovne zasnove:
Robert Smolik

Glasbenika:
Vit Brukner in Jose

Avtor songov:
Jose

Oblikovalca luči in zvoka:
Tilen Vipotnik
Tomaž Grubelnik

Lektorica:
Mateja Dermelj

Premiera:
5. oktober 2005

Predstava traja 40 minut

Lutkovna predstava za otroke, starejše od 3 let

Znana pravljica francoskega pisatelja Charlesa Perraulta, priljubljena po celem svetu, ki navdušuje mlado in staro.

O predstavi

Živeli so trije bratje, ki jim je oče zapustil majhno kmetijo z mlinom. Starejši brat – pameten, a ne preveč lepega značaja – si vzame mlin, drugi brat si vzame ves denar, za tretjega pa ne ostane nič razen ubogega Mačka. Najmlajši brat je žalosten in potrt, ko pa ga Maček ogovori - kakšno presenečenje … Mladi mož mora obljubiti, da bo ravnal natanko tako, kot mu bo svetoval Maček. Njuna pot do sreče je odprta, obljubi Maček. Seveda se začne Maček takoj prilizovati kralju in njegovi hčerki, mladi princesi. Čeprav se mladenič noče odreči plenu, ki sta ga z Mačkom skupaj nalovila, je Maček trdno odločen in hiter. Kralj namreč mora dobiti darila s strani Njegove Visokosti, gospoda Grofa iz Slamne Grrraščine (Strrawlledge) – kot se zdaj glasi izmišljeno ime mladega moža.

Nekega dne, ko kralj že dobro pozna Mačka, je kraljeva družina s kočijo na sprehodu po okolici. Mladi mož se kopa, ko Maček začne vpiti: »Na pomoč, tatovi!« Kralj podari golemu mladeniču prekrasna oblačila in ga povabi k sebi v kočijo. Princesa in mladenič se v hipu zaljubita. Maček dirja pred kočijo in vse delavce na poljih poprosi, naj na vprašanje, čigava so polja in travniki, odgovorijo: »To so polja našega dobrega Grofa iz Slamne Grrraščine.«

Vendar pa brez težav ne gre. Lastnik vseh posesti, vključno s prelepim gradom, je strašni velikan, ki zna tudi čarati. Maček ga ponižno prosi, naj mu pokaže svojo moč, in velikan se spremeni v leva. Potem pa ga prebrisani Maček prosi, naj se spremeni v miško, kar velikan tudi nemudoma stori – in maček ga pohrusta. Prav tedaj pa se v grad pripelje kralj. Ves navdušen ponudi mladeniču mlado princeso za ženo. Ding, ding. Srečen konec.

O režiserju

Eden najbolj zanimivih in vznemirljivih režiserjev diplomantov znamenite praške DAMU, sicer zdaj tudi profesor te najbolj znane evropske gledališke akademije, Marek Bečka, se je odločil, da v Mini teatru pripravi na svoj izvirni, samosvoj in zanj prepoznavi način, znano pravljico o mlinarjevem sinu in govorečem mačku.

Gre za zagotovo intriganten in zanimiv projekt, ki poleg inovativnosti prinaša tudi obilico specifičnega lutkovnega humorja, po katerem je češki režiser in umetnik Marek Bečka znan.

Marek Bečka, rojen leta 1964 v Pilsenu, je v svoji bogati gledališki karieri (diplomiral je na Gledališki akademiji v Pragi - DAMU) kot igralec igral v gledališču DRAK, Hradec Kralowe, in kasneje kot svobodni umetnik pripravil številne ulične predstave in lutkovne predstave za najmlajše. Leta 1991 je ustanovil gledališče Bouchty a loutky (Buhteljni in lutke), v katerem je v zadnjih trinajstih letih ustvaril več kot 25 predstav; nekatere od njih pozna tudi slovenska publika, saj so jo navduševale na več mednarodnih festivalih LUTKE, Mini poletje, Lutkovni pristan v Mariboru ter Primorski poletni festival.

Marek Bečka sodeluje tudi z drugimi gledališči na Češkem, režija Obutega mačka v Mini teatru pa je bila njegova prva režija v Sloveniji in tujini nasploh (sicer je vodil že več delavnic s poklicnimi in ljubiteljskimi lutkarji od Češke do Hongkonga). Projekt Obuti maček, ki ga namenjamo naši najmlajšemu občinstvu, je del tiste ustvarjalne usmeritve Mini teatra, ki znane literarne predloge jemlje kot podlago za raziskovalne lutkovne predstave in tega medija nasploh.

Bečka je sodelovanje z Mini teatrom uspešno nadaljeval leta 2008 s samosvojo posodobitvijo Mizice, pogrni se in leta 2010 s humorno preobleko zdaj že večkrat nagrajene Mini teatrove Sneguljčice. Bečkove priredbe so vedno polne črnega humorja, improvizacije ter preigravanja z lutkovnimi tehnikami in njihovo odrsko metodologijo. V priredbah izvirnih besedil ohranja temeljne dogajalne loke, obenem pa z drznimi avtorskimi pristopi oblikuje svojevrstno ostrino humorja, skozi katero se vedno znova izraža realna, predvsem pa aktualna podoba sveta.

Po dveh letih in po izjemnih uspehih njegove zadnje premiere v Mini teatru Sneguljčice, ki je na Bienalu lutkovnih ustvarjalcev prejela 3 nagrade ter Gran prix v Subotici in v Banja luki, pa se Češki režiser Marek Bečka, ponovno vrača v Mini teater. Tokrat nas čaka priredba angleške pravljice Pogumna Molly.

Iz kritik

»Predstava v celoti funkcionira na vseh področjih. V njej je veliko izjemnih režijskih, likovnih in igralskih rešitev. Znano zgodbo pripoveduje na svež, igriv in zabaven način.« Utemeljitev nagrade Lutkovni pristan, Maribor, avgust 2006

»Uveljavljen gostujoči režiser (Marek Bečka), ki je dosegel svoje avtorsko prepoznavnost z drzno, včasih že kar grobo preprosto in neposredno izbiro izraznih sredstev, kršenjem nekaterih samoumevnih lutkovnih zakonitosti ter prostodušno radoživim humornim razmerjem tako do literarne predloge, kot do občinstva, še najbolj pa do lastnega medija, je omejene značilnosti »lastne pisave« uveljavil tudi pri svojem prvem sodelovanju s slovenskimi umetniki. Svojo precej svobodno priredbo Perraultove pravljice je pomenljivo postavil na asketsko prizorišče, katerega osrednja prvina je okoli osi »na igralni mizi« ter po višini premična stopničasta lestev, ki povezuje npr. »podzemlje« velikanove ječe s kraljevim dvorom oz. velikanovo palačo, v katero se na koncu ob odločilni pomoči čudodelnega Obutega mačka zmagovito s princeso naseli najubožnejši, najskromnejši a tudi najbolj pošteni od treh mlinarejvih sinov. /…/ Jose in Gašper Jarni sta igralsko, pevsko in animatorsko dovolj sproščeno in razčlenjeno a tudi s precejšnjimi možnostmi nadaljnjega razvoja oživljala čudodelnega mačka in stilizirano karikirala s posameznimi človeškimi napakami obremenjene protagoniste iz podeželja in kraljevega dvora.« Slavko Pezdir, Delo, 7.10.2005

Festivali in nagrade

Mednarodni festival Di tutti i Colori, Firence, Italija, junij 2006; Festival Dnevi lutk v Novem mestu, junij 2006; LENT festival, Maribor, junij 2006; Festival Zmaj 'ma mlade, avgust 2006, Postojna; 17. Lutkovni pristan, avgust 2006, Maribor (nagrada za animacijo/igro in nagrada za najboljšo predstavo v celoti).